Träningsresa orientering Guardamar 2019

Träningsläger Alicante Spanien

31 Januari Eskilstuna – Alicante
1 Februari Guardamar
2 Februari Guardamar
3 Februari Guardamar
4 Februari Guardamar
5 Februari Guardamar
6 Februari Guardamar
7 Februari Guardamar – Eskilstuna
Åter till start

31 januari Eskilstuna – Alicante

Lämnar ett vintrigt Sverige för färd till Alicante i Spanien. Detta är första gången som sällskapet åker på en träningsresa innehållande aktiv ”Rekreation” i form av orientering. De sista månaderna har inneburit mycket ”motvind” i tillvaron och tagit mycket på krafterna, både mentalt och fysiskt.
Det finns olika sätt att förhålla sig, när det blåser hårt framifrån. Ett sätt är att bara ge upp, blåsa iväg och kraschlanda någonstans. Ett annat sätt är att möta motvinden och kryssa framåt.
Har anammat det senare och detta har tagit mycket på krafterna, varför denna semester och formen kommer lämpligt. Dels att få tänka på annat, koppla av mentalt samt bygga på fysiken. Detta är resurser för att möta besvärligheter i tillvaron.
Det är mycket trafik på vägarna till Arlanda, trots att det är en torsdagsmorgon. Alla kör sakta. På Arlanda är det mycket resenärer fast det ännu inte är sportlov. Många passar kanske på då prisbilden för resor är lägre jämfört med sportlovsveckor?
Det är en hel del barnfamiljer på planet och det är fullt. Barnen är under skolålder och kan då tas med av föräldrar, trots att det inte är lov-veckor.
Barnen skapar en kuliss som är på både gott och ont. De jollrar glatt och omväxlande gråter. Det senare kan bli lite jobbigt efter en längre missnöjes-session.
Det är trångt på planet och alla hatthyllor är fulla när sällskapet går ombord. Benutrymmet är litet och det är en obekväm resa. Resenären framför ger onda ögat när undertecknad råkar stötta till dennes fötter.
Sover, skriver och pluggar omväxlande under flygresan.
Resan är som sagt lite obekväm, men man kanske får och förtjänar sin beskärda del av det nya begreppet ”flygskam”.
Medelhavet lyser blått när planet flyger på sin rutt utefter Spanska kusten. Landområden ser torra ut i denna del av Spanien.
Planet landar med en duns och det är kanske inte den bästa piloten jämfört de som smeker ned planen.
Det tar en stund att få väskorna, men den värsta kön är vid biluthyrningen. Det tar 1,5 timme att få en i förväg beställd hyrbil. Hyrbil skall nog inte beställas via researrangörer, då det är pressade priser (lägre service) och därmed lång väntan. Det är också många resenärer som lockas av dessa ”billiga” erbjudanden vid bokning av semester och då blir det köer.
Värsta biluthyrningskön upplevde sällskapet i Edinburgh, då väntan blev 3 timmar och i en lokal som kunde användas som bastu.
Får till slut hyrbilen och som är en bra modell. En mycket ny Opel med automat-växel.
Det är slut på dyra Roamingavgifter inom EU och kan använda alla tjänster som smarta telefoner/appar erbjuder. Kartfunktionen är bra och ger mycket bra vägledning till resmålet. Enda haken är att undertecknad knappat in fel resmål. Har uppfattat fel på kartan var stugbyn ligger.
Gör det som i orienterings-sammanhang kallas för parallell fel. Har registrerat resmålet vid en parallell gata till den rätta! Det blev surrigt ett tag innan sällskapet kom tillrätta.
Det blev också surrigt i bilen någon kilometer efter utfart från flygplatsen. ”Var la jag mobilen” säger en stressad undertecknad. ”Har ingen aning” svarar reskamraten. Sällskapet funderar på att vända tillbaks vid nästa avfart, men lyckligtvis sker inte detta och det lite pinsamma uppenbarar sig. ”Jag har ju telefonen i handen och för vägvisning” meddelar reskamraten!
Häpp!
Omgivningen utefter vägen till slutmålet Guardamar känns modern och inte så gammalt som det kan vara i Spanien. Det har nog rivits och byggts mycket nytt i denna del av Spanien. Det är också ett lågland varför en Tsunami skulle göra processen kort! Bergen skymtar i fjärran.
Vädret är kanon! Solen lyser och det är över 20 grader.
Checkar in i stugbyn och får ett kartpaket med inritade banor för att träna på.
Stugan är ganska enkel och har en del skavanker men duger. Det mesta störningen är Internet som inte fungerar. Telefonen fungerar inte heller att surfa med, trots att den skall byta automatiskt mellan mobilnät och WiFi. Telefonen fungerar på andra ställen i byn.
Byter om och joggar iväg, för att springa en orienterings-bana på den närmaste kartan. Det är lurigt att hålla koll på all sanddyner och gropar. Springer i en terräng som består av sanddyner och det går tungt. Dels på grund av trötthet från resan/senaste tiden, samt den lösa sanden. Tyvärr hinner del bli mörkt innan hela banan har sprungits. Det sägs att världsmästaren Thierry Geourgou har bästa tiden på denna så kallade N-bana. Banan går som ett N.

