Dag 1
Har bokat ett litet torp strax utanför Nävekvarn – Nastorp. Tanken är att ha en 4 dagars minisemester med vandring på Sörmlandsleden. I denna region finns det några vackra etapper som jag upplevde när hela leden vandrades 2015.
Dagen börjar med en resa till Oxelösund. Det bjuds på orienteringsbanor ute på halvön – Femöre. Detta är en vacker plats att besöka och vandrade 2015 en etapp av Sörmlandsleden som finns på halvön. Här kan också den vetgirige få en uppfattning om 80-talets kustförsvar.
Kustartilleriet har några pjäser kvar på halvön. Gjorde värnplikten inom denna försvarsgren på den tiden då allmän värnplikt gällde.
Det är blå himmel och strålande sol. Trots detta kommer det en kall vind svepande från norr och det är ännu inte den härliga värme som brukar erbjudas i slutet av maj månad.
Orientering är klurig och utmanande, med fler ansträngande stigningar och våghalsiga passager av klippskrevor. Utmanande kustteräng är ordet. Rör mig inte längre lätt i skogen då höger lår drabbats av ledsvikt. Har dålig styrka, oregelbunden värk och dålig balans. Vågar inte röra mig utan stöd av en vandringsstav i terrängen.
Gör inga större misstag utan tre små krokar. Orienteringen är rolig men bitvis svår. Banläggaren har placerat två kontroller med utsikt över havet och kontrollbesöken erbjuder mycket vacker utsikt. Vandringskamraten tog sig tid att fotografera utsikten med medhavd mobil!
Klarar kustterrängen utan några missöden men är rejält trött i benen när målet till slut nås.
Många orienterare har skippat denna träningstävling på grund av avståndet från de mer “centrala” delarna av Sörmland. Var ligger “centrum” i Sörmland?
Efter lite personvård fortsätter sällskapet till den närliggande hamnkrogen. Tävlingsarrangören har informerat att krogen bjuder på god husmanskost till “Seniorpris”. Sällskapet chansar på att detta etablissemang kan vara värt att besöka.
Anländer till krogen som ligger fint med fin utsikt över inloppet till Oxelösund. Det är fler som nappat på krogens erbjudande och det blir lite kö för att beställa mat. Maten kommer dock ganska fort. Det är väl ingen speciell mat men OK som en vanlig lunch.
Avslutar lunchen och har familjeråd var sällskapet skall inhandla maten till vistelsen i stugan. Reskamraten tycker att man skall stötta den lokala affären i Nävekvarn. Är skeptiskt men tiger.
Resan till Nävekvarn går via vad som kallas utflyktsväg. Den är väl vackrare än motorvägen och gamla E4 men inte speciellt spektakulär.
Når Nävekvarn och hamnar i en “trafikstockning” i den centrala delen av den minimala orten. Ett fyrvägskors där tre bilar inte kan enas om vem som skall köra först. Reskamraten som kör, tar det lite ovanliga beslutet att köra trots högerregel etc. Mycket ovanlig händelse då hon normalt är mycket försiktig i sin bilkörning.
Parkerar bilen vid den lokala affären och en annan bilist inblandad i “trafikstockningen” ger sällskapet en lång blick. Är endast en passagerare och låtsas vara i egna tankar.
Kliver in i affären och får misstankarna bekräftade. Utbudet ät mycket påvert och inga ev. Delikatesser erbjuds. Tiger för att inte orsaka någon onödig debatt om “vad var det jag inte sa”!
Sällskapet lyckas hitta lite artiklar för kunna laga vad som kallas husmanskost. Inga kulinariska upplevelser men magen fylls med förhoppningsvis lite näring.
Fortsätter vidare 2 km till stugan. Platsen är mycket fridfull och lantlig. Torpet är vackert och har renoverats invändigt. Man har kombinerat det gamla med nytt på ett mycket smakfullt sätt. Sovrummet är en tillbyggd del och har en jättefin tapet. Tittar nyfiket på nätet om denna tapet finns att köpa för egen tapetsering. Den finns till en kostnad a 1.279 SEK/rulle!! Sådana rullar innebär nog att alla små stuvar tas tillvara!
Dagens orientering i kustnära terräng har tagit på sällskapets krafter och den fortsatta eftermiddagen blir lugn. Solen ligger på från söder, men luften är kall då vinden är envist nordlig.
