Övrigt

Innehåll

På grund av utrymmesskäl när det gäller menysystemet så har ett antal dokument samlats här:

2020 Rapporter

Dålig kundservice Element, Hamburgare och Portugal resa

2019 Rapporter

2016 Rapporter

Nyårsdagen 2016 – En dag fylld av ångest eller hopp?!
En härlig Geocachingvandring på Sörmlandsleden i februari
Vandring Sörmlandsleden 2016-04-16 Etapp 17 Harsjöhult – Finnsjön
Födelsedagsresa London för dottern Maj 2016
Nostalgi vandring Sörmlandsleden 2016-07-16 Etapp 14 och del av 13
Utmaning – Världens barn Friskis & Svettis September 2016

2014 Rapporter

Long weekend April 27, 2014
Vad blommar i juli 2014 – En rundvandring i trädgården
Orienteering in Kolmården forest – Organizer GOIF Tjalve – August 2014
Rapport från Orienteringstävling L100 utanför Knivsta eller mysteriet med mannen utan byxor och som inte målstämplade – Augusti 2014
Vad gör man under en “lugn” sommar? September 2014
Upplevelser i Naturreservatet Kråksten Fagersta – Fagersta OK Orientering September 2014
Tjällmo-Godegård orientering och besök i gamla Norrköping – September 2014
Rundvandring och tillbakablick Torshälla September 2014
Geocaching efter 100-åringen som försvann – Byringe station – October 2014
November – en månad man bara vill ska passera – 2014?

2013 Rapporter

Bokenäs Maj 2013

2012 Rapporter

SPA-weekend Färna Nov 2012

Dålig kundservice exempel

Hamburgaren

Börjar med en enkel sak som ett hamburger mål på Max i Eskilstuna. Beställer en meny under en lunch i luckan för drive-in. Kedjan har tidigare haft som koncept att servera vid beställning tillagade hamburgare. Detta koncept har försvunnit och numera så kommer målen ”blixtsnabbt” och därför kan ”färskheten” ifrågasättas. Ser in genom luckan att hanteringen av målet är vad som man skulle kunna kallas mycket ”slafsigt”. En föga inspirerad dam kastar på hamburgare, sallad och dressing på brödet och raskt ner i en papperspåse.
Betalar och åker hem för att äta detta nyinköpta mål. Reflekterar hur Max affärsmodell har förändrats och kanske beroende på att det bara är lägsta kostnad som gäller numera?
Öppnar påsen med hamburgare och pommes.
Smaken är OK men blir förvånad att drickan inte är en Sprite utan bara vatten.
Funderar hur det kan bara vara vatten och ser två teorier. Man läser fel på beställningen och får bara vatten. En annan är att man använder någon slags essens som blandas med vatten och processen har misslyckats? Blir inte jätteglad, även om detta inte är en jättestor sak.
Det verkar som sagt att man inte köper ”äkta” dricka som t.ex. sprite, utan verkar blanda essens med kolsyrat vatten. Det går bra, då även jag provat det ”senaste” – Pepsi Max essens till kolsyrat vatten. Det smakar liknande Pepsi. Detta är väl billigare för Max?
Beslutar ändå att lägga ett ärende i Max-kedjans gemensamma kundärende brevlåda. Får ett snabbt svar att någon från restaurangen i Eskilstuna mycket snart kommer att kontakta mig. Har lämnat både mail och telefonuppgifter. Det har gått ett par månader och ingen har hört av sig.
Egentligen ett mycket enkelt ärende att korrigera för Max, men detta verkar inte ha samma värde som en förlorad kund eller en kund som berättar händelsen för bekanta samt skriver detta inlägg.

Värmeelementet

Beslutade i november 2019 att renovera en toalett i huset. Kontaktade några leverantörer och valde en som jag ”halv-känner” sedan tidigare. Leverantören – Nya hus i Mälardalen AB – Robin Lundquist inspekterade och mätte aktuell toalett, lämnade en offert som senare accepterades av mig.
Arbetet påbörjades i januari 2020 och tog ca två veckor i kalendertid. Arbetet var gott med endast några mindre anmärkningar. Dock så byttes inte begärt element ut och som ingår i uppdraget. Frågar om när detta skall ske och det skulle ske under nästa vecka.
Leverantören var i stort behov av likviditet och bad om rask betalning. Eftersom jag ”halv-känner” aktuell leverantör, så accepterade jag snabb betalning. Betala dag 2 eller dag 10 spelade ingen roll.
Fakturan anlände raskt med betalningsdatum innan den anlände via e-post och med villkor att vid försenad betalning så utgår straff-ränta. Påpekade detta för leverantören som bad om ursäkt och menade att det var ett misstag vid framställandet av faktura. Påminde ännu en gång om elementet.
Fick löfte om snar installation av nytt element.
Dessa påminnelser fortsatte under 6 veckor, med olika nonsens förklaringen som svar från leverantören. Irritationen tilltar och funderar varför ett i övrigt godtagbart projekt skall förgiftas av en sista enkel aktivitet. Aktiviteten tar högst ca en timme att genomföra.
Tappar successivt tålamodet, skickar ett sista mail som påminnelse. Meddelar att detta är det sista och att jag går vidare till att finna andra lösningar om inget händer.
Inget händer trots löfte om snart agerande från leverantören och anmäler ärendet till ARNs hemsida. Har dokumentation i form av e-post utväxling.
Plötsligt händer saker mycket raskt. Inom några dagar så finns ett nytt elelement på plats. Fortfarande finns en skönhetsfläck på elementets regulator som inte byts: regulatornär kladdad på, med våtrumsfärg. Orkar inte processa mer utan satsar på att köpa en burk färgborttagning vid tillfälle.
Ärendet med ARN stängs av mig.
Har delgett min frustration med arbetskamrater och bekanta. Några har haft likartade bekymmer med aktuell leverantör och tar tacksamt emot information om ARN processen/möjligheten.
Är detta handlande värt för aktuell leverantör?
Jag berättar om detta för vänner och bekanta. Jag kommer inte att anlita aktuell leverantör igen. Jag berättar även om den usla kundhantering i denna blogg.

