Veteran VM ORIENTERING 2021 BUDAPEST

Dag1 Eskilstuna – Wien

Äntligen dags att få krypa ur Corona bubblan! Resesällskapet är fullvaccinerade och har anmält sig till resan – Veteran VM. Endast undertecknad kommer att springa men hoppar över sprint-tävlingen som går i stadsmiljö. Orientering skall genomföras i Skogen!

Det är mycket som inte är likt tiden före Corona pandemin. Några saker är dock lika – Långsam trafik på vägen till Arlanda!

På flygplatsen är det mycket som är olikt mot förut!

  • Gott om plats på långtidsparkeringen
  • Några parkeringar stängda
  • Terminalbussarna går med färre turer
  • All flygtrafik centrerad till terminal 5
  • Öde termin med mycket få resande
  • Mycket få avgångar
  • Det mesta är stängt i terminalerna
  • Förvirrad incheckning – Informationstavlan anger incheckning vid disk men disken är stängd!
  • Inga köer
  • Men priserna för mat och dryck är samma ”astronomiska” som förut

Boardingen på planet går smidigt och planet lyfter innan tidtabell. Det är mycket få avgångar denna kväll.

På planet beordras munskydd på, vilket är obekvämt men har inget val.

Flyger med Austrian Airways och flygvärdinnornas klädsel är exceptionell. Illrött är färgen som gäller! Det gäller skor, strumpor, kjol, blus, jacka!

En Pamplona tjur skulle behöva uppsöka psykiater efter en sådan röd färgexplosion. Känns som lite extra allt!

Anländer innan tidtabell till Wien. Passande erbjuds wienervalser i planets högtalare!

Måste visa vaccineringsintyg vid säkerhetskontrollen för att släppas in i landet.

Anländer bagagebandet och sällskapets väskor kommer några sekunder efter ankomsten!

Sätter av mot övernattningshotellet vid flygplatsen som ligger några hundra meter bort.

Turen med väskorna samt initiativet att ta sig snabbt till hotellet gör att sällskapet checkar in först i det stora sällskapet på ca 150 personer. På denna resa kommer deltagare från Arlanda, Landvetter och Kastrup.

Ankomsten till hotellet är något sen på kvällen även om resan gått bättre än tidtabell. Sömnen blir inte den bästa då det är lite svårt att varva ner för undertecknad.

Nästa dagen bär det av till staden Székesfehérvár! Pris till den läsare som uttalar stadens namn rätt! Tips, säg ”Säkert förvar” så blir det nära rätt!

Dag2 Wien – Székesfehérvár – Budapest

Det är tidig morgon, då bussarna till Székesfehérvár skall gå redan klockan 08:00. Det är tre timmars bussresa till dagens provlopp av ”terrängen” som gäller för Sprint-tävlingen.

Vid entren till frukostmatsalen får sällskapet en blankett att fylla i namn och adress, om ett Corona utbrott skulle konstateras.

Matsalen fylls på successivt och sällskapet lämnar innan den värsta rusningen. Några kineser brer ut sig och uppträder kaxigt. Detta är en erfarenhet under senare år och inte speciellt trevligt.

Det är lite svalt denna morgon och hoppas att det inte skall bli som förra gången när sällskapet tävlade i Veteran VM i Ungern. Tävlingen gick i Pecs och det var 40 grader varmt under tävlingarna!

Det är mycket trafik på Ungerns vägar. På motorvägen mot Budapest är i stort sett hela högerfilen ockuperad av lastbilar. Ca 6 mil utanför Budapest svänger bussarna av från motorvägen och kör en mindre väg mot Székesfehérvár. Vägen är krokig, smal och det är helt omöjligt att köra om långsammare fordon med bussar.

Trots detta anländer sällskapet innan tidtabell till staden för provloppet. Det har blivit varmare och på sydsidorna av hus och murar är det mycket varmt.

Tänker inte delta i sprintorienteringstävlingen då detta inte är speciellt kul. Tänker dock jogga runt provloppskontrollerna för att få röra lite på kroppen. Blir mycket stel att sitta still så länge.

Provloppskontrollerna är ganska enkla och det går fort att klara av dessa. Hade planerat att jogga en halv timme men är klar efter 25 minuter trots att det blev några medvetet extra omvägar.

Sköljer av svetten och byter till torra kläder. Använder en ”Camelback” som dusch och övriga i det stora ressällskapet imponeras av denna innovation!

Székesfehérvár har en så kallad gammal stads område. Reseledarna rekommenderar en promenad och lunch i denna.

Stadsdelen är väl inte så där jätteimponerande men det finns några vackra renoverande byggnader. Székesfehérvár har varit huvudstad i Ungern under en tid och det finns flera kungar begravda i staden.

AFan

Strategiskt så finns det en mängd uteserveringar placerade i gamla staden. Större delen är avstängd för biltrafik.

Tänker turistfällor och ser i Google att många inte har några publicerade betyg överhuvudtaget.

Hittar till slut en servering med bra betyg och sällskapet slår sig ner för en lunch.

Menyn är obegriplig då Ungerska inte finns i sällskapets språkbank! Personalens Engelska kunskaper är begränsade men förstår att dagens rätt är soppa och en huvudrätt med ris.

Chansar på rätten men avstår soppan då det kanske blir något för mycket.

Det visar sig att dagens rätt är friterad ost med ris och remoulad sås!

Portionerna är väl tilltagna. Rätten är inte speciellt märkvärdig men OK. Priset på maten är OK ur Svensk synvinkel, men gillar inte när serveringspersonen föreslår dricksbelopp.

Blir mätt och sällskapet beger sig sakta tillbaks mot bussen.

Passerar ett köpcenter och reskamraten får syn på (ännu en) vacker klänning i skyltningen. Priset är rimligt och det blir ett köp.

Stora resesällskap samlas upp och stiger på bussarna för sista biten till hotellet i Budapest.

Maten, värmen och dålig sömn innebär paltkoma för undertecknad. Har svårt hålla ögonen öppna under bussfärden men det finns inget att luta huvudet emot och riskerar att rasa ner i gången om John Blund slår till.

Det är mycket trafik denna fredagseftermiddag. Den mesta trafiken går ut från Budapest men det är tillräckligt på väg in/inne i Budapest för att det skall bli krypkörning och många stopp.

Trafikavdelningen för Budapest har verkligen hittat många rödljus att sätt upp i staden.

Passerar Donau och lämnar Buda delen och kommer in i Pest. Staden är en sammanslagning av två städer.

I Pest-delen har arkitekterna haft firmafest! Det ena huset efter det andra är utsmyckade med arkitektoniska historiska krusiduller. Svårt att hitta ett samlande namn för alla dessa arkitekt-excercesser. Ganska imponerande måste man säga!

Corona pandemin har påverkat många länder i hela världen. Här i Ungern verkar den har påverkat mycket då man ser många affärer, hotell och restauranger har blivit döpta till Korona!

AOptik
AKoronaBar

Sällskapet bor t.ex. på Mercure Budapest Korona hotel! Ungrarna verkar ha en speciell humor?! Hoppas namnet inte är ett omen!

AHotell

Anländer hotellet och det blir en del väntan då två bussar skall lastas ur och hela sällskapet skall checka in på hotellet. Det går ganska fort för undertecknad och reskamraten, men det blir sedan åter kö till hissarna.

Till slut så kan sällskapet äntra rummet, packa upp och få en stunds vila.

Det känns inte läge för nattklubb denna afton! Avundas inte majoriteten av stora sällskapet som skall åka tillbaks två gånger på två dagar till Székesfehérvár för kvalificeringslopp till finalen och själva finalloppen.

Dag 3 Budapest

Vaknar efter en lång natts sömn. Sömnen har varit lite orolig då sängen är en dubbel och med gemensamt täcke! Här gäller det att sova i synk!

Reskamraten sover och sover – Hon vaknar efter 11,5 timmes sömn! Det verkar som hitresan tagit på krafterna! Kan erkänna att det tycker undertecknad också. Det känns ännu mer som ett bra beslut att inte springa sprinten.

Kommer ner till frukosten och det är lite gäster vid denna tid. Salen är enkel och det blir mycket akustik/ljud som ekar bland de kala väggarna.