Sällskapet är de enda träningsgästerna och är lite vilsna vid middagen. Det dånar av musik i restaurangens bardel, när ett större sällskap skrålar Karaoke låtar hellre än bra.
Gästerna i matsalen är ganska påstrukna också och sällskapet känner inte för att äta middag i denna miljö. Det finns lyckligtvis ett lite lugnare hörn i matsalen som är stängt men öppnas för sällskapet. Sällskapet har beställt halvpension och maten skall vara nyttig för aktiva orienterare.
Maten är fräsch, mycket sund och det är mycket mat!
Det går inte att äta upp allt som dukas fram.
Resan till dagens stugby har varit lång och sällskapet är slitna. Det har också varit jobbiga dagar innan denna resa och allt ackumulerat har slitit på krafterna. Hoppas på en god natts sömn och pigga ben och huvud imorgon.
Internet fungerar inte heller nu. Grrrrrr. Bloggen får publiceras i efterhand.
Åter till start

1 februari Guardamar

Har överenskommit med personalen att sällskapet äter frukost när restaurangen öppnar 08:30. Sällskapet vaknar 08:52! Har inte sovit så länge på flera år och detta indikerar på en viss utmattning?
Vädret är svalt på morgonen och inget väder för kortbyxor. Det är dock skillnad, jämfört -8 grader i Sverige!
Frukosten är framdukad för sällskapet, som är de enda gästerna med bokad frukost/middag.
Ser inte till några andra orienterare ännu.
Dagens träning är aviserad som en medeldistans träning med sport-ident. Det är bara 10 minuters bilfärd till träningen. Når platsen för start och mål, men där finns inte en ”käft”!
Väntar några minuter men ingen dyker upp. Kollar om det finns någon markering vid start och mål. Det finns orange-vita snitslar på respektive plats.
Sällskapet beger sig själva ut i terrängen och hoppas på att kontrollerna är markerade.


Undertecknad tror sig ha kontroll avseende kartläsningen, men tappar helt kontakten mellan karta och terräng. Börjar virra omkring och efter en stund dyker reskamraten upp. Båda irrar en stund innan den första kontrollen hittas.
Det fortsätter i samma stil de första 7 kontrollerna. Undertecknad springer före och fel och reskamraten kommer ifatt i sakta mak. Hon lyckas hitta kontrollerna före undertecknad. Känner att alla år av kartläsningserfarenhet är som bortblåst och tappar självförtroendet.
Gör en sista grov miss vid åttonde kontrollen, men lyckas sedan skärpa till kartläsningen och resten av banan innebär inga missar.
Lyckas komma i mål innan reskamraten.
Inga andra orienterare har dykt upp.
Vaskar av det värsta, byter om och åker vidare till en matvaruaffär för inköp av lunch etc.
Tillbaka till stugan och internet fungerar fortfarande inte. Går till receptionen och reklamerar. I Receptionen sitter tre Spanska damer och känner inget gehör för WiFi problemen. Upplever damerna som snorkiga och får intrycket att de ser undertecknad som en idiot och som inte kan hantera internet. De lovar att starta om internet-routern och efter det ska allt fungera.
Internet fungerar fortfarande inte. Går upp till restaurangen och använder nätet där. Får kontakt och skickar bl.a. synpunkter och frågor till researrangören.
Fixar lite administration och återvänder till stugan för lunch.
Efter lunchen vill reskamraten ta en tur till stranden.
Det går lite stelt till en början, men kroppen mjuknar efter en stund. Vägen till stranden går utefter en flod och det är deprimerande att se den lokala synen på skräphantering. Floden är fylld av skräp och vid en träspärr som går över floden, har det samlats upp tusentals plastflaskor. Mycket tråkigt att se.
Når stranden som är flera kilometer lång och medelhavets vågor brusar in mot stranden. Ljudet av vågor är rogivande. Vädret är också fint nu när solen lyser. Sällskapet går i T-shirt och korta byxor. Andra strandgäster går med vinterjacka och en del har mössa! Temperaturen är som en Svensk sommardag.
Passerar området för nudister. Inga nudister idag och inte heller någon badgäst med baddräkt. Vattnet är för kallt för ett bad.
Reskamraten har fått en energiknäpp och vill gå till kaféet där dagens orientering startade. Det blir en längre vandring på stranden. Undertecknad varnar för att öppna semesterveckan för hårt. Vid tidigare resor har reskamraten kroknat rejält efter några dagars ansträngning. Denne lovar att inte klaga senare!
Det är mycket avslappnande att gå utefter det brusande havet.