Portugal resa

Har sett fram emot en veckas semester i Algarve Portugal i slutet av Mars. Har bokat allt – Parkering, flyg, hyrbil och hotell på egen hand utan att använda resebyrå. Hotellet är bokat via hotels.com.
Har åkt med TUI två gånger senast och är missnöjd med deras tjänster. Sämsta hotellrummen och dålig halvpension. Vad är värdet att boka en paketresa om man får de billigaste alternativen utan att beställt något budgetalternativ?
Resan blir tyvärr en aning orolig då COVID-19 viruset bryter ut i Europa. Resor ställs in, men icke sällskapets resa till Portugal – Trodde jag.
Dagen innan avfärd från Arlanda dyker ett meddelande upp i E-posten. Hotellet – NAU Hotels & Resorts Salgados Dunas Suite – meddelar att man skall stänga hotellet i April och trots att sällskapet åker hem den 29:e mars så avbokar man vårt boende.
Man erbjuder ett alternativt hotell som inte sällskapet accepterar utan kräver avbokning och återbetalning av beställt boende. Får ett snabbt svar att avbokningen görs, men att eventuell återbetalning av pengar får krävas från bokningsagenten hotels.com.
Vilken stressig situation som hotellet sätter sällskapet genom att kontakta oss kvällen innan avresa, avboka och erbjuda alternativt icke specificerat boende. ”Normala” stressade och desperata resande hade svalt detta erbjudande, då inget alternativ fanns.
Nu är det så att jag inte gillar att bli körd med och åker inte till Portugal.
Är besviken då t.ex. flygresan a 9.500 SEK går ner i ett svart hål. Flygbolagen betalar inte tillbaka dessa biljetter för dessa situationer.
Kontaktar hotels.com angående återbetalning. Tyvärr så kan detta inte accepteras förrän man är överens med hotellet ifråga. Detta är tydligen svårt att vid kontakttillfället få reglerat. Kundkontakten på hotels.com skulle återkomma om någon dag och berätta om hela/delar av betalningen kan återbetalas.
Är lite misstänksam att detta blir en större process. Förstår inte heller att hotellet inte var intresserad av att ha gäster i dessa tider av avbokningar. De kanske med sitt sena agerande kallt räknade med att jag skulle svälja ”luten” och acceptera det alternativa boendet?
Har bott på detta hotell förra hösten och kommer heller inte att boka detta någon mer gång efter detta agerande.
Är detta värt för hotellet. Jag berättar om denna hantering för mina bekanta samt skriver denna blogg. Har en bokningsagent som hotels.com något värde när det blir problem? I detta fall som något självklart som en avbokning från hotellets sida samt hummande när återbetalningen begärs?
Har väntat några dagar på ett samtal om återbetalning. Inte ett ljud från hotels.com. Det går snabbt att ta betalt men inte att betala tillbaks? Andra resebyråer som Ving och TUI verkar ha reagerat snabbt då resor har bokats av på grund av nuvarande situation.
De här så kallade internetföretagen verkar ha som mönster att gömma sig så mycket som möjligt och inte vilja ha kundkontakter mer än beställningar.
Om Du fortsätter läsa denna blogg så får Du veta om det blir någon återbetalning. Hoppas att fortsättning följer, men misstänker att detta även måste bli ett ARN-ärende.
Detta är exempel på tre olika typer av vad som jag beskriver mycket dåligt kundhanterande. Tycker att ganska enkla och kontrollerbara saker från leverantörens sida skapar onödig dålig publicitet och låg kundnöjdhet. Är detta värt för en leverantör?
Man känner också att man egentligen inte betyder ett skit som enskild kund och alla vackra ord om service är tomma i realiteten.
Fortsättning följer?

Är detta en slump? 30 minuter efter att denna sida publicerades så kontaktar hotels.com mig via epost och meddelar att hotellet accepterar återbetalning. Dock kan det dröja 30 dagar innan det kommer tillbaks på kortet.

Är detta telepati eller bevakar leverantörer vad som skrivs?

Det känns bra att få tillbaks pengarna cilket borde vara självklart då hotellet cancellerar en bokning?

Tycker fortfarande illa om att man hör av sig på kvällen innan då avfärden skall ske på morgonen. Vi som resesällskap hamnade i en mycket stressfull situation och mådde dåligt av att detta hände.

Så var detta slut. (Hoppas jag).
Pengarna återbetalades den 13 april och då var detta Portugal-äventyr slut. Det svider då kostnaden för flygbiljetten hamnade i sjön.
Corona-situationen fortsätter och det ser ut att bli inställda orienteringsäventyr – Femdagars Uppsala och Veteran VM i Slovakien. Veteran VM är redan meddelat att den ställs in. Väntar på svar från fem-dagars men skulle bli förvånad om inte detta ställs in också. Tyvärr så har det redan aviserats att vissa pengar inte betalkats tillbaka på grund av olika avtalsvillkor.