Kaffemaskinerna är ”snåla” och erbjuder endast fingerborgsportioner. Det fordras is i magen att trycka flera gånger med en lång kö bakom ryggen!

Tallrikarna som man äter/lägger upp på är designade för att vara vackra. MEN de är opraktiska då besticken trillar av tallrikarna och i detta fall hamnar i knät med matfläckar i skrevet!

Ingenjörerna har inte varit involverade i designprocessen!

Ladda ner en app för kollektivtrafiken i Budapest. Tyvärr är den centrala blå tunnelbanelinjen stängd på grund av underhåll.

Det första besöket blir till den Botaniska trädgården som ligger två och en halvkilometer från hotellet. Hoppar på en buss och det är två stationer till hållplatsen närmast trädgården.

Busschauffören måste vara rejält skitnödig för han gasar på maximalt. Alla hoppar och far i guppen på den ganska dåligt underhållna gatan.

Överlever bussfärden och kliver av vid rätt station. Det är redan mycket varmt +30 grader. Det kommer att bli en het dag.

Det blir en promenad på ca 800 meter och anländer ingången (enligt google) till trädgården. Går fram till kassan och där finns det faktiskt en person som pratar mycket god Engelska. Han förklarar att detta område av parken är en fristående affär. Ingången finns i ett gathörn som sällskapet passerade utan att märka att detta var botaniska trädgården.

Trädgården är mycket anonym.

Återvänder till rätt ingång och ser på prislistan vid kassan att seniorer kommer in för lägre kostnad. Mannen i kassan vill inte först acceptera att undertecknad vill betala lägre avgift. Tar detta som ett positivt tecken!

Visar legitimation (körkort) och måste peka på personnumret. Mannen ändrar inträdet något tvivlande till seniorpris. Betalar och får inträdesbiljett. Samtidigt tvekar mannen igen och vill se fotot på körkortet och jämföra.

Mannen ger sig till slut och sällskapet kliver in i trädgården.

Misstänker att allt är utblommat vid denna tid på året och det stämmer till nästan 100%

Det finns väldigt få blommande växter.

Blir dock imponerade av mycket storblommiga Hibiscus samt en icke tidigare känd växt – Lagerstroemia indica. Växten är – Vill ha!

Hibiscus
ALagerstrom

Sedan fanns det en och annan intressant växt också.

Det känns lite jobbigt att promenera i den brännande solen och försöker hitta så mycket skugga som möjligt.

Dags att åka tillbaka inåt staden för nästa turist upplevelse. Byter till tunnelbana vid hotellet och åker en omväg då blå linjen är stängd. Hoppar av för byte till nästa linje men det blir lite osäkerhet då det inte finns någon linjekarta nere vid trappor/perrong. Måste åka rulltrappa upp till ingången vid gatan för att se vilket håll som målet ligger.

Vid sista staionen innan eftermiddagens resmål blir det åter en viss osäkerhet då det finns sex olika utgångar.

Med hjälp av google och karta så kommer sällskapet upp via rätt utgång.

Från stationen är det ca en kilometer uppför i stekande sol till första delmålet Fishermans Bastion. Det är svettigt att vandra uppför till Bastionen.

Från bastionen erbjuds vacker utsikt över Donau och den pampiga parlamentsbyggnaden. Vid Bastionen finns också den vackra Mattias-kyrkan.

AKyrkanDag
AParlamentdag

Solen steker och uppsöker skugga under några lummiga träd. Området är besökt av turister men tack vare pandemin så är det inte överfullt. Platsen är också populär för bröllopspar som blir fotograferade med Donau i bakgrunden.

Fortsätter mot Budapest slott som är en historisk byggnad men kanske inte så märkvärdig. Här finns det många utsiktspunkter och sällskapet kan fotografera den mest kända bron i staden – Kedjebron. Tyvärr är den stängd för reparation annars vill många vandra över denna.

AKedjebron
AKedja

Efter en stunds grillning i solen är det dags att vända hemåt till hotellet och hitta något matställe utefter vägen. Det finns matställen uppe vid borgen men misstänker att dessa är lite av turistfällor.

Använder Google för att få vägvisning ner från borgen. Detta är inte lätt då det finns många trappor och alla är inte uppdaterade i Google databas.

Kommer ner till flodkanten till slut – Status grillad medium rare! Det finns många statyer i staden och många påminner om de krig som landet varit inblandat i.

AStupade

Vandrar vidare till Elisabeth bron med mycket biltrafik och inte så trevligt att vandra på. Kommer av bron på Pest-sidan och vandrar genom kvarter med många restauranger. Det har gått en bit in på eftermiddagen så det är dags att få något i magen.

Stannar på ett ställe utan att checka innan avseende betyg på etablissemanget. Borde ha gjort detta då detta är en turistfälla. Får en rabattkupong som säger 15% prisreducering. Menyn innehåller många köttalternativ från lite mera främmande arter som t.ex. känguru. Väljer ”safe” och beställer kyckling-wrap och kycklingsallad för reskamraten. Wrapen var minimal och salladen var mest kyckling.

Begär notan och samma person som erbjudit rabattkupongen har ”glömt” att ta med den i notan. Påpekar misstaget, betalar och begär växeln på bordet. Dricksen blir mycket påver.

Måste kolla innan i fortsättningen, då det nog är många serveringar som är desperata, då det inte blivit normal turisttillströmning ännu.

De får gärna ta betalt men det måste då finnas en orsak till att betala mer i form av äkta service och god mat.

Fortsätter mot hotellet utefter en gågata och det finns ”inkastare” vid varje restaurang. Solen bränner i gränderna.

Når hotellet samtidigt som de som sprungit sprint kvalificeringslopp anländer. Det blir lite kö till hissen men lyckas komma med utan alltför långt dröjsmål.

Dagens besöksmål kan väl delas in i specialintresse (trädgården) och vad en ”normal” turist ”måste” besöka – Bastionen och slottet. Gillar utsikter men är kanske inte exalterad av att se historiska byggnader men kan väl här i bloggen säga – ”Jag var där”!

Tittar lite vad som finns i form av service runtom hotellet – Bankomat, livsmedelsaffärer och restauranger.

ATM finns i närheten och de visar sig ta en avgift för uttag. Det är helg så bankerna är stängda. Bankerna tar inte avgift för uttag tror sällskapet. Sedan gör banken hemma samma sak?

Det finns också en stor marknad endast 400 meter från hotellet. Den verkar intressant och har fått några bra betyg avseende restaurangerna. Något att prova senare?

Det är varmt även på kvällen och prognosen är 30 grader kommande dagar. Inte bra då det komer bli tungt att springa. Imorgon är det sprint final för de som deltar medan sällskapet fortsätter turistandet. Har kollat in några ställen av karaktären ”Har varit där”!

Hoppas på mindre promenader i värmen. Imorgon kväll är det gemensam middag för stora sällskapet för de som vill delta. Ett sätt att lära känna varandra. Många är redan bekanta då de deltagit i flera resor. Undertecknad och reskamraten är nykomlingar som får försöka smälta in.

Dag 4 Budapest

Sovmorgon idag igen då det ännu inte är några tävlingar för sällskapet. Kan ligga och dra sig innan det är dags för frukost. Ser någon eftersläntare i frukostmatsalen som skall tävla idag. Huvudreseledaren har en paus mellan bussarnas avfärd och vi språkar lite. Organisationen är mycket bra på denna typ av resor, men det tar på krafterna på reseledarna. Huvudreseledaren börjar också bli till åren och då blir det lite mer ansträngande för varje år. Men allt har fungerat och fungerar bra!

Frukostarna ger en bra start på dagen och räcker länge. Det är svårt att känna någon hunger ens vid lunchtid.

Sista bussen med de som startar bland de sista i A-finalen skall strax åka och går in och gör vågen åt de tävlande. Hoppas detta ger effekt!

Dagens plan är att ta en promenad på Margaretaön som ligger mitt i Donau. Åker tunnelbana till det norra/västra brofästet och vandrar över till öns norr spets.

Börjar bli en ”fena” på att ta sällskapet fram i kollektivtrafiken.

Ser vattnet strömma under bron och man får byta titel på valsen ”an den blauen Donau” till ”an den braunen Donau”. Vattnet ser mycket smutsigt ut. Kanske på grund av tidigare översvämningar i länder uppströms?