Når kaféet vid nämnda startplats. Telefonen ringer precis när sällskapet sätter sig till bords. Det är researrangören som ringer och det uppstår en förvirrad diskussion. Researrangören är vid stugbyn och är förvånad att sällskapet är vid caféet. Han tror väl inte att sällskapet orkar springa och sedan promenera. Undertecknad undrar var alla andra orienterare var vid dagens träning och researrangören undrar var sällskapet var då sällskapet saknades vid arrangörens träning!
Undertecknad hävdade att sällskapet var på det ställe som angivits via en GPS-adress på träningsprogrammet. Adressen är troligen fel, då den är samma som på måndagens träning. Får överbevisa arrangören när vi eventuellt råkar träffas.
Beställer kaffe och blir fundersam då en man vid bordet bredvid tittar och söker ögonkontakt med undertecknad. Funderar varför han verkar så intresserad. Han sitter tillsammans med sin färgade fru och två barn.
Förklaringen kommer när han reser sig för att gå. Undertecknad bär en T-shirt som minne från en resa till Kapstaden. Det visar sig att han har bott där och hans fru är därifrån. Det blir mycket diskussioner om sevärdheter och tillståndet i Kapstaden. Han och hans familj flyttade därifrån för att de var oroliga för allt våld som förekommer i landet. Enligt offentlig statistik sker det näst mest mord i hela världen i Sydafrika.
Det är tråkigt att det är på detta sätt, då landet är vackert och borde erbjuda bättre förutsättningar för landets innevånare. Tyvärr finns det fortfarande många frågor som måste lösas i detta land.
Sällskapet vandrar tillbaks till stugan och solen steker även om det är sent på dagen.
Når stugbyn och undertecknad slinker in på receptionen för att klaga på den obefintliga internet-uppkopplingen. Får en ny lapp med samma lösenord och uppmaningen att prova igen. Det fungerar inte och återvänder.
Får frågan vilket annat wifi som dyker upp närmast i listan. Näten är uppdelade i grupper av hus. Återvänder igen och får lösenordet för det andra nätet. Nu fungerar det att komma ut på internet.
Gillar inte att betraktas som en okunnig idiot.
Märker att reskamraten börjar få tunga ögonlock och bevakar så denne inte somnar innan middagen. Då blir det dåligt med nattsömnen efteråt.
Här i landet äter man senare middag än i Sverige. Sällskapet är tidiga som vill äta redan 19:30! Ikväll är det dukat för fler gäster i den stora matsalen. Dock är det endast sällskapet som äter tidig middag? Maten är riklig även denna kväll och helt OK.
Den är dock inte lika god som gårdagens. Blir proppmätt och orkar inte äta allt som serveras.
Brakmiddagen tynger ögonlocken och det blir en tidig kväll. Imorgon blir det nya tag i strandskogen. Nu skall det dj-ar bli bättre orientering än dagens. Dagens övningar var delvis bedrövliga.
Åter till start

2 februari Guardamar

Vaknar efter en lite mera orolig nattsömn. Känns trögt att komma igång.
Sällskapet är först vid frukosten, men det är framdukat till fler gäster. Något senare så släntrar det in Österrikare som också är här på träningsläger.
Det blir en stunds vila och matsmältning innan det är dags för N-banan. Försökte springa den i torsdags men hann inte då det blev mörkt.
Hoppas att klara av denna bana idag, innan mörkrets inbrott! Det går inte så där jättebra utan gör åter några grövre missar. Självförtroende får också smällar idag.


Kommer runt före reskamraten som klarar alla kontroller utom en. Får vänta en stund innan hon återvänder till stugan.
Solen lyser men det är en starkt kall nordlig vind och det inte den riktiga värmen som var de första dagarna.
Sällskapet åker och handlar när all personalvård är avklarad. På söndagar är alla affärer stängda varför det måste handlas för två dagar. Det är mycket folk i affären och trångt. Känner återigen att det är mycket utlänningar i affären. Nordeuropéer flyr den kalla och mörka vintern verkar det.
Äter lunchen på verandan. Tyvärr medför blåsten att sällskapet måste ta på sig extra kläder för att inte frysa. Vinden är kall och det räcker inte med solskenet för att värma sällskapet.
Researrangören kommer förbi och informerar om träningar. Reder ut vad som gällde avseende gårdagens träning och det visade sig (konstigt nog) att undertecknad hade fel. Får skylla på att anledningen till felet var att det inte fanns internet åtkomst. Kunde inte kolla GPS-adressen på nätet.
Får en ytterligare bunt med kartor och känner en inspiration att träna ytterligare ett pass denna dag. Reskamraten har börjat ”fira” lördag och känner inte för att springa något mer denna dag.
Hittar ett sprintpass på 2 km som finns ca 8 km från stugan.
Åker dit och joggar iväg mot starten. Kroppen är rejält stel och det går trögt att komma igång.