Berättelsen fortsätter……

Tillbaks till Innehåll

SPA-weekend Färna Nov 2012

Avsikten med helgen var att fira undertecknads fru som slitit hårt på sin arbetsplats under detta år. Lite god mat och kroppslig njutning skulle kanske vara lämpligt.
Färden till slutmålet, Färna Herrgård och Spa planerades mycket noggrant utan undertecknads livspartners vetskap. Checklistor vad som skulle tas med och Gecaching-rutter hade dokumenterats noggrant. En förutsättning för a…ktuella checklistors effekt skall samordnas med att artiklar å denna lista även packas in i aktuellt fortskaffningsmedel. Skulle detta klicka så kan detta få vissa konsekvenser. Läsaren får dock ge sig till tåls avseende dylika konsekvenser.
Livspartnern fick dagen innan meddelandet att packa nödvändiga artiklar för en helgvistelse på okänd ort med okänt program.
Färden avgick en mulen och regnig lördag morgon mot första målet som var ett stycke Geocache mellan Köping och Kolsva. Första gömman hade felaktiga koordinater varför stor del av tiden ägnades åt att rota i en rishög istället för vid minnet av Rombo järnväg vars ångtåg passerade denna plats utefter linjen Köping-Uttersberg-Riddarhyttan under första halvan av 1900-talet.
Nåja, inte skulle detta missöde ta ner humöret för fortsatt letande av gömmor. Värre saker skulle komma! Färden fortsatte efter väg 250 mot Skinnskatteberg och den ena gömman efter den andra fixades utan problem. Bl.a. var besöket på galgbacken intressant vilket visats tidigare med bilagt fotografi. Det verkade finnas kvar några rester från tidigare uppmärksammade aktiviteter!
Någon mil norr om Kolsva fanns en Geocache en bit från vägen benämnd – Hedströmmen nedre. Gömmans placering medförde ett visst huvudbry var bilen skulle placeras samt från vilket håll ifrågavarande Geocache skulle angripas. Beslutet blev efter en stund rundtur att parkera bilen vid bron över Hedströmmen. Vandringen till gömman företogs via en mycket påver stig efter vänstra sidan av Hedströmmen. Lera och nedfallna träd påverkade beslutet för undertecknad att för en gångs skull lyssna på medhavd Geocaching kamrat och fortsätta färden ovanför floddalen. Nämnde person hade redan på ett mycket elegant sätt hittat en synnerligen bekväm färdväg upp till denna ovangående stig. Undertecknad hade kommit in en bit i floddalen och hade då valet att gå tillbaks eller att ta sig an den imponerande sluttning som erbjöds vid den aktuella punkten för närvaro.
Som Ni kära läsare vet så har en ymnig flod en imponerande förmåga att under de tusentals år erodera ut terräng och efterlämna imponerande flodbäddsbranter.
Undertecknad var tvungen att använda ca 5 min av sin dyrbara tid för att återgå till normal andningsfrekvens efter detta något tveksamma vägval för något seniora personer.
Motvilligt bekräftades att den av Geocaching – kamratens valda väg var en så kallad riktig hit.
MEN säg den glädje som varar längre än 5 minuter. Vid närmandet av slutadressen för gömman konstaterades an denne angripits via fel sida av Hedströmmen. De omedelbara tankar som genomfor undertecknad var naturligtvis sådana som ”Nu skiter jag i detta och lägger av med det här för alltid”. Vägen tillbaks till bilen skedde via den övre stigen försiggick helt i tystnad.
På återvägen hade tillfälligt framkallade spontana emotionella tankegångar svalnat något och beslutet blev att den fan skall inte komma undan utan skulle angripas från rätt sida av Hedströmmen. Geggigt och halt var det men gömman nåddes utan missöden. Vid aktuell plats befanns ett vindskydd och GPSen uppmanade aktuellt Geocaching-sällskap att leta vid denna Inrättning. Platsen är populär för vandrare och fiskare men tyvärr så verkar inte kärleken till vår natur samverka med det verkliga handlandet. Platsen såg ut som en riktig svinstia med avfall överallt. Kändes mycket beklämmande att se. För den som eventuellt inte har bilden helt klar för sig rekommenderas att passera Djurgårdsparken Eskilstuna en måndagsmorgon efter en varm och skön helg.
Geocachen var svårflörtad så det blev mycket pillande och krypande för att få fram den aktuella.
Färden gick vidare och inge direkt större utmaningar bjöds förutom Hedströmmen övre som medförde en viss promenad och letande. Dock inte samma utmaning som sin broder.
Vid Östanfors kraftstation fanns en gömma uppe på en imponerande slagghög efter tidigare gruvbrytning. Uppfärden innebar liknande ansträngningar som tidigare nämnts men gick ändå förhållandevis bra. Vid nedfärden konstaterades att den aktuella högen bestod av en för undertecknad ovanlig mineral. Mineralen ifråga var grön och undertecknad drabbades av spontan upphetsning att detta kanske är Jade. Efter viss eftertanke så slogs denna hypotes bort för om så var fallet så hade nog andra prospektörer tömt denna fyndighet sedan långt tillbaka.
Vägen till gömman blockerades också av några träd som den i floden bofasta bävern hade satt tänder i. Det är imponerande vilka stammar som denna gnagare kan fälla.
I Uttersberg konstaterades vid loggning av gömman Galleri Astley att klockan närmat sig 14:00 vilket innebär incheckning samt i paketet ingående afternoon tea. Geocachandet avbröts och färden sattes mot aktuellt övernattningsställe Färna Herrgård.
Som tidigare nämnts i denna skrift så hjälper inga checklistor om ifrågavarande artiklar inte packas in i det aktuella fortskaffningsmedlet. Undertecknad konstaterade att checklistans ombyte i form av kläder för middag icke hade medtagits för denna road trip.
För de som är närmare bekanta med Geocaching en Novembermånad med fukt och något för klädsel otjänligt underlag kan föreställa sig hur aktuell och enda ombyte såg ut efter denna dag hittills. En viss desperation inföll sig. Färden till hemmet och åter var inget alternativ och dessutom så har undertecknad i tidigare reseskildringar förmedlat hur aktuell kroppsdel i medelhöjd kan göra stark uppmärksamhet på sin försummelse.
Närmaste större samhälle är Skinnskatteberg så färden gick i något över lagstadgad hastighet till aktuell köping. En klädbutik måste väl finnas i denna ort av någorlunda dignitet. Vid ankomsten så möttes undertecknad av en skylt – centrum. Centrum annalkandes och erbjöd konsum och en sportbutik. Undertecknad kände ett visst lugn då aktuell sportbutik säkert skulle kunna erbjuda propra fritidskläder då sportkläder på senare år närmat sig ordinarie klädutbud med olika erbjudanden om fritidskläder.
Butiken ifråga var imponerande för en ort som kanske inte befinner sig på topp 100 avseende storlek och innevånare. Det eventuella hopp som fanns tynade sakta bort då det efter ett tags letande kosntaterades att enda någorlunda alternativ som erbjöds i aktuell butik var jägarbyxor a Fjällräven samt jägar-skjorta. Aktuell skjorta bjöds ut för ett anständigt pris med aktuella byxor betingade ett pris som fick undertecknad att hulka för att inte falla i gråt. Det aktuella Fjällräven märket verkade ha ett synnerligen starkt varumärke med avseende på aktuellt pris. Hur i helvete kan jägare lägga ut sådana priser för utrustning som skitas ner på ett jaktpass i skogen?
En från dam från orten höll samtidigt på att ekipera sin dotter varför undertecknad med ett nervöst leende frågade aktuell dam om det ev. kunde finnas någon annan herrekiperingsaffär på denna ort. För de som är något bekanta med denna metropol är det inte svårt att gissa vad svaret blev för denna fråga.
Man kan säga att situationen kunde beskrivas som out of options. Färden fortsatte till slutdestinationen som ägare av jaktskjorta samt fjällrävens jägarbyxor. Vet ej om butiksägaren eventuellt insåg undertecknads desperata situation då han skickade med som uppmuntran att detta var toppenbyxor och som han själv använder.
Livskamraten meddelade att nu har ju undertecknad vandringsbyxor för kommande vandringar och Geocaching-letande. Undertecknad upplyste att för aktuellt pris kommer dessa brallor icke att användas i samband med beskrivna förrättningar utan endast till speciellt festliga tillfällen.