Natten är god i en mycket bekväm säng. Sängen är ovanlig jämfört de som erbjuds på “andra” övernattningsinrättningar. De senare brukar vara hårda, kanske för att få en lång hållbarhet?
Reskamraten har också haft en fysisk utmanande orientering och sover oroligt. Dennes lekamen roterar frekvent och oroligt. Då sängen är mjuk så fortplantas alla dess akrobatiska rörelser till den sida där undertecknad försöker idka sin törnrosasömn. Natten blir livlig, men det blir i alla fall några timmar av sömn mellan jordbävningarna!
Dag 2
Vaknar på morgonsidan med vackert fågelkvitter utanför fönstret. Här känns det avslappnande lantligt.
Reskamraten snusar vidare. Hon brukar ha sin kvalitetsömn på morgonsidan. Undertecknad löser lite korsord och tittar på lite play på lap-topen i avvaktan på att hela sällskapet skall vakna.
Morgonen blir en mjukstart då dagen inte erbjuder några aktiviteter som behöver stressas för.
Knappar lite på lap-topen och lyssnar på nyheterna. Just nu lite tjatigt då Nato är ett viktigt och hett område. Men vad kan man diskutera när beslutet nu är taget?
Det blir en mjukstart till dagens vandring med knappande på plattor etc. Man måste ju kolla allt?!
Dagens vandring skall starta vid Västra Kovik som är en liten dal insprängd i kusten mot Bråviken med en trevlig strand. Det är inte någon motorväg till startplatsen och navigatorn visar på en väg som avslutas med en grusväg med gräs i mitten!
Misstänker att det finns några hakar med detta vägval och mycket riktigt hindrar en vägbom att fortsätta på nämnda grus/gräs-väg.
Försöker hitta en alternativ väg och finner en till slut. Denna väg är inte stor heller men inga vägbommar hindrar sällskapet. De få som bor på denna plats måste ju kunna komma till storstaden! Når badplatsen och där finns en liten parkering. Det är inte säsong och en onsdag, så sällskapet är den enda bilen på parkeringen.
Dagens etapp är 6 km enkel riktning och är utmanande avseende kupering samt ojämn terräng. Dock erbjuder vandringen mycket vackra vyer över Bråviken/Östersjön.
Ganska snart så börjar klättringarna och sällskapet pustar på uppför. Efter den första höjdutmaningen erbjuds mycket vacker utsikt. Ett gäng svanar tycker sammalunda och simmar omkring vid klipporna. Tar lite kort och njuter av utsikten samt lite paus från vandringen. Detta är bara början och sällskapet pustar redan!
Fortsätter vidare med höjdutmaningar och riskabla steniga stigar/skrevor. Ingen i sällskapet har den bästa balansen längre och förlitar sig mycket till stöd från vandringsstavarna.
Gnetar på och känner att styrkan i höger lår har minskat mycket sedan ledsvikten slog till.
Efter nåra kilometer når sällskapet en skreva där ett skärmskydd har etablerats. Tar en energi-bar (Eget bakade!) och vätskepaus. Här erbjuds också vacker utsikt. Reskamraten frågar om det är samma väg tillbaks som gäller. Hon inser att detta kan bli en mycket jobbig dag!
Informerar att det finns ett val vid vändpunkten. Antingen gå tillbaka den mycket utmanande vandringen eller via grusvägar som erbjuder betydligt enklare vandring.
Direkt efter skärmskyddet blir det brutalt uppför och vid en brant passage finns ett rep som hjälp för att ta sig upp!
Utmaningarna fortsätter till nästa mer bebyggda vik. Här finns ängar där det betar kor när dessa släpps ut för säsongen. Sett på nyheterna att det förekommer kosläpp på olika platser i landet men inte här ännu.
Det blir en kort och enklare vandring vid vikens äng. Efter viken börjar djävelskapet igen. Upp och ner gäller. Nästa enklare vandring kommer vid Ålbäcksudden. Här blir det mera skogsvägar/stigar.
Sällskapet slår sig ner för en kaffe/vatten/Energibar paus. Vädret är idag varmare än tidigare dagar och tyvärr dyker den inande plågan upp direkt – Myggen har vaknat!
Myggen stressar på sällskapet lite, då det är svårt att koppla av med svärmarna flygande runtom.