Det börjar bra de första kontrollerna men sedan blir de en större miss vi 3:an. Kommer igång igen men allt raseras vid 7:an. Tappar helt kontrollen och virrar bara omkring utan att få grepp om var undertecknad befinner sig. Ger till slut upp och lommar med ytterligare sänkt självförtroende till bilen.
Få se om det kommer att bli något framgångsrikt race denna vecka?
Imorgon blir det nya försök.
Tillbaka till stugan så blir det lugnt ett tag tills middagen. Tyvärr är det för kallt att sitta ute då den starka vinden kyler.
Sällskapet är trötta idag och stämningen är något dämpad.
Båda kämpar att hålla sig vakna då det annars blir svårt att somna senare.
Kvällens middag är usel. Saknar tallrikar och huvudrätten är en katastrof. Rätten är Paella men riset är inte färdigkokt och enda smaken är salt. Ingen i sällskapet äter upp hela rätten.
Något besvikna och trötta lämnar sällskapet restaurangen.
Imorgon blir det nya försök att bemästra karta och terräng.
Åter till start

3 februari Guardamar

Morgonen är kylig då det blåst från norr hela natten. Solen är fortfarande låg strax före frukosten 08:30. Det är söndag och det verkar vara mindre personal denna morgon. Restaurangen är låst när sällskapet kommer dit. Här står en Tysk och Engelsman också och väntar då de vill köpa färskt bröd till sin frukost i stugan/husvagnen.
Idag är det fler orienterare på plats så det har dukats upp frukost buffé vilket är bättre jämfört med servering som fungerar sådär.
Det är också ett lite större utbud jämfört när frukosten serverades vid bordet.
Solen har värmt upp mera när sällskapet har ätit frukost. Det går bra att vara i lä eller springa trots den kalla vinden.
Dagens träning är på andra sidan floden men det finns ingen bro så det blir att åka bil runt igenom staden.
Det visar sig att Österrikarna är på plats och skall genomföra samma träning som sällskapet. Deltagarna är landets landslagstrupp! Det blir att skärpa till orienteringen idag så att man inte skämmer ut sig!


Börjar direkt med en miss till första kontrollen. Tappar kontakten mellan karta och terräng och är helt borta ett tag. Som tur är så finns det en väg som fångar upp bakom första kontrollen och får tillbaka kontrollen vid vägen och kan styra in mot första.
Efter denna miss så går det i stort sett felfritt på resten av banan. Springer i samma fart som en av Österrikarnas kvinnliga löpare och känner lite tillfredsställelse att kunna göra det.
Självförtroendet är tillbaka igen!
Får vänta en stund på reskamraten som har en dålig dag och tappar helt kartkontakten på slutet av banan. Hon ger upp och återvänder till målet.
I samband med väntan så drabbas undertecknad av något som verkar vara en allergisk reaktion? Kan inte minnas att något sådant hänt förut? Nyser upprepade gånger och näsan sticker samt rinner. Ögonen irriteras av den irritation som är i näsan. Reaktionen håller i sig hela dagen och även när det senare är dags att sova.
Tillbaka till stugan för lunch. Det är gränsfall att sitta på verandan och äta lunch. Vinden är kall och solen orkar inte värma tillräckligt.
Funderar på att ta ett eftermiddagspass inspirerad av den lite bättre genomförda orienteringen.
Det blir ett eftermiddagspass också men det går helt åt skogen! Tänk vad fyndigt skrivet? För att fortsätta på denna bana. Här i Spanien presenterar sig all för varandra. All verkar också heta Ola!
Reskamraten tar en promenad på stranden medan undertecknad springer.


Eftermiddagens träning blir inte bra och får ingen kontakt mellan karta och terräng. Det blir i alla fall en löptur i skogen/sanden. Är rätt så trött på slutet av passet. Det var några år sedan undertecknad tränade två pass om dagen.
Det blir allt kyligare när solen är lägre och vinden lika stark och kommer in norrifrån. Den sena eftermiddagen blir lugnare med läsning och pluggande.
Imorgon blir det träning med sportident kontroller så då kommer alla sanningar redovisas i detalj.
Middagen blev betydligt bättre denna kväll jämfört gårdagen.