Väl framme endast 15 minuter efter aktuellt tidsschema så ställde sig undertecknad i kön för incheckning. Det var ett antal par som kommit vid samma tillfälle och det tog en liten stund att få sin nyckel. Ett visst lugn började infinna sig att nu var det slut på eventuella missöden och helgen kunde avnjutas i en mera lugn och stillsamt atmosfär. Väl framme vid rummet så konstaterades att så icke var fallet. Nyckel sattes i, dörren öppnades och inne i detta rum uppenbarade sig ett ungt par. Situationen kunde ha blivit mycket pinsam då ett dylikt övernattningsställe kan stimulera till viss romantik där unga själar kan uppvisa intensiva känslostormar. Nu var paret endast i fasen uppvärmningsvin varför situations pinsamhet inte behövde tippa över till katastrof. Bad skamset om ursäkt och fick en förståelse från paret ifråga då de också insåg att inte något av endera parterna hade begått något fel.
Tillbaks till receptionen meddelades förevarande situation och den unga dam som befann sig i receptionen ifråga bad hemskt mycket om ursäkt och lämnade den rätta nyckeln. Var pinsamheterna slut nu denna helg. Ja som läsare måste man nog fortsätta denna text för att få denna hypotes bekräftad eller dementerad. Nämnas bör också att inrättningen ifråga senare överlämnade ett paket med några av de artiklar som de saluförde, som kompensation för nämnda missöde.
Afternoon teet satt väldigt bra och innehöll en mängd hembakat bröd- och bakverk. En viss försiktighet iakttogs då kvällens middag inte fick avnjutas med en full och däst mellankroppsdel.
För att få lite ytterligare stimulans av aptit genomfördes en utflykt till ortens hantverksbutik samt en geocaching-runda till några gömmor på promenadavstånd. Butiken innehöll mycket inspiration men som alltid svalnar denna något när man vänder på den attraktiva artikeln ifråga och beskådar priset.
Inga artiklar inköptes och det blev en Geocaching-runda tills mörkret föll och gjorde sådan aktivitet omöjlig. Mörkret kommer snabbt i dessa tider och varje möjlighet till ljus måste tas tillvara.
Middagen med bifogat vinpaket var fantastisk. Tänk vad kulinariska förmågor kan åstadkomma med rätt kombination av rätter och vin och tillagade på ett mycket kunnigt sätt. Undertecknad önskar att den egna kulinariska förmåga kunde utvecklas då det skulle vara fantastiskt roligt att åstadkomma sådana här middagar. Undertecknad har några enstaka specialiteter varav köttfärsbiffarna är en anrättning som uppskattats mycket av undertecknads son. Med viss blygsamhet måste undertecknad bekräfta detta omdöme och menar en diskussion om en Michelin-stjärna åtminstone skulle kunna företas.
Dagens aktiviteter och middag medförde att det inte fanns så mycket engagemang för ytterligare nattklubbs-aktiviteter om dylika skulle erbjudas på detta ställe.
Lyckades titta ca 20 minuter på fjoll-filmen Wedding Singer innan John Blund med brutal kraft satte klubban i huvudet. Synd då de som har sett filmen vet att denna innehåller en massa härlig 80-tals musik.
Söndagen innebar en viss stress då frukosten öppnade 08:00 och 08:30 skulle beställt SPA-paket genomföras. Frukosten vara snabbt avklarad och var en traditionell standardfrukost. Tyvärr blev det ett minus i kanten då aktuell äggröra var av det utspädda slaget. Annars är ju detta höjdpunkten avseende frukostar.
Väl i SPA-anläggning ställdes lite frågor om hur aktuella behandlingar skulle genomföras. Undertecknad köpte ett paket och hade ingen aning vad som skulle ske och detta gällde likaså för livskamraten som inte hade en aning.
Båda mottogs av två mycket söta damer som eskorterade in några förväntansfulla kunder till de aktuella behandlingsrummen. Undertecknad fick en riktig pingla som utförare av aktuella kroppsbehandlingar och alla vet kombinationen en riktig pingla som masserar någon manlig kund över större delar av corpus kan innebära stora pinsamheter (nåja små). Tråkig sport brukar vara ett bra fokus vid dylika tillfällen och varför inte en cricket-match mellan Pakistan och Nya Zeeland. Dessutom var denna pingla mycket trevlig.
I samband med uppstarten så skulle aktuella underkläder bytas mot behandlingsställets utbud. För undertecknads räkning hade ett par engångsdamtrosor i pappper lagts fram. Värdinnan ifråga insåg misstaget och erbjöd något mer manliga shorts som ett alternativ. Detta genomfördes utan att situationen på något sätt blev pinsam. Tyvärr skull det visa sig senare att undertecknads livskamrat upplysts avseende detta missöde på något okänt sätt. Nu är det ju så att majoriteten av SPA-.besökare som efterfrågar behandling samt undertecknads Finska förnamn kan medföra eventuella missförstånd.
Behandlingen var underbar och som en metafor skulle denna kunna beskrivas som en biltvätt a spolning, torkning vaxning, underspolning, enligt super-duper. En del av er läsare besitter säkert en viss spontanitet samt fritt tänkande och därmed vill undertecknad dementera eventuella likheter i metaforen underredsbehandling med lavemang eller koloskopi. Dessa behandlingar finns icke nämnda i denna anläggnings aktuella produktlista. Behandlingen tog en rejäl stund och undertecknad kände sig som en mjukkokt spagetti efteråt. Det kändes som underteckands värdinna var kunnig inom detta område och det var en härlig och avslappande övning.
Hur gick det i Cricket-matchen? Nya Zeeland vann med 157 – 81.
Det enda som återstod av denna weekend aktivitet var att checka ut och sakta ta sig hemåt till den vanliga vardagen. Några Geocachar togs på vägen och undertecknad fascineras av den tysta vildmark som finns så nära inpå. Bergslagen har varit en avfolkningsbygd sedan många av de större industrier som funnits där i många år lagts ner. Man möter inte många människor i detta område.
Vädret var lite gråmulet och i samband med en tänkt loggning i Lisjö där vägen till Geocachen bestod av blockterräng, sly och hygge samt att regnet tilltog beslutades att denna dags Geocaching- aktiviteter fick vara nog. Färden gick vidare mot Hallstahammar för att inta en något sen lunch.
På vägen så började livskamraten små-fnissa vilket successivt övergick till ett hysteriskt skrattanfall. Undertecknad förstod ingenting då undertecknads humor, föröver uppskattad av en majoritet av undertecknads bekantskapskrets, betraktas som ganska mustig, rå men hjärtlös. Livskamraten tillhör inte denna majoritet utan brukar bemöta eventuella humoristisk försök från undertecknad med omdömen som omoget och smaklöst. I detta fall så hade undertecknad inte ens öppnat munnen varför mysteriet var totalt.
Mellan skrattsalvorna framkom det att livskamraten utifrån sina erfarenheter av nämnda engångstrosor endast hjälpligt skylde de delar de var avsedda för avseende kvinnliga bärare. Livskamraten fick av någon okänd anledning upp ur sitt medvetande bilden av undertecknad i dylika trosor. Om dessa är en utmaning för kvinnliga bärare så kan undertecknad tänka sig att dessa skulle vara en betydligt större utmaning för manliga bärare med mera utomkroppsliga attribut. Bilden som framkom kunde inte betraktas till undertecknads fördel varför undertecknad inte hade samma humoristiska känsla av en dylik situation.
Det hysteriska skrattanfallet fortsatte och undertecknad önskade att en rökpaus kunde vara lämpligt om någon av parterna varit en rökare. Ett hysteriskt skrattanfall kan vara roande i inledningen men denna känsla avtar efter några minuter och speciellt då skrattet fråga inte innebär att man skrattar med undertecknad utan åt.
Till slut lugnade situationen ner sig när resesällskapet närmade sig Hallstahammar. I denna köping kunde konstateras att lokala innevånare inte ägnade sig åt restaurangbesök på söndagar och det mesta var följaktligen stängt.
Lunchen blev mycket enkel och vi intagandet reflekterades över den kontrast som fanns i det senaste dygnet jämfört med denna enkla lunch i Hallstahammar. Vi måste ta tillvara de ljusa ögonblicken som förgyller vår vardag.
Med denna lunch så får denna resa anses vara slut då inga händelser av allmänt intresse kan förmedlas avseende resten av denna dag.
Förmedlat av er resande reporter efter en 75.000 milservice och med förhoppning om minst ytterligare 10.000 mil.
Tillbaks till Innehåll