Trafiken över bron medför också att bropassagen inte är så trevlig.

Det lugnar ner sig när sällskapet kan vika av från bron ner till ön. Första biten är mest bilparkering men sedan kommer en trevlig Japansk trädgård. Trädgården håller inte på långa vägar samma klass som trädgårdar i Japan, men är trevlig ändå.

AJapan1

Passar på att ta några Geocachar också (Se Geocahing.com). Det finns några gömda på ön.

Ön består av många stora och gamla träd och erbjuder mycket skugga. Tycker ön borde ligga lite risigt till om floden stiger t.ex. en meter. Det syns dock inga tecken på skador detta år med regn och översvämningar norrut.

Fortsätter genom lummiga parker och anländer till en utgrävd ruin som är från medeltiden då ön var ett religiöst center. Letare efter en Geocache men hittar den inte.

Efter ruinen är det anlagt en öppen gräsyta med vackra blomsterrabatter. Blommorna är till stor del desamma som finns hemmavid men är lite förvånad då de blommar för fullt här, då allt är slutblommat hemma.

Blomsteräng

Bredvid finns ett litet zoo med en massa fåglar. Tycker det är lite trist med djur i burar men det finns kanske de som uppskattar detta?

Fortsätter promenaden bland träden och söker skugga så mycket som möjligt. Ändå så steker solen och grillar sällskapet. Medium rare övergår till well done.

Sällskapet har tur vid ankomsten till konsertfontänen! Här drar man igång operamusik i högtalarna och de olika fontänerna är programmerade att följa musiken med olika sätt att sprida sitt vatten. Det är riktigt fint och trevligt att se och lyssna på. Undrar om detta skådespel ges på vissa dagar/tider?

Musikfontän

Sällskapet har familjeråd angående fortsatt promenader. Det gäller åtminstone för undertecknad att inte trötta ut sig i onödan så att kroppen är stel och trött under kommande tävlingar i skogen.

I Budapest finns det många olika statyer av kända män (Det är ingen jämlikhet avseende kändisskapet och har inte ännu sett någon staty på en kvinna). Det verkar som sagt finnas många kända män genom historien.

Rastplats

Vid öns södra ände finns ett val att besöka Raul Wallenberg statyn eller gå direkt till tunnelbanan.

Sällskapet biter ihop och vandrar till statyn.

Från denna bro ser man parlamentsbyggnaden från annat håll och den erbjuder en helt annan vy. Byggnaden är imponerande även från detta håll.

AParlament1

Bron är livligt trafikerad av bilar, cyklister och fotgängare. Många Ungrare oh turister söker sig mot ön för besök eller normal söndagspromenad.

Promenerar utefter östra Donau fram till parken där statyn är belägen. Det är knappt några besökare till parken/statyn. Ser en biljettkassa och det kanske är stor rush under ”normal” turistsäsong. Nu kostar det ingenting.

Statyn var inte riktigt som undertecknad föreställt sig. Trodde den skulle vara en mera realistisk avbildning av Raul. Känner dock i kroppen att här har en verklig svensk hjälte verkat. Det är något att som svensk vara stolt över.

Raul Wallenberg

Såg en intressant dokumentär häromveckan avseende de som försökte och verkade gör motstånd mot den dominerande naziströrelsen som härskade och terroriserade under ett antal år.

Dessa mer eller mindre kämpar uppskattades INTE av ”gemene man”!

En första tanke är vad menas egentligen med detta.

Förklaringen var att deras hjältemodiga och riskfyllda agerande, fick gemene man att känna sig liten/skämmas att dessa inte vågade göra mer för att stoppa alla dessa galenskaper som härskade.

Hjätar fick dem att framstå som små och fega!

Solen och promenaden tar på krafterna och undertecknad söker i appen efter närmaste kollektiva färdmedel. Hittar en lösning som innebär spårvagn till en tunnelbanestation och sedan tunnelbanetåg till hotellet.

Börjar som sagt bli en fena på att nyttja de kollektiva färdmedlen!

Får sitta ner sista biten till hotellet och märker att kroppen stelnat till och är något seg.

Bredvid hotellet finns en enklare Japansk? restaurang som erbjuder dito rätter. Har lärt mig äta Ramen av sonen och sällskapet beställer varsin. Tyvärr har de inte Yozu läsk som sällskapet fick uppleva förra veckan vid besöket hos ungdomarna i Umeå (av alla ställen!)

Har en sporttröja inköpt i Japan under en tidigare resa och ser personalen snegla nyfiket i smyg hur det kommer sig att undertecknad bär denna.

Ramen rätten är mycket mättande. Äter upp allt medan reskamraten inte klarar detta.

Nu klarar man sig nog till kvällen då det är gemensam middag för stora sällskapet.

Har tittat i resultaten från sprint final loppen och några har placerat sig riktigt bra. Tufft att springa i den trettiogradiga värmen!

Prognosen ser ut att värmen skall fortsätta så det kommer att bli mycket utmanande att orka springa!

Kvällen börjar med en tipspromenad med ett antal mer eller mindre omöjliga frågor att svara på. Skall bli intressant att höra vem som kommer närmast i gissningarna.

Det är varmt!

Dags för en gemensam middag på kvällen. Det blir en kort promenad från hotellet till en restaurang bokad endast för stora sällskapet. Passerar många serveringar på vägen till restaurangen och det är folkliv ute denna söndagskväll. Det finns väldigt många restauranger och barer överallt i Budapest. Ingen risk att hungra eller törsta ihjäl!

Tycker att vi är ute i god tid men i stort alla är redan närvarande i restaurangens trädgård. Som nya på dessa resor har vi inga naturliga reskamrater utan får försöka klämma oss in vid något bord för att försöka komma in i ”gänget”.

Det är alltid en liten utmaning att bygga upp nya relationer och prova sig fram var det ”klickar”.

Hamnar tillsammans med ett trevligt gäng från Malmö. De är öppna och pratsamma vilket underlättar att ”bryta” isen.

Inser att vi har många gemensamma erfarenheter och minnen när det gäller vår orienterings-historia.

Det är lite svårt att höra varandra dels beroende av ljudet från alla andra konversationer och orkestern som spelar lite låtar. Vi kämpar på och gör oss hörda och lyckas också höra vad andra säger.

3 finalister har kommit närmast när det gäller tipspromenaden och får göra upp i en final vem som vinner tipsrundan.

Maten är skaplig och är alltid lite skeptisk när man pratar om nationalrätter. De brukar ha skapats under svåra tider och har dålig erfarenhet angående Portugals nationalrätt. Den består av importerad torkad torsk? från Norge och smakade vidrigt när vi besökte landet senast.

Sakta börjar samtalen ebba ut och många är väl dels inga nattklubbs entusiaster på grund av åldern, samt de som sprungit sprint-tävlingarna nog har lite mjölksyra i benen samt grillats av den heta solen.

De olika sällskapen börjar sakta droppa av till hotellet och även vårt resesällskap.

På natten drar det in ett rejält åskväder och det regnar, blixtar och dånar.

Dag 5 Budapest – Szentendre/Pakozd

Idag börjar det bli lite mera fokus då det är dags för provlopp i terräng liknande den där skogstävlingsgrenarna skall genomföras.

Idag delar sig sällskapet. Reskamraten väljer alternativet båttur på Donau till Szentendre för turistande och undertecknad väljer att bara delta på provloppet i Pakozd under eftermiddagen.

För de som skall med båten är det tidig frukost då avfärd från hotellet är klockan 07:30.

Idag får sällskapet uppleva hur miljön i frukostmatsalen är då ”alla” i stora sällskapet är där. Ljudnivån är hög och alla verkar ha bråttom och det är lite oreda. Det viktigaste är att hålla sig lugn och ha kontroll vad som rör sig runt det personliga ”reviret”. Det finns annars risk att frukosten hamnar på golvet. Borde inte ålder göra att vi blir lugnare och inte mer stressiga?

Reskamraten lämnar för båtresan och får försöka hitta sysselsättning tills det är dags för avfärd klockan kvart i ett till provlöpningen.

Tar en promenad och köper lite lunch. Det är mycket varmt!

Dags för avfärd och går ner en stund innan avfärd. Tiden är satt preliminär. Får besked av reseledaren att bussen kommer om 5 minuter. Det dröjer 30 minuter.