Åter till start

4 februari Guardamar

Morgonen är kall men den kall nordliga vinden har slutat blåsa. Hoppas på en varmare dag.
Idag är det tidtagning och tävlingen startar mitt i staden Guardamar. Det finns dock en skog som bjuder på tillräckligt med utmaningar avseende orientering. Det är bitvis mycket svår kartläsning och det är höga sandryggar att passera.
Ser några äldre orienterare från Sverige om är med och springer denna träning. Det är nog många som pensionerat sig och bor är året runt eller under vinterhalvåret. Känner igen ett par som faktiskt bodde på resesällskapets gata, sålde huset, köpte husbil och åkte Europa runt när de gick i pension.
Ser också många olika nationskännetecken bland de som bor i sällskapets husby/camping. Det bor bl.a. ett äldre Danskt par i stugan bredvid.
Österrikarna är här på träningen också, så det blir säkert lite extra ”draghjälp”.


Blir förvirrad direkt i starten då undertecknad uppfattat att sällskapet kommer från ett annat håll. Det är inte snitslat som i Sverige. Reskamraten är med och hjälper en gammal man tillrätta…..
Kommer iväg och missar lite första kontrollen. Kontrollen är ett så kall ”bo” och utgångspunkt för tre olika slingor. Tog som tur var den längsta vilket är psykologiskt bättre. Känns bättre att ha korta slingor kvar när ben och huvud börjar bil trötta.
Det blir åter en miss vid kontroll 3. Hamnar för långt åt höger, viker till vänster men vågar inte gå ända fram utan återvänder tillbaka. Ser en Österrikare komma med hög fart och misstänker att denne varit vid kontrollen. Går längre fram denna gång och hittar kontrollen.
Skärper till orienteringen och det går bättre. En lite miss vid kontroll 5 men sedan går det bra hela vägen fram till kontroll 11. Kommer för långt till vänster på en sluttning och kan inte få grepp om sluttningen/kartbilden.
Hittar kontrollen efter någon minut.
12:e är det så kallade ”boet” och springer ut på sista slingan. Denna slinga går felfritt och kommer en sista gång till boet. Nu är det bara en sista kontroll kvar innan målet. Kontrollen blir en ”katastrof”. Ser efteråt att det blev ett rejält parallell fel och fick ingenting att stämma.
Hittar inte kontrollen och ger upp att leta då reskamraten säkert väntar. Hon springer en kortare bana.
Når målet och stämplar ut. Fortsätter ned till bilparkeringen och här finns ingen reskamrat!
Funderar om det har hänt något men efter en minut så skymtar jag denne vid målet. Det har helt enkelt tagit tid för henne. Hon har även lagt några minuter på sista kontrollen.
Putsar av det mesta och tar vägen förbi affären för lunch. Blir stoppad av polisen mitt i en rondell! Tydligen är man på jakt efter något då man stoppar nästan alla bilar. Ser som vanligt oskyldig ut och får åka vidare.
Vid stuga blir det lunch och dusch.
Tyvärr lite för kallt att äta på verandan.
Har tre par orienteringsskor som går runt mellan träningarna under vintern. Hemma så lossnade sulan på ett par och nu håller ett av paren på att rasa här i Spanien. Måste ha reservskor och inte bara ett par.
Fick tips om en sportaffär i staden Elche som har så kallade trekking skor och som kan vara ett alternativ till orienteringsskor. Det är 25 kilometer dit och sällskapet åker dit efter lunchen.
Hittar affären och den är stor. Det finns sport och fritidsutrustning så det räcker för alla. Priserna är mycket bra! Köper 2 par skor, 2 par träningsbyxor, 2 träningströjor och skidhandskar. Detta kostar totalt 119 Euro. För det priset får man inte varken träningsskor eller orienteringsskor i Sverige!
Åter hemma och känner av loppet från idag. Vilar en stund men lyckas uppbåda krafter att ta en tur i skogen nu på eftermiddagen. Reskamraten går ner till stranden och njuter av vinden, vågorna, ljudet och solen.


Är mycket trött i benen idag och det går sakta fram i skogen. Missar några kontroller då det är svårty att läsa kartan eller läs – dålig kompetens?!
Lyckas ta några stycken kontroller och det känns i alla fall något OK.
Återvänder i sakta och stelt mak, tillbaka till stugan.
Reskamraten har kommit tillbaks precis innan och väntar.
Låser upp, duschar och pluggar lite innan middagen.
Det är mycket folk i middagslokalen. Det är någon slags kortspel-kväll och det är många äldre som spelar och ölar!
Österrikarna verkar bli fler för varje dag.
Endast en enda servitör skall hantera all gästerna. Det går så där. Förrätten, soppa är ingen höjdare, Huvudrätten en katastrof/äcklig och efterrätten löjlig. Maten varierar verkligen på detta ställe. Två riktigt usla middagar hittills.
Återvänder raskt till stugan och skriver och pluggar lite innan det är dags att möta John Blund.
Det blev en bra tränings genomkörare idag och benen är slitna.