Bokenäs Maj 2013

Long weekend
Day 1
Heading by car towards Bokenäs. Many cars on the E20 and many also seem to be somewhat inexperienced drivers, speeding 10-15 km/hour less than max speed limits. Drivers with lot of baggage and stressed getting to their destination for relaxing during the long weekend get irritated. Many aggressive overturn during the trip to the west coast.
First stop at Uddevalla for a lunch. Just stopped at a café and restaurant close to the road. Not recommended but you survive! After the lunch the Geocache hunt started. In walking distance there was a Geocache called Seashell cache. It was located on a place whit hundred tons of the stuff. It has piled up during many years when this area was underwater. Some years ago the shells was used as chicken feed and filling material for houses! Later it was recognized as an area that needs to be protected and is now a protected place for historical value.
After some easy Geocaches the next stop was at the military area in Uddevalla. The garrison is closed many years ago. Still there were some remains which we passed during the Geocache walk around the “big” mountain Fossumberget. At the slope there were many bunkers which must be located to protect Uddevalla and probably also Gothenburg or vice versa? Is the enemy really coming from west?
The last visits in Uddevalla were at a sushi restaurant and at the shopping mall for some snack and soft drinks. A short drive and we arrived to Bokenäs holiday villages. Our neighbor has arrived earlier and seemed to be in a pretty “good mood” talking “frank” with a glass of wine in his hand!
Took an evening jog and this did not became an “easy“ jog since the surroundings were very hilly! Also realized that running on wet rocks is really challenging! At least when not running in spike shoes which I do normally at home when running in woods. When running downhill I slipped and fell backwards hitting the elbow very hard. It could of course been worse. I could have hit backside of the head or even worse, the spine. Continued the run very carefully and also in the next day’s Geocaching.
Bokenäs is a very beautiful place with a very fine of the bay. It is also very quit and relaxing (except once when we had (probably) drug addicts as neighbors some years ago. There were only two cons. The Internet was free but did not work and our phone operator has no coverage in this area.
Tried to enjoy the Ice hockey match between Sweden and Canada but gave up after two periods since Canada was greatly superior.
Day 2
Woke up early and the morning was very nice with sunshine. The wind was somewhat cold but the sun compensated. The breakfast was very good but the scrambled egg index was very low! Tasted some healthy seaweed juice that should be very good for the body immune system. The taste was “interesting” but because it was healthy so I forced myself into some glass.
Our neighbor seemed to be much “speeded” also at the breakfast and we both looked down at the table to avoid any contact. He seemed to be very “inspired” even if it was still early in the morning. Perhaps he was an ADHD child?
The Geocaching start became very confusing. Intention was to drive south and perform todays Geocaching at the island Tjörn. But since the wrong GPS was brought there was some intensive discussion in the car regarding what today’s direction should be. At last the decision became to exchange the roles for driver/GPS reader to avoid any further “world war” conflicts.
This area of Sweden is really beautiful and the Geocaches before lunch offered very nice views.
In one area different companies have sponsored tables, chairs, track-cleaning etc. so the people in the area have got a very nice and beautiful track for walking and running. This was a very nice walking and we met many other walkers. This is what could be described as good and healthy sponsoring. The company names were carved into the furniture and therefore not as disturbing as neon advertising in big city squares.
The travel company slowly headed towards Kungshamn for lunch. Unfortunately the weather got worse and worse. The lunch was OK on a Thai restaurant. The timing was somewhat challenging, since the restaurant was full with guests and no tables were free. We were lucky and found a spot and 5 minutes after we sat down the restaurant was almost empty! After lunch the weather became worse with strong wind and further on rain.
We found some nice view in Kungshamn but have to say that this area is not as beautiful as we experienced last time in Bokenäs – Grundsund and Lysekil offered significant more interesting views.
The way back home offered a number of DNF Geocaches and we also took a shorter but slower route back to Bokenäs. The delay was mostly caused of a ferry tour crossing a sound.
The Geocaching hunt was offering a lot of climbing and also jumping from one stone to another. The combination of slippery stones/rocks and some senior Geocache-hunters would have caused an insurance agent hired by our insurance company to raise the yearly fee immediately.
Back at Bokenäs a glass of wine was an excellent choice after today’s walking and climbing! We also ate some fresh shrimps purchased yesterday. Must admit that there is very much different in taste between fresh shrimps and the ones you buy in shops like Ica Maxi!
Day 3
Woke up this morning with birds singing outside the window. The spring has come to Sweden and have got this season’s first tick on my hip. Saw yesterday a tick crawling on my hand and could get rid of it before it had the opportunity to take a bite. This morning there was also a report on television news about what diseases a tick can cause! The weather today is grey but no rain and let’s hopes that the sun will show up. The weather forecast was promising for today but the sky still was covered by clouds until 15:00 in the afternoon. As long as we kept walking the temperature was OK but when sitting down it became cold quickly. The spring seems to be somewhat later than home even if we are more south in Sweden. Probably the cold wind from the sea makes it cooler than at home in Eskilstuna?
Today the travel group headed in right direction and the objective was to do some Geocaching in areas with nice views. The travel group also decided to continue yesterday’s tactic when it came to share the Geocaching tasks. I sat beside and did the Geocaching map reading while my travel companion drove the car. Perhaps this was a better organization since normal “heavy weight” fights became more “flyweight” matches!
The Geocache hunt started directly when approaching the island Tjörn and one of the first hides was close to a lighthouse. The view was fantastic but the hide seemed to be “muggled”. Found a box in open close to the lighthouse but it was empty.
The hunting continued to Henån the first small village when approaching the island from the north. One of the hide was under a bridge for pedestrians and to get hold of the box I had to crawl under the bridge. Luckily no one in Henån knows me!
The trip continued with some “drive-in” Geocaches when heading Nösund were the intention was a walking tour combined with a number of Geocaches. It was “important” to find all because each box had a hint to find the final. The walking was “interesting” and if it had not been combined with Geocaching no one would find the way! There were almost no signs showing the way. Some hides were really challenging causing much thinking and searching. All had to be found to get the final. The area was very nice with many spring creeks that rippled downhill and the forest were covered by wood anemone and hepatica. Small birds marked their presence by intensive chirping.
During the walk we approached the highest mountain on the western part of the island Orust. It was impressing 116 meter! This is of course not so impressing but still walking these meters makes you sweat! There was also a fantastic view from the top. The west coast of Sweden is really spectacular!
At one of the hidings we met a young boy and girl who were in the beginning of their Geocache hunting career. They had found approximately 20 Geocaches and were young and enthusiastic. At end of the walking there was a geocache which became the most challenging today. It had been a little disappointment making the whole walk and miss the final at one of the last hides. Luckily we could at last see some “strange item” which was not belonging to the other items in the area
The walk took some time but we managed to arrive to the inn getting a lunch buffet before the lunch period was ended. The lunch tasted really good after the previous walking and it was also located very nice in the small harbor. After the lunch the right GPS address could be created from the different clues and the final could be logged.
The first Geocache after the lunch and final was located at a road tunnel. There was a sign saying that this tunnel was Sweden’s first built road tunnel! This can of course be true but why build a tunnel at one of the minor roads and in an outskirt area of Sweden? Sounds strange!
The plan was to find some easy “drive-in” Geocaches after the lunch and the somewhat heavy walking tour. The problem in this area is that even if the Geocache is hidden close to the road the terrain can be very challenging. Either steep uphill or impenetrable undergrowth. The split of duties became also somewhat unfair – The travel companion watched the car while your reporter did the climb, walking and searching.
Positive was that this area was even more beautiful as we experienced earlier during this long weekend. It seemed also to be very popular for bikers and we saw crowds of different brands.
When approaching Ellös village the last power in the legs vanished and the travel group decided it was enough with loggings today. Arrived back to the room just in time to watch the last period of the ice hockey game between Sweden and Slovenia. The match was a perfect sleeping pill with very poor performance! I strongly believe that the adventure for the Swedish team will end in the quarter final on Thursday.
The evening became very nice with no wind and the sun shining in directly into the patio. Tomorrow the return to Eskilstuna starts hopefully with not so many cars as we experienced on the way to Bokenäs. The E20 main road close to Mariestad is really a disaster.
For all who wants to experience Sweden and the nicest parts when it comes to views we really recommend this part of Sweden. This is very nice and beautiful. The Geocaching hunt also supports in finding the “unknown” favorite places.
It is also interesting to observe the houses in this area. There is certainly a mix of very expensive houses located close to beach areas but also mixed with very old and/or shabby houses. Perhaps it is too expensive to pay the real estate tax for the old houses and therefore there is no money left for renovations?
Day 4
The last day started with early breakfast and right after start for driving back to Eskilstuna. The traffic was much better today with very few what we call “Sunday riders” in Sweden. The drive back went smoothly and back home it was back to reality again and look at the list of duties for garden etc.
We had some nice rest days in a very nice area. Of course it was physically tiring being out walking, climbing, and searching all day. But that’s better than just lie down and relax!
Recommended place to visit even for bikers!
Tillbaks till Innehåll