Kommer iväg med bussen och det är en del trafik. Tror de flesta äldre storstäder står inför trafikkollapps då det finns mer bilar än plats på gatan.

Kommer ut på motorvägen och det går raskare – En lite stund. Det är trafikolycka och den andra bussen har suttit fast över en halv timme. Denna buss får också krypa fram ca 25 minuter.

Anländer till slut till startplatsen för provloppet. Det är en bit in på eftermiddagen och de flesta andra är på väg ifrån provloppet.

Byter snabbt om och springer iväg till en kontroll. Kontrollen ligger en bit över en km uppför. Solen ligger på i ryggen och det känns som en ugn att sega sig uppför. Låren känns som klubbor och funderar om detta beror på tidigare dagars promenader?

Studerar intensivt hur kartritaren har tolkat de olika föremålen/vegetationerna i terrängen. Det gäller att förstå detta så man inte står helt oförstående under tävlingarna.

Når till slut vald första kontroll. Ekvidistansen är satt till 5 meter men bitvis är det betydligt lägre föremål som finns på kartan. Stor sten på kartan är som liten/mellan hemmavid. Vanlig sten finns knappt med på kartor hemma.

En viktig test är att undersöka om på kartan markerad tät skog går att passera. Försöker på ett ställe men blir helt sönderriven på armarna av taggiga björnbärs-grenar.

Tät skog bör undvikas!

Testar bara ett område som i princip är öppet och märker att små gröna skogsdungar är svåra att identifiera. Det går bra om de är större. Stora enstaka träd är också bra hållpunkter.

Det går fruktansvärt tungt att springa idag (värmen? Formen? trött?). Mycket funderingar blir det. Provloppet var till bra nytta som förberedelse.

Tvättar av kroppen med den mobila duschen! Duschen består av en ”Camelback” med slang och fungerar utmärkt!

Kommer med den första bussen och anländer i hyfsad tid tillbaka till hotellet. Biltrafiken in mot staden var helt igenproppad men bussen kunde köra i bussfilen och kom fram bra. Bilar i storstäder fungerar inte längre och tyvärr måste nog situationen förbättras avsevärt om inte de nya bostäderna skall bli inne i bilarna!

Reskamraten  och undertecknad delade på sig denna dag. På morgonen begav sig reskamraten till Donaus strand för båtfärd till Szentendre.

Båtfärden erbjuder fin utsikt över staden från floden (T.ex. Parlamentet, Fiskarnas Bastion, palatset. Etc.), men sedan så är det inte mycket att se.

Många paddlar kanot på floden vilket måste vara en utmaning motströms då strömmen är stark. Båtfärden tar 1,5 timme motströms och 1 timme medströms.

ABåten

Vid Szentendre finns en badplats men Donaus vatten är motbjudande och inbjuder inte till bad.

På gågatan i staden finns det massor av turistbutiker och det känns väldigt turistigt kommersiellt.

ALila
ABlått
ALampor

Nästa stopp blir den Japanska parken, som är väldigt enkel och anspråkslös. Det är skönt att sitta i skuggan under träden då dagen åter är mycket varm.

Utflykten är som helhet väldig rudimentär. Staden är inget märkvärdig och flodturen erbjuder inget förutom stadsvyerna.

På hemvägen från kajen tar reskamraten täten. Hon är nervös att gå fel då vägen till hotellet inte sitter i ryggmärgen och det blir pinsamt om övriga följer efter.

Sällskapet återförenades på hotellet utan att någon går vilse denna dag. Varken i skogen eller i Budapest!

Har spanat in en Wok-restaurang som såg lovande ut och ligger en liten bit från hotellet. Tyvärr smakar maten inget bra och blir en besvikelse. Bästa maten hittills är den som serverades i den enkla Japanska (Kinesiska?) restaurangen nära hotellet.

Dagen har tagit på krafterna för sällskapet och efter några avsnitt av TV4 play – Mordkommissionen, så klubbar John Blund sällskapet.

Imorgon är det kvalificerings-tävling och allvaret börjar!

Dag 6 Csakvar

Dags att försöka väcka kroppen för kvalificeringstävlingen. Startar bland de sista och intalar reskamraten att stanna kvar i Budapest och turista istället. Det blir annars över tre timmars väntan tills undertecknad startar och kommer i mål etc.

Vid frukosten hör ett par vid bordet bredvid sällskapets diskussion och damen ifråga nappar direkt och övertalar reskamraten att ”göra stan” tillsammans. Det diskuteras bl.a.shopping, konstutställning och saluhall. Tycker beslutet är klokt då det inte är mycket att se/uppleva under ett kvalificeringslopp.

Packar utrustningen för dagen och väntar på avfärd.

Vid 9-tiden så möts damerna i receptionen medan undertecknad äntrar bussen. Får sitta tillsammans med damens man och det visar sig att han också har jobbat på Volvo men är nu pensionerad.

Damerna drar iväg till ett shopping-center (förvånad?). Damen från Blekinge har behov av skor och reskamraten som inte  ska köpa något hittar några fynd i form av tre plagg i C&A butiken. Långbyxor, blus och en jumpar för strax under 300 Svenska kronor.

Nästa stopp blir den stora saluhallen i Budapest. Ett antal butiker/restauranger är stängda men det finns tillräckligt med verksamhet. Saluhallen är stor och ett välbesökt mål för både Budapestborna och turister.

I samband med besöket i saluhallen delar sig damerna då damen från Blekinge hade andra ärenden, bl.a. besök i termalbadet vid hjältarnas torg. Där ska hon återförenas med sin man som springer sprintkval också. 

Undertecknad sitter i bussen och det är dåligt flyt på motorvägen. Anländer dock i god tid och måste sitta och vänta i skuggan två timmar för att få starta.

Det är över 30 grader och inte ett moln på himlen eller den minsta vindpust.

Dricker innan starten så att vätskebalansen är bra.

Starten går och det är en väldigt lätt första kontroll. Ser kontrollen som finns på sluttningen på en höjd redan på långt håll. Orienteringstekniken fungerar mycket bra under hela provloppet men undertecknads kropp/hjärta klarar inte av den extrema värmen och det är mycket jobbigt att springa. Tar helt slut den sista kilometern och det verkar som alla andra passerar.

Kommer i mål och ser på resultatremsan att platsen är nummer 12. Startar nästan sist och kvalificering till A-finalen är klar.

På målgärdet så får hjärnan inte tillräckligt med syre och måste böja mig ner flera gånger för att inte svimma.

Tydligen tycker de som finns runtomkring att detta är skojigt och flinar. Känns inte sjyst. Anmäler intresse att följa med på nästa buss till hotellet och får besked att bussens avfärd kommer att aviseras om ca 20 minuter.

Stapplar ned till samlingsplatsen för sällskapet en liten bit från bussparkeringen. Det är mycket ansträngande att gå den lilla biten. Pulsen går inte ner och måste böja på kroppen flera gånger.

Tvättar av kroppen och byter om. Frågar en av reseledarna när bussen går och hon meddelar att den går nu! Säger att det skulle vara gott om tid enligt ledare upp vid målet. Hon ringer till ledaren på bussen att vänta och undertecknad rusar ner till bussen för att hinna med.

Tuppar inte av men är helt slut och lyckas hinna med.

Reseledaren på bussen berättar under färden in mot Budapest att färden inte går direkt till hotellet utan det kommer första bli en sightseeing för att visa Budapest paradgata, hjältarnas torg, thermalbadet och stadsparken.

Är inte i kondition att åka på något sådant men har inget val. I stressen att hinna med bussen så är både mat och dryck i ryggsäcken som ligger i bussens bagageutrymme. Det blir att bita ihop.

Till råga på detta så fastnar bussen i en trafikstockning då kedjebron håller på att renoveras och gatorna är delvis avstängda eller begränsade för trafik.

Bussen kommer till slut upp på Budapest paradgata – Andrassy som leder mot hjältarnas torg. Paradgatan har tagit intryck från Paris huvudgata och det är gamla och dyra hus samt offentliga byggnader på varsin sida av gatan. Här går också Budapest äldsta tunnelbana där man har bevarat de ursprungliga stationernas utseende.

Når till slut hjältarnas torg där det som vanligt finns statyer av män (inga kvinnor). Torget är ett typiskt skrytbygge som kanske mest de ansvariga för landet vill visa upp.