Fortsätter vandringen och trodde att nu är det slut med klättringar men tji fick sällskapet då det dyker upp en rejäl stigning vid Ålbäcksån. Denna visar sig dock vara den sista. Vandringen fortsätter i skogen och korsar en avverkningsyta. Tyvärr har avverkningen medfört att kvarvarande fröträd har blivit mer sårbara och välts av vinden rätt över leden.
Når till slut vändpunkten och minns trädgården med minifyren från förra gångens vandring.
Tänk vad saker har förändrats på sju år. 2015 avverkade jag alla etapper på Sörmlandsleden. Denna etapp var en av 5 som vandrades, med start i Koppartorp och mål i Nävekvarn.
Den gången vandrades 5 etapper och 30 km på 6 timmar! Formen har förändrats till det betydligt sämre sedan 2015. Känner mig rejält trött vid dagens vändpunkt och det blir vandring på små vägar tillbaka till Västra Kovik.
Här känns det också mycket varmare då blåsten inte är lika påtaglig som vid kusten och det är senare på dagen med brännande sol.
Biter ihop och vandrar på, men det känns lite påfrestande. Höger lår börjar värka lite mer och är svagare/tröttare vid vandringen tillbaka.
Passerar stugor som vissa är året runt boende och vissa är sommarstugor. De som byggts vid vikarna har fin utsikt över Bråviken.
Vandringen går ganska raskt trots tröttheten och når till slut parkeringen vid startpunkten. Vandringskamraten föreslår ett besök på den närliggande stranden och de korta 100 meter känns som en pina för undertecknad!
Stranden är tom förutom en dam som solar på en klippa. Hon erbjuder fri exponering av kvinnliga behag där hon ligger och solar.
Detta upplyser vandringskamraten som tog sig den sista biten till vattnet för att känna på vattnets status avseende ett dopp. Undertecknad missade denna möjlighet på grund av trötthet men då nuvarande fysiska status är något dämpad så kanske intressent för sådana naturliga frestelser är aningen avtrubbat.
Äter, dricker och fikar vilket medför att likvakan övergår till ett något mer levande tillstånd.
Sällskapet återvänder till bilen för vidare färd tillbaka till stugan.
Lunchen blir så kallad husmanskost – Makaroner med köttfärssås.
Efter lunchen så startar processen matsmältning och sällskapet däckar några minuter i välbehövliga power-naps.
Vandringskamraten har tydligen inte fått nog av dagens vandring och föreslår ett besök i Nävekvarn för att njuta av centrum-livet!
Sällskapet tar bilen och parkerar vid småbåtshamnen. Platsen ligger fint med trevlig utsikt och i vattnet är det ganska livlig aktivitet med sjöfåglar som snattrar.
Sitter ner vid ett bord och löser lite korsord och Sudoko.
Löser snabbt ett korsord och lyckas efter lite klurande fixa ett Sudoko problem med klassificering svår.
Stannar till vid den lokala affären som även har ett konditori/bageri.
Köper några bakelser och en limpa. Här var det Stockholmspriser!
Återvänder till stugan för personvård och lite avkopplande kvällsaktiviteter. Imorgon blir det lite lättar vandringsutmaningar med en etapp runt Nävsjön. Den brutalaste etappen på denna resa är avklarad. Jobbig var den men även mycket vacker!
Dag 3
Vaknar lite piggare denna morgon. Natten har inneburit mindre ledvärk och därför en bättre sömn.
Idag skall det bli en förhoppningsvis lättare vandring runt Nävsjön. Passerade den västra sidan då etapperna vandrades 2015. Gjorde dock ingen rundtur runt sjön då detta inte räknas för att få vandringsdiplom att hela leden vandrats.
Det är en kort väg på grusvägar till sjön. Vid den stora parkeringen står det att alla parkeringsplatser är avgiftsbelagda enligt “föreningen”. Vet inte vilken förening som avses men det känns lite ovänligt eller det kanske finns någon anledning bakom detta?
Ser en liten skylt som visar parkering för vandrare 300 meter. Det visar sig nog vara närmare 1 km till denna parkering. Dock inga bekymmer att köra dit eller parkera. Parkeringen erbjuder mycket utrymme och inga bilar står där när sällskapet anländer. Undrar dock varför vandrare inte kan parkera fritt vid den stora parkeringen?