Long weekend April 27, 2014

Börjar med en frågesport:
Vart är vi på väg?
10 Poäng
Socknens areal är 50,67 kvadratkilometer, varav land 50,42.
År 2000 fanns här 1.261 invånare.
Anläggningens strandtomt är på 360 000 kvm.
Fästingar finns!
8 Poäng
En av våra mera kända trubadurer sjöng en sång om en flicka inte långt från resmålet som efterfrågas. Från resesällskapets resmål är det 20 km Sydost med bil till sångens flickas vistelseort.
6 Poäng
Star-båt är en olympisk klass och det krävs något utöver det vanliga att ta en medalj.
I denna trakt, närmare bestämt 46 km söder med bil från aktuellt resmål så befann sig en berömd Star-båt seglare som inte direkt var någon klippare på det där med sjövett.
4 Poäng
En ”större” kommun är granne 30 km öster om resmålet och är nummer 44 av 290 i Sverige.
I kommunenen finns skalbankar – De är sk glaciala skalbankar – Detta är en större ansamling av skal från huvudsakligen subfossila djur från istiden.
I17 var regemente här fram till 1992. Nu är det fritt fram för vår västliga granne att invadera oss. De brukar ta ett ”brohuvud” för fortsatt invasion vid Strömstads systembolag till helger! Tyvärr så verkar aktuellt utbud stoppa vidare framryckning!
Sist men inte minst avseende denna ”kända” kommun – Undertecknad gick för första och sista gången ut i ledningen på sista etappen av fem-dagars i orientering när detta arrangerades i kommunen.
Om den aktuella socken som är själva resmålet kan sägas att följande personer kommer från denna:
Felix Johansson, Juniorvärldsmästare 2008 i Bugg, Jitterbugg och Mixing Blues.
Erik Segerstedt, artist, deltagare i Idol 2006 på TV 4, även medlem i EMD
2 poäng
1 maj åker resesällskapet mot resmålet.
Har tagit med en BOK då En förkylning verkar vara på väg då det sticker i NÄSan.
Förklaringar nedan:
10 poäng
Inte mycket att säga. Den internet flitige hade kanske hittat resmålet?
8 poäng
Evert Taube sjöng om Maj på Malö. Malö ligger ganska nära och det är en mycket vacker väg dit!
6 poäng
Den här ledtråden var jag mest nöjd med! Star-båten “Star Clipper” seglade på Tjörnbron och åstadkom en katastrof. Så trots “Clipper” var de inga klippare när det gällde sjövett!
4 poäng
Många ledtrådar som borde hjälpa till att hitta Uddevalla. Uddevalla ligger öster om resmålet.
2 poäng
Läs versalerna inne i texten!
Bokenäs visit April 27, 2014
First day
1th of May and the travel-group are heading for a 3,5 day visit in Bokenäs resort & spa. The resort is very nice and there have been a number of visits to this location.
The travel-group have performed many trips lately and it will probably a pretty early vacation trip this year also. The circumstances at the moment are causing the frequency of the small to decrease somewhat. Therefore it seems to have nice experiences to encourage more smiles and other thoughts.
On the other hand, smiling is clearly overestimated due to the Finnish man from the deep woods. He probably thinks that smiles and laughter are completely unnecessary emotions. Possibly so, a wry smile to appear after 2 hours of sauna, birch twigs, Koskenkorva and “Sauna-lenkii makkara”!
The main purpose of this journey is to give a SPA-weekend as birthday present to our daughter. She passed a ”limit” this year and perhaps need an appropriate “mileage-service”.
This time your humble reported got somewhatt irritated by the poor staff and booking process for this facility. The process included ignorance and poor communication. Did not get any attention and actions before threatening not to visit the resort at all. When everything was settled a saalesperson for the resort called that one of the ordered SPA-treatment to the daughter could not be delivered. This was the “last drip” causing your humble reporter to make the decision not to visit this facility any more but find some alternatives. The SPA-treatment for the older generation was also cancelled and keeping just the SPA-services for the daughter. This type of poor service could be very easily avoided and find it strange having to meet such poor behavior.
1th of May is a day full of traditions allowing citizens to raise their voice for social fairness. This is a tradition for workers in Sweden (and abroad) together with parties supporting this group, to demonstrate and perform ostentatious and fiery speeches to strengthen and engage the masses.
The engagement varies of course depending on where you are located and when today is mainly a transport day for the travel group with not so much to write about, your humble reporter just want to share a little joke.
Question: “What is 30 meter long and smells liquor?”
Answer: “1th May march in Ekshärad!”
Old joke but since your humble reporter is a senior guy you dear readers have to stick with these kinds of jokes!
There is another one but this has to be told in Swedish since it is about double meanings. “What are you going to do 1th of May? Jag skall vara plakat!”.
Today’s weather is traditional Swedish 1th may weather. Cold north wind and in some areas snow. It is also a tradition in Sweden that you shall freeze like hell this day.
The tradition for demonstrating has in some extent changed this day. Other political and radical movements also want to have this opportunity. It can demonstrations about everything like throwing out immigrants from our country, women liberation/fairness to protecting the animals.
Swedes are normally very quiet and decent people but the clashes that can happen because of contradictory opinions when demonstrating, can bring out the most primitive and bad qualities of our citizens. Guess this can be one of the explanations of the cool weather. It supports cooling down the Swedes sudden erupting strong emotions and impetuous temperament back to normal Swedish standard and by government recommended level!
The weather change from summer temperature to cold north wind has caused the Swedish spring to take a break and birches just developing their leaves have a tie-break and flowers that seductively exposes their charms to tempt all sorts of insects in support of their reproduction screws up and does not let anyone “cross the bridge”.
Hopefully this weather wills still the appetite of the numerous ticks found in the bushes around the resort. When staying here the body of your humble reporter has got some “local souvenirs” in terms of ticks using the mentioned body as the catering.
The drive to Bokenäs was performed without any problems. Of course the 20 km south of Mariestad went very slow. Got stuck behind two trucks and there were no opportunities to overturn. At least the travel-group had that view but became overeturned by others that had a different view of the opportunities.
First stop was in Uddevalla and the travel-group decided to eat at a small Asian restaurant (Minmin Sushi). This was visited last stay in Bokenäs and the food was good. The travel-group selected Sushi courses and again it tasted very good. The Asian women in the restaurant was again very friendly and casual. Before the lunch a paper was bought in a shop just beside the restaurant. This was the last sample of that paper.
Later when the travel-group was sitting and eating the shop manager came into the restaurant and called for service. He explained to the Asian lady that since he were out of papers he requested to buy back the restaurant copy of the paper! This was intended to be read by the visiting guests.
Very strange behavior! The Asian women found this also very strange and funny continuing to making jokes about the situation. She came to the travel-groups table and asked if she could buy back the travel-groups courses! It would be hard since the travel-group were more than half way in the consumption of the courses.
After dinner the travel group decided to drive down to the river. In yesterday face-book dialogue one of the contacts recommended a visit to the river for a walk and to visit a cafe. She is originally from Uddevalla and recommended this walk.
The weather was sunny but a cold wind came down from north. Beside the river there was a restaurant were the guests could sit outside. The restaurant offered protection for the north wind and the tables were located on the south side. This made it possible for the guests to have a nice, sunny and warm location for their lunch.
The travel group did not find any nice café so after logging a Geocache the journey continued to a big shopping-center –Torp. On the way to the shopping center your humble reporter remembered the last two stages of 5-days Orienteering in Uddevalla. This was nice times!
Torp is a big shopping center but today it was not so crowded. Still people seemed very distracted when pushing their shopping carts in the store. Perhaps two much singing yesterday?
Next drive was to the final destination – Bokenäs. The travel group was the only guests arriving this day. The resort is closed 1th May but travelgroup just have booked a rental house and were allowed to come today.
The stuff was moved from the car into the house and the travel group decided to make an excursion to Malö. This area and road is very beautiful. First stop was at the färje-läget where at the ferry connecting main land to the island Flatön. In one of the prior visits the travel group logged some Geocaches north of the ferry. One was located at an island which could be reached just by walking in the water. It was very shallow and the deep was just up to the knees. The view from the island was fantastic.
The road after the ferry was very small not allowing cars to meet. The traffic was very sparse. At the western part of Flatön there is a conference center, restaurant and a shop. The resort is named “Handelsman Flink” Very nice location! The travel group took a coffee and enjoyed the very beautiful views outside the restaurant.
It is amazing how easy accessed these beautiful areas are. We are lucky having access to these areas without like in many other countries paying fees to come into any spectacular areas. A painter or a photographer can find beautiful motives everywhere in these areas.
Next visit became in the old (105 year!) shop. It was a very nice shop having a lot of different stuff. Many of the souvenirs was associated to the archipelago. The initial intention was not to buy anything, but of course there was some very nice stuff that could not be ignored.
Next stage was to drive thru the nice island Malö. The permanent/summerhouses must be attractive on the market since they are located in a very beautiful area. The lady in the shop told that the island have about 250 permanent inhabitants. She also told that there were a politician who wanted to have setting up fees to vist this area! This to finance bridges instead of having the ferries. He was luckily ignored!
She was also an interesting woman – slow/relaxed and very social! If you arrive stressed you will either calm down or have a nervous break-down.
The far end of Malö was the end of today’s excursion. Some very nice pictures was taken during the return to the ferry. On the other side of the travel group parked the car and started a walk to logg some Geocaches. The walk was in a summerhouse area and the result was mixed. Not surprisingly some of the hides were (probably) taken away by house owners who do not like when foreigners are sneaking around to search for the treasures. The walk was nice and some of the hides were located at old mines. The mine holes were now filled with water and there were many hoses connected from the mine hole to the different houses. This is an opportunity to get water for the garden since this is probably a challenge to get in this remote area.
This became the last activity for today and the travel group headed back to the rented house. The view from the house is fantastic over the bay.