Bussen kör runt Stadsparken som är stor och lummig. Efter ett varv så stannar bussen och släpper av de som vill avsluta dagen med ett besök i termal-badet – Szechenyi. Här i närheten finns också gator uppkallade efter internationella ”kändisar”. Både Olof Palme och Anna Lind har en gata här. Dopet av gatorna måste ha skett under tiden för en mera demokratisk regering jämfört med vad som finns i dessa tider!?

Äntligen återvänder bussen till hotellet och vacklar upp på rummet och slukar matsäcken från ryggsäcken och bälgar in vatten.

Denna dag har tagit mycket hårt på krafterna och är lite osäker hur det skall gå att springa finalen för medeldistansen nästa dag.

Senare på kvällen kommer det att ges besked om starttider samt vilka bussar/tider som är aktuella.

Kvällsmaten äts på den tidigare nämnda bra Japanska/Kinesiska enkla restaurangen. Ramen sitter fint! Det är kväll men värmen nästan knockar sällskapet.

Kvällen avrundas med Mordkommisionen och däckar rejält efter detta.

Dag 7 Csakvar Székesfehérvár-Csala

Vaknar på morgonen och låren känns mycket stela. Efter gårdagens utmattning är reskamraten lite orolig att undertecknad skall ställa upp och springa i värmen som kommer vara densamma som tidigare.

Kommer att springa och lovar att känna efter så att inga missöden sker.

Blekingedamen frestar reskamraten med en sväng på staden men denne beslutar sig att följa med på tävlingen.

Bussens chaufför är skicklig att köra på den smala grusväg som leder till parkeringen.

Från bussparkeringen är det 500 meter att gå till tävlingsplatsen/målet.

Det är torrt och det dammar rejält när bilar passerar bussens passagerare till bilparkeringen som är närmare målet.

Dagen kommer att bli mycket varm.

Får vänta ca en timme på att få starta och vätskekompenserar så mycket det går. Du skall vara nästan pinknödig, då är balansen rätt menar reskamraten.

Går iväg till startern och joggar lite extra för att mjuka upp de stela låren. Det känns inte dåligt men inte heller toppform.

Starten går och det går uppför till första kontrollen. Är seg i benen och det går inte så fort som önskas. Försöker hålla igen lite för att inte gå in i väggen som under gårdagen.

Orienteringen är mer utmanande då en del kontroller finns inne i tät skog och inte som igår mest ute på öppna ängar.

Springer perfekt till kontrollerna 1-4. Till kontroll 5 måste man hitta någon form av passage genom ett grönt område (Mycket svårforcerat och många taggiga björnbärsgrenar som river upp sår på kroppen).

Hittar ett smalt grönt område och hoppas kunna passera oskadd. Får krypa igenom för att undvika rispas. Lyckas ändå bli riven och de bara armarna får rivsår och blöder. Springer längs en stig till kontroll 5 och viker av lite försent och får springa tillbaka till kontrollen. Ingen stor miss men lite irriterande.

Till sjätte kontrollen krävs mycket noggrann kompasskurs. Lyckas och träffar kontrollen perfekt. Nästa en kortsträcka till 7:an kräver också noggrann kompass men lyckas komma en bit till vänster men det går ganska snabbt att korrigera.

Kontroll 8 är svår. Först så gäller det att ha koll på en brant sluttning. Det är jobbigt att kämpa uppför denna och också veta exakt var man befinner sig.

Kontrollen sitter i en bäckravin och här gäller det att ha rätt utgångspunkt och gå rätt kompasskurs. Tror att utgångspunkten är korrekt men hittar ingen kontroll. Det visar sig senare att kontrollen sitter längre ner i sluttningen men vågade inte gå ner för att komma för långt ner och tvingas klättra upp igen. Irrar omkring på sluttningen utan att få grepp om någonting.

Efter alltför lång tid av letande hittas kontrollen men inser att nu är det kört med en bra placering. Kombination av att krafterna försvunnit i värmen/letandet och insikten om en dålig placering får undertecknad att ge upp.

Fortsätter genom den täta skogen till 9:e kontrollen och vidare mot de enkla kontrollerna 10-12 som är belägna ute på öppen ängsmark. Springer inte utan joggar och går omväxlande.

Krafterna samt motivationen är borta men är inte lika utmattad som under gårdagen.

På vägen till kontroll 12 tappar undertecknad kartkontakten och det blir en stund av osäkerhet.

Plötsligt dyker en tidigare klubbkamrat upp och frågar var denne befinner sig. Denne vann kvalet igår och startade sist. Nu är han helt borta och letar efter sin första kontroll.

Kan bara ge en ungefärlig beskrivning var båda befinner sig.

Ser senare att klubbkamraten kommer nästan sist i A-finalen. Detta är ett värre fall än för undertecknad och känner med honom.

Är trött, varm, omotiverad och beslutar att hoppa över någon kontroll. Detta för att slippa springa den för åldersklassen mycket långa långdistansfinalen. Inser att kraften/formen/väderförutsättningarna är emot ett deltagande i A-finalen för långdistans.

De 10 som går sämst i A-finalen för medeldistans flyttas ner till långdistansens B-final.

Detta är väl inget sportsmanship men inser undertecknads begränsningar. Kanske hade saker blivit bättre om det inte varit så varmt. Det är naturligtvis lika för alla, men undertecknad har en skada/nedsättning som innebär begränsningar vid stark värme.

Reskamraten har blivit orolig då det dröjer innan målet nås. Är fysiskt piggare men mentalt lite missnöjd.

AResignerat

Fixar personvård och dricker samt äter matsäcken.

Busslogistiken är något rörig men kommer med buss två tillbaka till hotellet. Dagen har varit utmanande för alla deltagare. Tävlandet och värmen har tagit på allas krafter. Ingen på denna resa är längre vid unga år. För första gången under denna resa är det knäpptyst i bussen!

Når hotellet utan några större bilköer och det återstår person- och materialvård.

Ikväll är det sällskapets gemensamma bankett som sägs vara mycket trevlig men som vårt sällskap aldrig tidigare deltagit i. Få se vad det blir för ”röj”? Är fundersam hur alla utmattade seniora deltagare skall orka festa efter dessa dagar? Det kanske är så att det av indianerna kallade magiska ”eldvattnet” enligt ungdomens västertidningar, åstadkommer underverk med den ”vite mannen”? Vi får väl se!

Ser på armarna som är helt sönderrivna efter skogsutmaningarna. Ser i alla fall ut som en kämpe även om det inte blev mycket av den varan idag.

Sällskapet ska samlas utanför hotellets matsal. Det är ett fruktansvärt sorl och har inte chans att säga något eller höra något utan att befinna sig precis bredvid en samtalspartner.

Alla har fått varsin välkomstdrink och det syns inga som helst tecken att någon ska vara utmattad efter dagens sportsliga utmaningar.

Borsplacering är gjord av reseledarna och får möte nya ansikten vid bordet. Åter är det svårt att prata/höra.

Middagen är en trerätters buffe och ljudnivån dämpas något när många får mat i munnen! Buffemat kan variera i kvalitet men denna är riktig god. Den bästa är salladerna som man får som förrätt.

Samtalen fortsätter under middagen och efter någon timme så startar dansen. Valet av låtar är inget som undertecknad och reskamraten föredrar så sällskapet avstår och ägnar sig istället åt fortsatt konversation.

Officiellt slutar buffe aktiviteten 23:00 men det finns förmågor som orkar ”kämpa” vidare in på sena natten/tidiga morgonen. Baren är öppen ett tag till.

Blir det sen frukost i morgon månne?

Dag 8 Budapest

Idag är det ledig dag. Några i stora sällskapet åker med buss ut på landet för lunch och någon form av riduppvisning. Denna aktivitet faller inte vårt sällskap på läppen utan det blir ett program inne i Budpest istället.

Första målet är Budapest synagoga som är mycket stor. Den kan ta 3000 besökare till en gudstjänst och skall vara den näst största synagogan i världen. Synagogan ligger numer inklämd mellan husen och det är svårt att fotografera så att hella byggandet kommer med på kortet.

ASynagoga

Går runt kvarteret för att försöka få en bättre bild men det går inte. På ena sidan så finns en liten trädgård med små plattor med namn på judar som dödas under krigets sista år.