Åter till start

5 februari Guardamar

En god natts sömn kan göra underverk. Det känns också lättare att sova då det inte finns någon stress att man måste gå upp tidigt för att hinna till något. Här öppnar frukosten 08:30 och till dess är nordbor vakna av sina vanor.
Internet är dåligt och irriteras av alla avbrott och segheter. Tekniken är kass när den inte fungerar och vi bygger in ett beroende mer och mer i denna.
Det är kallt på morgonen och känns som det varit frost. Österrikarna verkar mera köldkänsliga och kommer med mössa och dubbla tröjor till frukosten. De har inte lika mycket hull som resesällskapet och fryser därför mera? De är bara skinn och ben och supersmala hela bunten.
Idag är det en kombination av dagorientering och nattorientering. Dagorienteringen är klockan 17:00 och sedan är det nattorientering när det blir mörkt.
Sällskapet tar ett pass på förmiddagen och det blir en repris på första dagens bana. Båda hade svårt att bemästra den och vill ha revansch. Start och mål ligger också vid en fin plats precis bredvid havet. Skogen är också för det mesta öppen och fin.

Sällskapet åker iväg och parkerar bilen vid strandparkeringen. Det är tomt på husbilar idag. Vädret är kallas som en Svensk sommardag. Solen värmer från en klarblå himmel och det är ingen kall vind idag.

Lufsar iväg ut i skogen har gett f-n på att hitta rätt idag. Börjar med att missa 1: kontrollen igen. Lyckas inte bemästra kurvläsningen idag heller. Benen är också blytunga denna dag. Det går mera likt ultrarapid i skogen denna dag. Reskamraten kommer ifatt och säger att hon varit vid första kontrollen. Springer tillbaks där hon kommit ifrån och hittar en snitsel som skall markera en kontroll. Tycker inte att detta stämmer alls. Kontrollen ska vara en punkthöjd men snitseln sitter vid en grop. Sällskapet har hittat två 1:a kontroller på denna orienterings-bana och är inte säkra på att någon är den rätta.
Resten av banan går perfekt även om det ibland är trögt att tänka då benen och huvudet är trötta.
Undertecknad har inte tränat två pass om dagen sedan dekader av år!
Springer om reskamraten på väg till 2:a kontrollen och springer resten av banan solo.
Kämpar på och anländer trött till målet vid parkeringen.
Tvättar av det värsta och byter om. Reskamraten kommer en kvart senare och har också gått bra orienteringsmässigt men inte så fort.
Sällskapet fortsätter sedan till strandcaféet som ligger fint precis bredvid stranden. Det är tomt och öden denna tid på året och det är mest äldre människor som besöker stranden respektive caféet.
Beställer kaffe och smörgås och sitter i solen samt njuter av vågornas brus.
Denna del av landet är ganska platt och intetsägande men det är fint vid havet. Vet inte om sällskapet skulle trivas att bo här som andra seniorer gör.
Fortsätter till affären och gör de sista inköpen avseende lunch. Imorgon är sista träningsdagen och dagen efter hemresa.
Idag går det utmärkt att sitta på altanen och äta lunch samt läsa/sola.
Värmen söver och det är svårt att koncentrera huvudet under självstudierna på datorn.
Skall trots blytunga ben försöka delta i dagorienteringen klockan 17:00.
Det blev en lång och lite sömnig eftermiddag. Solen värmde och brände. Det gick inte att sitta i solen så länge för då brinner hela ansiktet upp.
Det är lite segt att plugga också men eftersom det är intressanta och mycket användbara kurser så gnider undertecknad på!
Träffar en Finländare vid organisatörens träningscentrum. Pratar lite om olika saker och han berättar att han åker ner hit på vintrarna. Han har gjort det i fem år nu och trivs bra. Kanske något att tänka på?
Lyckas övertala arrangören att få starta tidigare. Det finns annars risk att undertecknad är ute för länge och det blir mörkt!