Bokenäs day 2
Strange feeling to be totally alone on a resort. The atmosphere is almost as same as in Bates Motel (you know?). The sleep was good and one reason can be that this place was totally silent. Woke up first and the sky was clear blue. The night have been chilly but the sun soon started to warm up the air and it became very pleasant later
Just sat and enjoyed the view over the bay. Fantastic view.
One by one the rest of the travel group woke up and the breakfast could be done.
The daughter has some SPA treatment at 14:00 today so the excursions today have to be aligned to this schedule.
Therefore the decision became to visit Lysekil and find some Geocaches out on the bare cliffs. Walking on the bare cliffs is very nice and there are also some hides in the area. The shortest road to Lysekil was by ferry over the bay. The travel group was lucky and arrived to the ferry just before departure. It is nice to go by ferry. In some way it feels like going back in time. When you’re humble reporter was a kid this transport had to be used when going by car in Finland between Lappenranta and Taipalsaarri.
When approaching Lysekil there was a sign telling that today and tomorrow a boat fair is ongoing in the city. Became little worried that the town could be crowed and not to find any parking for the car. The parking was no problem and the traffic neither. The travel group parked at Pinnevik beach. Today no one was swimming in the sea!
The travel companion has a work fellow who have moved from Lysekil to Eskilstuna. She did not understand the remark that why did she not stay in Lysekil with all these fantastic views. The answer was almost “what views?” Perhaps you get immune if you see these fantastic views every day?
The walking started by a gravel path and in the cliff area the travel group had to use the paths and stairs which have been prepared for walking amongst the cliffs. It is very nice how this is organised and to have the opportunity to come close to the see on these very nice walks.
The blackbird was singing and welcomed the travel group into the area. All over the area in cracks between the cliffs the Armeria maritime (Strandtrift) was blooming. This must be a fighter flower managing to survive in these areas. Very nice. This was one of the first perennial that your humble reporter planted when starting to establish a flower garden at home. Of course your humble reporter still managed to kill this fighter flower!
The walk was very nice and the sun warmed so the jacket could be taken off and there was no problem to walk jus in t-shirt. The walk was so nice that even the daughter felt pleasant even if she is not so interested in the Geocaching part. She took the lead and walked like a tracking dog 20 meters ahead of the travel group. All Geocaches besides one could be found.
Between the first and second Geocache the travel group passed a shrub with red and white flowers. It was very beautiful and do not know the name of it. It was growing wild here and would like to have it in the flower garden at home.
Later there was one interesting passage “eye of the needle” (Nålsögat). A big rock had in some way been placed over a crack in the cliff. Its weight was 25 ton! There was sign explaining this so you dear reader do not have to be impressed about the travel groups weight estimation skills!
At the last Geocache it was time to start the return back to the resort for the daughter’s spa treatments. One short stop to have a coffee and something to drink could be managed within the schedule. There was a café – Thores café – beside the main road into Lysekil. It was not the best location and it looked little mangy from outside.
Inside at the ordering desk it continued to look little simple but absolutely not unpleasant. The coffee was served in another room and the travel group was little surprised when coming into that room. The interior was designed in a retro style, in orange and black. Very nice composition. Still since the weather was warm the travel group to sit outside at the south wall in front of the café. There was two tables there and it was of course beside then busy street. This was no problem and it was nice and relaxing to sit in the sun and look over the bay. The traffic and noise was soon ignored in the nice mood that sun, coffee, and a good cake can contribute with.
The break was short and when walking back to the car there was estate agency showing some houses for sale in this area. Nice view cost money!
Again the travel group were lucky at the ferry and could drive on board immediately. Took the opportunity to go out from the car and sit on a bench to look over the bay when travelling to the other side. It gave almost some meditative feeling to sit there. Very nice and relaxing.
Back in the house it was time for the daughter’s spa-treatment and wrote down some words from todays experiences. Next is to try mobilize some energy to do some jogging while the daughter is on her 2 hour “mileage service”. There is a Geocache some kilometres away that perhaps can motivate for some longer running?
After some internal negotiations were the “healthy” personality won over the lacier, the decision became to make a run to catch the far Geocache and also the close one. The run was performed on asphalt roads which your humble reporter very seldom run on. 99% of the running is performed on soft ground in the forests. This rare used ground took its tribute later!
The map in the GPS is not so exact and the road that was intended to lead to the Geocache was winding slowly towards the hiding. After approximately 8 kilometres the Geocache was reached. This Geocache is a mystery because your humble reporter has logged this some years before and remembers to have visited this place. The old one most have been closed down and a new have been started on the same place. The Geocache was not found! So it was just to head back to Bokenäs and took another way that seemed to be more straight forward and shorter to the resort.
During the last kilometres the legs, feet’s, hips, etc., started to ache. The body of your humble reporter is as mentioned before not used to run on asphalt. It cannot be healthy to run on this hard ground for anyone? Some are also running marathon races on asphalt! This can be one of the explanations why these runners looks like they have shit in their pants after they have crossed the finish line at those races?
The Geocache close to the resort was pretty easily found but was located in an uphill area. After this asphalt running it was little hard to get the legs to climb uphill. They just wanted to die!
The daughter was relaxed as boiled spaghetti after today’s spa treatments. Seems to done her good.
Waiting for the clock to be 17:30 when the travel group will leave for dinner. The selected restaurant is located in Fiskebäckskil and chosen by the travel companion from recommendations in Trip advisor. Hopefully the grading will be confirmed by the travel group.
Can a car drive to Fiskebäckskil be something to write about? Well let’s read further and see! Your humble reporter is normally the map- and car driver on the excursions that are performed. The restaurant was opening at 18:00 and all were hungry so intention was to leave in time and be there at that time.
This time your humble reporter had not looked at the map since Fiskebäckskil was just close to Lysekil. At least there was a sign beside the road just 2 kilometres after the ferry saying Fiskebäck or something.
Just after Bokenäs church there is a speed camera and the travel group passed it in legal speed and your humble reporter pushed down the throttle to come to “normal” cruising speed. Suddenly a sign showed up showing Fiskebäckskil left! The view of the destination was strongly burned into the brain cells of your humble reporter and being on the other side of the bay and absolutely not left! The travel companion who made the research had also her strong opinion were FIskebäckskil is located since she was looking on maps when selecting restaurants in Trip advisor. The younger travel companion is also a fifth columnist and always agree with the later. Especially if something’s is against your humble reporter. Since the destination was very hard burned into the brain cell and your humble reporter have some natural “authority” due to age, the timeslot of seconds that was available in current cruising speed, caused an “intensive” argumentation from involved parties whether to go left or forward. The different positions in the travel group and considering above facts made the situation somewhat locked. But your humble reporter also possess some “diplomatic” skills and the final argumentation which was performed in somewhat impressive decibel level from the other parties “Sväng vänster för helvete” contributed to the final decision to turn left.
Volvo cars seems also to be built for turning on two wheels in high speed!
Without any further incidents but perhaps in somewhat depressed mode the travel group reached the final target – restaurant Brygghuset. The restaurant is popular and it is Friday evening and since the travel group did not make any reservation before, the table location was not the best but not any problem.
After the car drive and also the prior asphalt running your humble reporter was walking as a “marathon” runner. The restaurant staff was observing the walking style and became somewhat suspicious if any alcoholic beverages should be served to your humble reporter.
Reading the menu there were many interesting offerings. Looking also to right on each course made your humble reporter aware of that perhaps a Swedish standard family with two kids are not eating here every evening! The restaurant was located at the marina and saw some boats/ships that perhaps gave some indication of “normal” guests?
The food was excellent! All decided to eat fish and it was a very nice experience. The restaurant can be strongly recommended.
The daughter started with a glass of champagne to celebrate this occasion. She told that her favourite movie scene considering champagne is when Julia Roberts in Pretty Woman gets a glass of champagne and before dropping a strawberry in the champagne, brought by Richard Gere, empty her glass. The daughter made the “right” thing and dropped the strawberry.
The travel companion hade good view into the kitchen from the location where the travel group was having the dinner. She was impressed and made some conclusions:
A There was no doubts about who was the boss in the kitchen
B There was absolutely no stress but everything was performed with control and in nice order
The courses arrived without any feeling of stress or having waiting too long. It seemed this was the way to drive a restaurant kitchen to get good results.
Had to take a picture of one of the “smaller” boats/ship before the travel group headed back home.
The travel group arrived back to the house full and satisfied after an excellent dinner. Your humble reporter wish to have these skills to create such delicious fish courses also at home!
Bokenäs day 3