ABaksida

Sällskapet fortsätter mot en av stadens mittpunkter – Deak Ferenc ter. Här så sammanstrålar många av stadens olika transportsystem. Härifrån går man även på den gula tunnelbana linjen som är stadens äldsta.

På vägen så ser sällskapet en ung man som verkar rejält påverkad och vinglar omkring på gångvägen. Ser inte bra ut och redan är han såg ung och kanske redan körd? Ser den första statyn av kvinna i Budapest!

AKvinna

Tar trappan ner till stationen under jord. Den är gammal och liten. Man har bevarat den ursprungliga arkitekturen. Den har heller inget ventilationssystem och det är mycket varmt.

Tåget är kort, endast tre vagnar, skramlar mycket och det är mycket tätt mellan stationerna. Rutten följer under den berömda avenyn.

Kliver av vid den näst sista stationen som är mitt inne i stadsparken – Varosliget. Kliver rakt in i parken och sällskapet andas lite friskare luft jämfört i tunnelbanan. Nåja, luft blandat med stadens avgaser.

I parken finns det några Geocachar och gör en intressant observation. På kartan i Geocahing appen är dammen i parken en tom grävd grop. Dammen kanske är anlagd sent? Hela detta område andas som sagt tidigare lite ”skrytbygge” för statsledningen.

I parken finns det ett slott -Vajdahunyad. Man kan gå igenom på slottsgården men endast en liten del är tillgänglig för besök av allmänheten. Slottet ritades av Ignac Alpar för att fira tusenårsjubileet 1896 som arpaderna bosatte sig i Budapest.

ASlott

I kanten på slottet fins en Geocahing gömma som erbjuder en mycket vacker fotoutsikt mot en spektakulär byggnad som bl.a. innehåller en restaurang. Modernt skrytbygge som försöker se historiskt ut!

ARestaurang

Fortsätter vidare runt dammen och det pågår mycket byggnationer/reparationer överallt.

Gatorna och statyer är lite blandade. T.ex. en staty av George Washington och gator uppkallade efter Olof Palme, Winston Churchill etc.

Kommer till hjältarnas torg som anlades under 1890 talet med samma ändamål som slottet. Statyer av berömda män och väldigt gammal stil som egentligen är ganska modern då den byggdes på slutet av 1800-talet. Det är dock många som vill ta en bild.

AHjältarna

Fortsätter vidare runt dammen och passerar ytterligare en restaurang byggd enligt ”normal/tidsenlig” arkitektur.

En bit bort finns stadens zoo och det ät långa köer för att få komma in. Inlåsta djur är dock inget för sällskapet.

Då det är mycket varmt så det räcker det med en rundvandring runt dammen och sällskapet äntrar tunnelbanan till saluhallen. På vägen så blir det att visa legitimation till kontrollanter som hoppar på vid en station.

Det blir två tågbyten och reskamraten undrar om undertecknad har åkt vilse. Så är inte fallet och efter skriftlig bevisning så läggs målet ner.

Hoppar av vid Saluhallen och får en jättefin vy över bron – Szabadsag.

ABron
AGellert

Saluhallens tak är spektakulärt.

ATak

Går in i saluhallen som är stor men det är inte så mycket kunder. Många av butikerna är stängda och det verkar som hallen inte har hämtat sig sedan pandemin.

Det finns det normala utbudet och ibland det lite annorlunda som t.ex. en butik med bara lavendel produkter. Här doftar det gott!

ALila (2)

Strosar mellan butiker och går sedan upp till en restaurang på övervåningen.

Restaurangen verkar lite mera ungersk traditionell. Beställer gulasch då detta känns lagom en mycket varm sommardag.

På brickan finns det ett underlägg där man kan läsa lite om saluhallen och gulasch. Gulash verkar också betyda Ungersk cowboy.

Det har varit berömd gäster i hallen som t.ex. George Bush, Margret Thatcher och Lady Diana.

Här beskrivs också grundreceptet för gulasch och hur den skall tillagas. Till exempel sägs att köttet skall vara i exakt samma omfattning som potatisen. Stämmer inte i detta fall då det är mängder med potatis och minimalt med kött.

Detta var undertecknads ideer för denna dag. Nu är fältet fritt för ideer om vad som skall hända under resten av eftermiddagen.

Vill helst inte vandra omkring långa sträckor då benen är trötta och det är ny tävling imorgon.

Föreslår besök i en sportshop för att se om det kan göras något kap i denna stad.

Använder vägledning i google men det går inget vidare då det verkar svårt med satellit kontakten? GPSen hackar och det stämmer inte med rumsuppfattningen på mobilen. Sällskapet förstår inte vägledningen och går fel några gånger.

När sportshopen äntligen hittas, så verkar det som den är nedlagd. Det finns några skyltar men innanför fönstren är det bara kontorsrum.

Fortsätter vidare till nästa kvarter där det skall finnas en Adidas sportshop. Märker att det är ett lite finare shoppingområde då priserna studeras för utbuden i de olika affärerna.

Sällskapet hittar denna gång affären utan problem. I affären bekräftas att detta är ett lite finare område. Ingen av expediterna ägnar sällskapet det minsta intresse.

Ser en fotbollströja som är skaplig och har halva priset mot vad det brukar kosta i andra länder. Skulle kunna vara ett kap men tappar lite lusten då expediterna är snorkiga och tröjan inte är helt perfekt.

Sällskapet beslutar återvända till hotellet och hitta en park för att ta det lite lugnt. Det räcker med vandrandet för denna dag.

Sällskapet inser också att det var längesedan som vi drack något. Smiter in i en Lidl affär och köper lite matsäck. Det är många i butiken och vid kassorna inser sällskapet att det är en lång kö. På sidan i hyllorna ser sällskapet varor som inte skall ligga där. Tidigare kunder har gett upp att köa och lämnat vad de plockat på sig.

När sällskapet är nästan framme vid kassan inser man att ”allt” har köpts utom huvudsyftet – drickan! Nu är det försent så det är bara att mycket mer medvetet törsta och fortsätta mot hotellet.

Sällskapet har tur och hittar en mycket liten butik som specialiserat sig på drycker. Allt från vanlig dricka till alkoholhaltiga. Undertecknad har tur och lyckas inhandla en kall och mycket välsmakande dryck trots att beskrivningen är på Ungerska.

Når hotellet och föreslår en kort stunds vila innan sällskapet fortsätter till parken. Vilan känns kort men reskamraten kommenterar att snarkningarna var ljudliga!

Känner lite hunger igen då maten på lunchen var liten.

Sällskapet sitter ner vid en enkel pub utanför hotellet och beställer mat och dryck. Maten är enkel och är lite orolig när hamburgaren delas att den inte är genomstekt. Smakar försiktigt och den verkar OK.

Maten är enkel pubmat och ingen som helst kulinarisk upplevelse. Notan är dock med Ungerska mått mätt mera i paritet med en finare restaurang. Granskar notan då den är den högsta för mat i Ungern hittills. Man har korrekt lagt till 10% i serveringsavgift och då skall man enligt tips i guideboken inte ge ytterligare dricks. Undantaget om maten eller serveringen varit exceptionell. Det senare kan inte bekräftas utifrån denna måltid.

Tyvärr så har inte servitrisen läst samma guidebok och lämnar demonstrativt återstoden av växeln i småmynt för att visa sitt missnöje.

Missnöjet är ömsesidigt och sällskapet lämnar etablissemanget med en något tyngre och skramlande ficka. Ser att andra i stora sällskapet valt detta ställe också och beklagar detta.

Sällskapet tar en sväng för att registrera några Geocahar i närområdet samt slår sig ner i den ”lugna” museet-parken för att läsa lite böcker. Biltrafiken är intensiv på gatan.

Träden ger lite skydd mot solen men sällskapet känner sig svettiga efter dagens utflykter. Trivs inte alls i denna värme.

Till slut känns det lagom att återvända till hotellet för lite vila och personvård.

Ser på startlistan att undertecknad startar abolut sist av alla i B-finalen. Är glad att blivit degraderad vilket är helt emot idrottens ideal och principer?

Trots den sena starten går sista bussen en timme tidigare är vid tidigare tävlingar. Ingen sovmorgon imorgon. 32 grader för utlovat mitt på dagen – Hurra, hurra!