Börjar vandringen och på den östra sidan av sjön skall det vara lite knöligare med rötter, stenar och nivåskillnader. Detta stämmer och det är lite stela kroppar som tar sig fram utefter denna led.
Efter att vandrat över den första höjden så börjar det erbjudas fantastiska vyer! Leden går nära sjön och det blir mängder av fotograferingar i försöket att dokumentera detta vackra landskap.
Det är Maj och sjöns fåglar – Fiskmåsar/storlommar – hånglar/häckar denna tid. Måsarna bryr sig inte så mycket om vandrare men storlommarna verkar mera känsliga och lyfter i par med tutande läten.
Nästan vid varje fin utsiktsplats så finns det iordninggjort sitt/grillplatser. På platser som har utsikter men saknar nämnda bekvämligheter ser man rester av att någon vandrare har skapat egna grillplatser.
Sällskapet närmar sig den sydligaste delen av sjön och leden. Här står det fiskare som hoppas på tur. Det verkar som fisken inte är på hugget denna dag, då alla skakar på huvudet när sällskapet frågar om fiskelyckan.
De får väl njuta av utsikten istället.
Runt sjön finns det en hel del naturreservat och minnen/information om olika naturformationer med sina historier.
Vid den södra delen av sjön finns det stora mossar där man brutit torv i gångna tider. Mossarna passeras med hjälp av spänger som lagts ut och en mer bråddjup passage klaras av med ett brobygge. Mycket jobb för etappansvariga!
Vid den sydvästra delen av sjön finns det en mängd information och pilar till olika upplevelser/sevärdheter. Fastnar speciellt för en som jag undrar vad det finns för historia bakom namnsättningen?
Vandringen fortsätter på en större grusväg tills leden kröker upp till en utsiktspunkt. Den mest spektakulära utsikten är väl den krokiga tall som finns på toppen av utsiktspunkten.
Fortsätter vidare bredvid en smal vik som skär sig in från sjön österut. Mycket rötter och lite knöligare vandring.
Vädret är kvalmigt och varmt. Gråa moln skymmer solen men den gassar ändå tillräckligt för att erbjuda värme. Vattnet i ryggsäckens Camelback går åt.
Längst inne i den smala viken finns det åter stora mossar. Passerar dessa återigen via spänger.
Vandringsriktningen går nu norrut mot sjöns norra ände och utefter den västra stranden. Vandringen är inte kuperad men det finns rötter och stenar överallt på leden.
Når vägskälet till en av huvudetapperna på Sörmlandsleden. Denna etapp klarades av 2015 med start från sjöns norra ände och vidare västerut. Vid denna tid så lyckades jag ta ett kort en bit bort som blev mycket vacker och är bakgrund för den app jag byggde för orientering etc. – KaBom.
Fortsätter vandringen utefter sjön och här finns det ännu fler bord och grillplatser.
Här står det också ett antal fiskare men med bistra miner som visar att idag verkar det inte nappa. Sällskapet slår sig ner för att pusta och dricka vid ett bord och i vattnet så plaskar den ena fisken efter den andra!
Fisken kanske lockas av olika personligheter?
Sjön verkar ha försörjt olika industrier i forna dagar då det i nordvästra änden finns flera dammluckor som kan öppnas för att flöden av vatten via intilligande bäckar.
Når norra delen av sjön och den avgiftsbelagda parkeringen. Ser flera bilar på parkeringen och undrar om dessa är besökare eller fiskare. Vet inte hur detta med parkeringsavgiften fungerar då det inte finna några automater eller hotfulla skyltar att bevakning sker via något parkeringsbolag med kontor i Stockholm?
Sista biten tillbaka till vandrarparkeringen går via en öppen tall och granskog. Värmen och det något ojämna ledunderlaget har tagit på krafterna, varför det är lite trögt att vandra de sista metrarna.
På parkering står endast sällskapet bil.
Lastar in utrustning i bilen och åker tillbaka mot stugan. Vid ett trevägskors kommer en stressad Passat från vänster och som tydligen upplever sig ha förkörsrätt. Bromsar i tid för att slippa fysiska skador på bilar. Dock sjuder ilskan över sådana dåliga eller nonchalanta förare.
Återkommer utan ytterligare incidenter till stugan.