Joggar iväg till starten och benen känns konstigt nog bättre än på förmiddagen. Det är inte så att det spritter i benen men det går att gnida på konstant. I förmiddags blev det några avsnitt med stånkande och pustande.
Har haft svårt med orienteringen på de kartor som finns i regionen och speciellt på denna. Idag går det perfekt och har stensäker kontroll hela tiden, nästan! Vid 4:an så försvinner koncentrationen och det blir en hel del letande.
Lyckas dock komma tillbaks och resten av banan går perfekt.
Känner en försiktig optimism att det skall gå att bemästra denna typ av terräng. Det finns en del grundregler som måste följas till 100%. Riktning och kartkontakt hela tiden. Undvika sandområden (tunglöpt). Förstå åsarna som uppstår mellan gropar.
Hoppas att inte glömma allt då detta kommer att behövas under sommarens tävlingar i Lettland.
Nattorientering skippar undertecknad. Har heller ingen pannlampa med på denna resa.
Vid avläsning av den så kallade sportident pinnen som orienterare stämplar elektroniskt med så kommer det fram en Engelsman och börjar prata med undertecknad. Han är fascinerad av arrangemanget och undrar om detta arrangeras varje tisdag. Berättar att så är fallet. Visar också honom vad det finns för banalternativ och längder. Han verkar mycket intresserad. Måste samtidigt erkänna att undertecknad uppfattar denne Engelsman som en ganska flitig pub-besökare! MEN jag önskar honom lycka till och hoppas han kommer tycka det är roligt att testa på!
Har vissa dubier inför middagen. Restaurangen har lite personal och logistiken fungerar inget vidare. Vad händer idag när de flesta Österrikare är ute och springer nattorientering när sällskapet skall ha middag?
Misstankarna visar sig vara relevanta. Det var ingen middag förberedd för sällskapet 18:30. Servitören blev mycket stressad när sällskapet dök upp på normal middagstid.
Han rusar in i köket för att meddela kökspersonalen. Det dröjer innan soppan kommer. Soppan visar sig vara värm i mikro då den har ojämn temperatur. Det dröjer innan det kommer bröd och sallad. Reskamraten tröttar på att vänta och hämtar olja/dressing från en bänk. Servitören blir stressad, tjoar och springer efter att hon inte skall behöva hämta detta själv.
Huvudrätten är också värmd och vissa makaroner är kalla/ljumma. Rätten är OK men inte mycket mer.
Efterrätten är lite udda men OK. Konserverade äpplen med chokladsås. I morgon är sista chansen för restaurangen att lämna ett gott minne om maten. I annonsen för denna träningscamp så står det att hälsosam mat skall lagas av en nedrest nutritionist från Sverige. Hon har nog missat flyget?
Imorgon blir det sista träningsdagen på denna plats för denna gång.

Åter till start

6 februari Guardamar

Idag känns det segt i kroppen. Sällskapet tänker dock springa de banor som arrangören erbjuder. Platsen för träningen är samma som den tidigare misslyckade sprinten. Träffar på lite Skandinaver och bl.a. ett pensionerat par från Eskilstuna som åker runt med sin husbil i södra Europa och njuter av lite varmare väder. De är så nöjda och menar att det är en mycket bra ekonomi att göra på detta sätt.

Arrangören är lite sen kanske beroende på det sena arrangemanget under gårdagen – Nattorienteringen. De måste ju plocka in SportIdent kontrollenheterna. De fick de göra i mörkret efter att alla nattorienterare kommit i mål.

Joggar iväg till starten och de första kontrollerna går bra. På vägen mot kontroll 3 är det full kontroll avseende karta och terräng tills några hundra meter framför kontrollen. Är trött redan och blir osäker hur många åsar som har passerats. Börjar irra omkring utan att få någon som helst kontroll över var undertecknad befinner sig.

Det visar sig senare att undertecknad efter en stund hamnar utanför kartan och då är det ännu mer kört. Får till sist ta beslutet att hoppa över kontrollen och siktar mot norr för att komma till bebyggelse/landsväg.

Misstänker att undertecknad är utanför kartan då de hus som dyker upp inte alls finns med på den karta undertecknad har i handen.

Hittar till slut 4:e kontrollen och det dyker upp några yngre flickor (Österrike och Estland). Håller samma fart som dessa men orienterar lite bättre och de får lite hjälp när undertecknad hittar kontrollen först.

Fortsätter vidare och känner mer och mer trötthet. Måste gå bitvis. Det blir åter en miss och försöker skärpa till orienteringen. Det går bra ända tills det är dags att te de sista kontrollerna.

Irrar omkring bland buskar på en sluttning och ger till slut upp då krafterna är helt tömda. Gillar inte kontroller gömda bland buskar.

Går tillbaka till målet och meddelar att det inte blev något fullföljt lopp.

Reskamraten kommer en stund senare. Hon har sprungit en kortare bana men haft samma kontroller. Hon har hittat bland alla buskar. Självförtroendet är i en vågdal igen.

Åker tillbaks till stugbyn, äter lunch samt pluggar och läser. Skall ta en sista tur i skogen innan det är slut med träning för denna gång på denna plats.

Reskamraten är rastlös och tar en promenad till caféet ute vid stranden. Det blir ytterligare en 8-9 kilometer promenad.

Vid tre-taget sticker undertecknad iväg för att försöka så kallad korridor-orientering (Se bild). Det går bra i ca 1,5 km men när åsar skall tas på tvärs så blir det för svårt. Går över till kontrollplockning och det blir några kontroller innan krafterna är slut även vid detta träningstillfälle.