Dag 9 Csakvar

Natten har varit jobbig då det varit mycket varmt. Vaknar genomsvettig och det gör också reskamraten.

Känns lite segt denna morgon och det blir lite tidigare frukost då bussarna går tidigare.

Få se om det finns krafter kvar för att genomföra det sista loppet?

Morgonen/tidiga förmiddagen är lite svalare och det är mer moln på himlen. De som startar först kommer ha en rejäl fördel jämfört undertecknad som startar sist.

Sitter på målgärdet och väntar på att få starta. Även om sällskapet åkte med den sista bussen så är det 2,5 timme till start. Sakta skingras molnen och temperaturen går uppåt.

Det är 2,2 km till start och vägen dit går genom täta buskage varför man får träna på att huka sig redan innan starten.

Det tar tid att komma fram men anländer 5 minuter innan.

Nu är det full sol och varmt (32 grader).

Lider av någon anledning inte lika mycket som på kvaltävlingen.

Starten går och det känns OK att springa även om det inte alls är toppform eller att det spritter i benen.

1:a kontrollen är mycket svår. Det är några små stenar i ett tätt skogsområde.

Det finns inget att läsa innan kontrollen.

Missar kontrollen och når istället den andra som ligger 200 meter åt sidan från första. Börjar inte bra att få göra en krok direkt.

Vet nu var 2:a kontrollen finns och det går bra att hitta den.

Till 3:an är det två vägval. Vet inte om valet är det rätta. Springer runt på en skogsväg och får klättra upp till kontrollen på slutet. Det andra vägvalet genom skog och skogsängar håller sig på samma höjdnivå hela tiden.

Försöker hålla samma höjd på vägen till 4:an men springer något för långt på sluttningen.

Flera löpare är på väg mot samma kontroll i slutningen upp mot 4:an.

Till 5:an är det bara att springa och den är enkel.

Till 6:an så blir det en rejäl långsträcka. Springa rakt på innebär klättring. Speciellt när en mycket djup bäckravin skall korsas. Det ser för långt ut att springa runt. Vet inte vad som är det rätta.

I botten av bäckravinen finns det vätska och det är naturligtvis bra.

Klättringen uppför efter vätskan är brutal och måste stanna och pusta några gånger. Låren känns som klubbor när det är dags att springa ut på det mera släta området till kontrollen och mål.

Gör en miss på grund av trötthet och på slutet är det svårt att se vilka buskdungar som är med på kartan och inte. Missar en grop på grund av det senare.

Sista kontrollen är som vanligt en ko staty. (Sponsorn för tävlingen driver en mejerirörelse).

ASista

Har tydligen så hög fart då reskamraten inte hinner se spurten in till mål?

Får besked i målet att kontroll 4 är fel. Har varit vid fel kontroll. Den var så enkel och slarvade med att stämma av kodsiffran för kontrollen. Detta är mycket uruselt! Så 3 tävlingar har inneburit 2 felstämplingar. En medvetet och en omedvetet. Får skylla på värmen för inte har väl undertecknad gjort fel! Eller?

Som vanligt blir det syrebristtendenser i skallen när det är varmt. Måste huka flera gånger.

Hämtar reskamraten som står och väntar vid sista kontrollen.

Vandrar ner mot bussarna för personvård och vänta på att få stiga på buss två till hotellet.

Sällskapet har tur och får plats att åka med buss 1. Det blir lite stressigt att ta av spikskorna och den svettiga tröjan. Lyckas hinna med och får sitta på en handduk för att inte svetta ner sättet.

Känns bra att komma tidigt till hotellet då det redan klockan 10 minuter i 18:00 är avfärd till en kulturkväll.

Bussarna avgår och det blir en färd ut till förorterna där man grävt vinkällare i det kalkrika berget. Ser vid starten en något intressant alternativ till transport.

ABilen

Bjuds på en välkomst ”sup” och får sitta till bords. Det är långbord så man ser knappt gästerna längst bort.

Det är mycket skickliga musikanter och dansare som spelar bra och trevlig musik. Orkestrarna i sådana här tillställningar kallas zigenar-orkestrar vilket inte är ett skällsord härnere.

Några av deltagarna rycks upp på scen och får skämma ut sig. Reskamraten åkte på detta men skötte sig bra.

Orkestern spelade låtar som var välbekanta för ett Polskt sällskap som också fått plats denna kväll.

Researrangören blir mycket upprörd under kvällen då tillställningen inte blir enligt beställningen. Sällskapet skulle vara de enda gästerna, maten höll en svag kvalitet, orkestern kom ut och spelade/tiggde pengar av gästerna.

Till slut bröt researrangören tillställningen något tidigare än planerat och förklarade sitt missnöje i bussen.

Tillställningen var OK men reseledaren var ju köparen och vet vad han beställt och betalat för.

Kvällen blir lite lång då bussarna inte kör direkt till hotellet. Istället så körs hela sällskapet upp til Fiskar-bastionen för att få se utsikten över staden i mörkret.

Det är vackert även på kvällen, dels den upplysta kyrkan samt vyn över staden och speciellt parlamentsbyggnaden.

AParlamentnatt

Efter besöket vid utsikten bär det till hotellet och en välförtjänt sömn. Dagen har varit lång och ansträngande i värmen. Imorgon är det sovmorgon och fria aktiviteter!

Dag 10 Budapest

Reskamraten börjar röra sig alldeles för tidigt i slafen och det är tji med sovmorgonen.

Löser lite korsord innan det är dags för frukost. Det är förvånansvärt många gäster från stora sällskapet. Trodde de flesta skulle äta tidigare.

Pratar med en kollega från samma klubb som varit/är magsjuk. Tråkigt sätt att ägna resan åt.

Denna dag så skall några som deltagit i den korta resan åka hem. Reseledaren går runt i matsalen och meddelar att avfärden måste ske tidigare då han fått meddelande att det är över 1 timme kö vid gränsen till Österrike. Hemresan går via Wien. Sådant här blir det i Korona tider.

Dagen skall innehålla lite lättare aktiviteter då det åter är lovat varmt väder samt sällskapet är slitet.

Har spanat in ett köpcenter som ligger i stadens (Buda) utkant och sällskapet tar tunnelbanan dit.

Köpcentret är alldeles utmärkt. Hade bara tänkt titta runt och kanske köpa något. Det är sommarrea så det blev en del plagg för båda i sällskapet. Det obligatoriska besöket i sportbutiken gav inget.

ABlommor

Sällskapet tar tunnelbanan tillbaka till hotellet och lastar av varorna. Det är olidligt varmt och efter ett familjeråd så beslutar sällskapet att åka till Margaretaön och sitta i skuggan vid konsert-fontänen, läsa, lyssna, skåda och koppla av.

Använder lokaltrafikappen som fungerar alldeles utmärkt. Bussar tar sällskapet från hotellet nästan ända fram till fontänen.

Sällskapet behöver bara gå 180 meter men det räcker för att bli helt genomsvettig.

Når fontänen precis när vattenkonserten skall börja. Det spelas och visas upp varje hel timme och repertoaren är omväxlande klassisk och modern musik. Detta är en av de trevligare upplevelserna på resan.

Skugga och kanske även det sprutande vattnet ger en upplevelse av svalka!

Reflekterar lite över själva resan och upplevelserna avseende turistandet. Tävlingarna har av olika anledningar varit besvikelser och behöver inte kommenteras mer. Får citera fd skidåkaren Per Elofsson – Det är bara att bryta ihop och komma igen.

Varje ”känd” stad har sin image och lista av ”måste varit där” upplevelser. Dessa måsten är enligt undertecknad inte så märkvärdiga. Storstädernas image devalveras också av de moderna problem som finns. För mycket biltrafik, avgaser, buller, trängsel, klämma turister på så mycket pengar som möjligt, brottslighet, blandad kvalitet på service, etc.

Sällskapet trivs sällan i storstäder på grund av ovan, men då man ändå är här i Budapest, som i detta fall beroende på paketresans innehåll, så gäller det att hitta guldkornen.

Var finns det lugn och avslappning?

Sällskapet har hittat guldkorn som kan sättas upp på listan värt att besöka och inte endast ”har varit här”.