Det mulnar på himlen men inget regn skall komma enligt SMHI. En timme senare öser det ner från himlen. Det fortsätter med omväxlande kraftfulla skurar ytterligare någon timme. I natt skall det komma ytterligare regn och förhoppningsvis avta till morgondagens lunch.
Hoppas på bra väder nästa dag!
Dag 4
Regnet har öst ner hela natten. Benet har värkt i olika omgångar så sömnen har inte varit den bästa.
Regnet duggar ner när sällskapet vaknar och ordnar med frukost. SMHI har lovat att regnet skall upphöra vi ca 10:00 och hålla upp några timmar.
Hoppas att detta stämmer då det annars kan bli lite tråkigt sitta inne i den lilla stugan med begränsade möjligheter till sysselsättning.
Sällskapet beslutar att åka till Gälkhyttan och vandra en eller två rundslingor som utgår från den lilla orten.
Området har många dammar som etablerades på den tiden då man behövde vattenkraft till de industrier som fanns i området.
Det duggar under vägen till Gälkhyttan. Som ett under så slutar duggandet när sällskapet börjar vandra den lite längre dammrundan.
Vandringen går genom djupa skogar som har stått ett tag och ibland bryts detta av områden där avverkning har skett.
Vandringen är ganska enkel på hyfsat jämna stigar. Det är inte heller några stigningar att stånka i under den första delen av vandringen.
Utsikten är begränsad till storskogen. Mäktig, vacker men inte så omväxlande. Inget fågelkvitter hörs denna dag då även småfåglarna hukar i den lägre temperaturen och råa luften efter allt regnande.
Når vändpunkten och fortsätter enligt huvudleden för bi-etapper till Sörmalndsledens huvudetapper! Detta blev lite ordvrängande. 2015 betade jag av etapperna från Fada till Nävekvarn. Det blev en rejäl tur och kände redan trötthet när jag den gången passerade Gälkhyttan.
Fick dock en fin bild vid den stora mossen – Krokmossen. Denna bild har blivit rubrikbild på min blogg.
Når de tidigare nämnda dammarna. Det blir inte många platser som erbjuder vacker utsikt men försöker åtminstone få en bild.
Vid den södra delen av Gälkhyttedammen så blir det mera kupering. Leden tar sig upp på ett antal bergsknallar och märker att vandringskamraten är trött idag. Det var kanske tur att dagens vandring som helhet går på ganska lättvandrade stigar.
Bergsknallarna tar slut och det blir en lättare stigvandring tillbaka till landsvägen som passerar genom Gälkhyttan. Märker att vandringskamraten är sliten och föreslår att vi skippar vandringen vid Krokmosssen på andra sidan landsvägen. Tror hon behöver en vilodag.
Som av en händelse börjar det regna igen på vägen tillbaka till stugan. Stannar vid den lokala affären för lite komplettering av matartiklar för sista dagen och morgondagens frukost. Imorgon avslutar sällskapet denna minisemester.
Eftermiddagen blir mycket tråkig med ett ständigt strilande på torpets plåttak.
Mycket, läsande, skrivande, play-tittande denna slappa eftermiddag.
TVn som finns i torpet bjuder på överraskningar. Det skall finnas ett fullt utbud av kanaler men de första dagarna fanns det endast 3 st – 1,2, 4. Idag finns det ett antal andra men inte tidigare nämnda!
Hoppas slippa regn imorgon så det kan genomföras en avslutande vandring innan färden hem.
Dag 5
Vaknar och ser ett grått väder utanför fönstret. Temperaturen är endast 7 grader och det hänger regn i luften.
Något senare vaknar reskamraten och meddelar att hon har träningsvärk från lilltån till hårfästet.
Har ett kort familjeråd och beslutar att hoppa över dagens vandring vi Nävekvarn klint. Reskamraten behöver vila och jag själv får ta en tur i skogen hemmavid.
Så denna minisemester tar lite abrupt slut då det är bara packa in grejer i bilen och åka hem! Slutstädningen har sällskapet betalat för så det är inget fejande mer än att göra det nödvändigaste. Diska, torka av och kasta sopor.
Bilfärden hem går utan problem då trafiken inte hunnit komma igång ännu.
Sällskapet fick uppleva några trevliga vandringar vilka den första och andra var de mest vackraste och rekommenderas för andra!
Tack och hej för denna gång!