Återvänder till stugan och måste se ganska trött ut då mötande pensionärer skrattar när de ser undertecknad röra sig framåt i sakta mak.

Har inte tränat så här intensivt på dekader och det märks nu sista dagen. MEN det gäller att få värde för respengarna! Får se vad middagen håller för kvalité denna sista kväll?

baren sitter det gäster och i matsalen sitter förutom alla orienterare pensionärer från England som har frågesport.

Alla dessa gäster hanteras av en enda personal! Det tar tid att få alla maträtter denna kväll. Österrikarna skall ha genomgång med sin ledare klockan 21:00. De får serverat efterrätten när de är stående!

Reskamraten kollar aktiviteterna som nämnda pensionärer håller på med. Hon ser lite dyster ut och reflekterar om detta är det liv som väntar längre fram!

Det blir en lite senare middag då det dröjde med alla serveringar.

Så var denna träningsperiod slut.  

Åter till start

7 februari Guardamar

Vaknar onödigt tidigt denna sista morgon i Guardamar. Får sitta och plugga fram till att frukosten skall serveras.

Hänger på låset till matsalen för att hålla tidsplanen för hemresan.

Det finns en gammal? Regel att man skall vara minst två timmar innan på flygplatsen. Undrar om den gäller längre?

Det går sakta på vägen till flygplatsen då det kör en långsam pickup framför. Det samlas upp till en lång kö och det är en väg som man inte kan köra om på.

Stannar och tankar några kilometer innan flygplatsen.

Det går bra att hitta till platsen för retur av hyrbil. Återlämningen godkänns utan inspektion av karossen.

Incheckningen går raskt och det är bara att bege sig till säkerhetskontrollen. Hamnar bakom ett ungt vimsigt par. Det plockas och plockas innan varje korg är fylld med deras artiklar.

Tjejen har en stor handbagageväska som hon helt glömmer bort att putta in till genomlysningen. Påpekar till vakten som puttar in den.

På andra sidan så går båda ifrån väskan och reskamraten springer efter och frågar om de skall ha med denna! Tjejen hämtar väskan från bandet.

I Taxfree affären skyltas det med tax-free priser. Upptäcker att EU-priset är högre när det skall betalas i kassan. Dåligt att båda inte är angivna. Tjänar dock några hundralappar jämfört Svenska priser.

Det blir väntan i avgångshallen som inte är så rolig. Internet är dock bra och gratis.

Planet lämnar 30 minuter försenat Alicante. Man skyller på motvind ner. Planet är halvfullt så resan är betydligt bekvämare än på vägen ner.

Köper macka och dryck på planet. Det är mycket tveksamt om man ska rekommendera köpa av mat på flygresor. Det har varit förhållandevis hög kostnad med dålig matkvalitet.

Planet kommer ikapp tidplanen och landar enligt tidtabell. Ett yngre Estniskt par verkar oerhört ivriga att komma av planet och nästan klättrar på ryggen på de som köar framför. Det ta en stund innan passagerarna släpps av planet.

Ser ett bekant ansikte vid bagage-bandet – Pia Sundhage. Hon har varit ledare med ett flick-ungdomslag som spelat i Spanien.

Det är taxi-razzia på Arlanda och det vimlar av poliser vid taxi-parkeringen. Framför bussen står en taxi som verkar högst ovillig att köar in i området. Taxin har bussen efter sig och ingen annanstans att ta vägen än att köra in på taxi parkeringen. Föraren ger till slut upp och kör in.

Senare på kvällen får sällskapet höra att någon har ringt in ett bombhot mot ett plan. Kanske var avsikten att skapa andra prioriteringar för polisen än att ”störa” fria taxi-företagare. Det brukar vara en hel del ”fynd” under dessa razzior. Hörde av en bekant att en taxi-chaufför flydde till fots och lämnade taxi och allt vid en tidigare razzia.

Det är mycket snö i Sverige och får skotta ren bilen.

Trafiken går mycket långsamt på småvägarna fram till Enköping. Det är plusgrader och inget halt men en del förare kör mycket sakta.

Når till slut hemmet i Eskilstuna och det känns att vara skönt hemma igen. Infarten till tomten har en stor snövall men det går att forcera den. Sedan blir det att skotta våt och tung snö för att kunna röra sig och åka ut med alla bilar.

2 dagar senare har nästan all snö på uppfarten smällt……..

Semestern har varit annorlunda med mycket orienteringsträning: Sällskapet får värdera om detta är en typ av semester som passar. Träningen har dock varit mycket värdefull för kommande tävlingar i sommar.

Slut för denna gång.

Åter till start

N-Banan