De bäst upplevelserna var Botaniska trädgården, Margareta ön med konsertfontänen, Den lokala hålet i väggen krogen med fantastisk Ramen till fyndpris, City-parken, Brofästet vid stora marknaden, Fiskar-Bastionen på kvällen och dagens köpcenter där endast vanliga Budapestbor verkade handla. Bredvid fanns det en lokal marknad också som också mest riktade sig till lokalbefolkningen. De hade bl.a. ett fantastiskt blomutbud.

I övrigt har intrycken varierat från ”checka av” till uselt.

Dagen är varm och sällskapet har familjeråd angående lunchen.

Det finns några etablissemang på Margareta-ön men är lite skeptisk då dessa skulle kunna vara turist-fällor.

Tar ett riktigt safe-alternativ – MacDonalds vid brofästet Margareta bron! Man vet vad man får och i detta fall enligt 50% lägre pris jämfört Sverige. Lokalen är dock en bastu så lunchen avverkas snabbt om man nu kan äta ett hamburgermål långsamt?

Kollar på lokaltrafik-appen och ser att sällskapet kan ta 9:ans buss ända fram till hotellet.

Hade funderat på att besöka det berömda caféet Gerbeaud men avstår efter recensioner på nätet. Mycket dyrt, mycket folk och blandad service.

Återvänder till hotellet och gör en plan för vad som skall handlas för de sista Forinterna. Undertecknad erbjuder att gå till en livsmedelsbutik – Aldi och handla. För att bli av med pengarna så blir det lite att äta samt den lokala spriten Palinka.

Plockar på tre flaskor vilket skall innebära att de flesta pengarna går åt. Tar en påse, betalar, packar och då spricker påsen och en av flaskorna krossas mot stengolvet.

Känns lite skämmigt men vid närmare eftertanke så kan man fundera varför en palstpåse skall vara av så dålig kvalite att den inte klarar 3 halvliters flaskor? I övrigt var det några enkla matvaror och två burkar läsk.

Hjälper att plocka upp skärvorna och ber nådigt om att få en ny påse. Lämnar irriterad affären och det luktar sprit om undertecknad!

Värmen tar musten ur ilskan mycket fort och har pulsen har gått ner vid återkomsten på hotellet.

Det börjar vankas mot kväll och det blir lite planering för packning och personvård. Kvällen blir nog ganska stilla på hotellet eller i närområdet.

Dag 11 Budapest – Eskilstuna

Vilken skitdag detta blev!

Frukost, sista packning och avfärd med busss från Budapest till Wien flygplats.

Bussfärden flyter på bra med ett mindre köande vid gränsen till Österrike, samt några vägbyggen sista biten till flygplatsen.

Bussen anländer mycket i god tid till flygplatsen. 5,5 timmar före avgång.

Det är stekhett ute och även inne i terminalen. Rulltrappan till övre våningen för avgående är trasig och får bära mycket tung väska i vanlig trappa. Alla hissar har långa köer.

Klarar av aäkerhetskontrollen med lite klantande samt uttagen för drogtest. Glömmer ta bort en skvätt dricka ur ryggsäcken samt får en svepning av ryggsäcken samt dator för drogcheck.

Klarar av detta utan att bli arresterad!

Hallen för restauranger samt affärer är mycket liten. Det är trångt, ljudligt och varmt. Munnskydd gäller hela tiden.

Försöker hitta någon billig flaska att ta hem men det är inte speciellt lönsamt längre. Dock blir det två ”standard” whiskey till rimliga priser. Ingen flaska åker i golvet!

Det finns ingenstans att sitta i närheten förrutom serveringarna. Hittar en lekhörna för barn där föräldrar kan sitta. Låtsas att barnbarnen leker där!

Oj vad barnen låter när de skall ”konversera” och springa av sig överskottsenergin. Ljudet förstärks när någon liten krabat ramlar, krockar eller tappar orken. De små liven har röstresusrser.

Försöker slå dövörat till och tittar på SVTPlay och sändning från orienteringsstafetter i Idre. Glad att hitta någon sysselsättning under denna långa väntan på en mycket ocharmig flygplats.

Bryter för en senare lunch och betalar flygplatspriser för mycket medioker mat. Reskamraten beställer kyckling och får ett kycklingben utan något tillbehör!

Försöker truga på det som undertecknad beställer och även gå och handla mera. Reskamraten skall dock vara (dumt?) stoisk och accepterar inte något erbjudande.

I restaurangen är det också stimmigt och vid ett par bord bort sitter ett vuxet sällskap uppenbarligen på fyllan och lyckas låta mer än tidigare nämnda ystra barn. Vuxna borde kunna ta vara på sig medan barn har väl rätt att vara busiga.

Spriten lossar våra vuxna hämningar och även dåliga omdöme.

Återvänder till lekhörnan för att se klart stafetterna.

Meddelande om avgångsgate dröjer hela tiden. Kommer upp på tavlan till slut och meddelar att planets avgång är ytterligare 20 minuter försenat.

Sällskapet beger sig till gaten och alla är där! Inga sittplatser lediga.

Det dröjer och dröjer, innan det meddelas att det är dags för ombordstigning.

Till slut kan sällskapet slå sig ner i respektive stol på planet. Klockan har passerat avgångstiden så det blir ytterligare förseningar.

Till slut så lättar planet och flyger mot Arlanda. Lyckas koppla av och läsa en bok på planet.

Är törstig och beställer kaffe samt läsk från serveringsvagnen. Kaffets pris är inte angivet i prislistan och det visar sig kosta 50 spänn. Liten överraskning för en fingborgsstor kaffe!

Läsken har skakats i vagnen och får en stor del av innehållet i knät när flaskan öppnas. är dyngsur i skrevet och byxor/kalsonger.

Känns obehagligt och kan smita in på toaletten för lite avtorkning när serveringsvagnen har gått in i depån.

Det går inte att torka allt och får se ut som en som behöver vuxenblöja under resten av färden.

Landar på Arlanda, ansluter vid gaten och väntar på att få lämna planet. Det tar tid. När sällskapet till slut får lämna planet så tar det helt stopp vid gången mot utgång/bagagebanden. Det är hundratals människor som trängs på icke covidavstånd och kommer ingenstans. Ingen vet vad som stoppar upp och röster hörs att ställ er sist i kön.

Det går inte att röra sig åt något håll utan det är bara att stå och trängas/vänta. Det tar väl ca 15 minuter innan det börjar röra på sig. Det är flera trånga passager så det blir ytterligare köer/stockningar.

Når efter en lång tid bagagebandet där väskorna redan har gjort ett antal varv. Arlanda brukar enligt sällskapets erfarenhet ha en långsam bagagehantering. Detta är nog första gången som väskorna väntat på sällskapet.

Som tidigare nämnts så är terminal 5 under ombyggnad/reparation/underhåll. Bussen till parkeringen går från terminal 2. Det blir en lång vandring fram busshållplatsen.

Lyckligtvis så är det höstväder i Sverige. Så det blir måttligt med svettande.

Äntligen lite tur efter dagens vedermödor. Kommer precis i tid för att kliva på en buss. Bussarna går med längre mellanrum i dessa tider av mindre resande.

Dock märktes inte det mindre resandet vid dagens ankomst som har varit kaotisk.

Når bilen och börjar köra hem i den allt mörkare kvällen.

Ganska lite trafik vilket är tur. Dock är det några långsamma bilförare nära Skokloster.

Lyckas köra på en hare någon mil utanför Enköping. Haren ville snabbt komma över vägen men detta beslut blev dennes sista. Lite tråkigt men inget att göra.

Är lite vilt-observant då dessa brukar röra sig i skymning/gryning.

På vägen mellan Enköping och Strängnäs bromsar en framförvarande bil in och sätter på varningsblinkers. En flock rådjur passerar vägen som denne observerar. Allt slutar lyckligt.

Når till slut motorvägen mot Eskilstuna och tänker att nu är slutet nära!

Kör in på infarten till hsuet och är äntligen hemma klockan 23:00. Resan startade 10:00 så det har varit timmar av meningslöshet denna dag. Detta blir det sista minnet av semestern!

Vädret är extremt 30-35 grader varmt i Budapest – 10-15 grader varmt i Eskilstuna. Första dagarna hemma så öser regnet ner! Hösten kom snabbt!

Tack och hej för denna gång!