This morning the weather was not as nice as the first two days. There were some sun before lunch but later just grey.
Looked at the map to find some places to visit and decided to go to Mollösund on the island Orust. It is close to the sea and there were some Geocaches to be found.
There were two alternative roads to the destination, either same route as first day but two ferries or go east and drive all way. The fastest alternative was drive east so it was decided.
Mollösund is a very small village and the houses are located very close to each other. The parking in the village is limited and therefore there where visitor parking’s just outside the village.
First Geocache was easy to find at the old school. The school was closed 2003 even if there was protests. The children have to go by bus 15 km to the school in Ellös. 236 inhabitants/votes was not enough to get support for keeping the school.
Next Geocache was at a Windmill and the hint was “under”. Under probably meant to crawl under the mill and find the Geocache. This was not so interesting for the travel group so the Geocache was registered as not found.
The next ones was located close to the shore and they were found easily. There were some swimming facilities close to the Geocaches and a springboard was interesting to investigate. It was not so far down to the water but standing just at the edge gave a strong feeling of vertigo.
Before next Geocache, located at some “bombs”, there was a sign telling about ancient Times when oil factories were located here. This was during the time when there was plenty of herring in the waters. The oil was made from the herring and became oil for lamps etc. These factories had the backside that a lot off firewood was needed and therefore many trees have disappeared in the area.
Next hide was a foxhole which was built during the Second World War. Close there was some example of bombs but do not know the reason for that.
After the walk at the cliffs the cache hunt continued via small streets thru the village. The next was hidden at an old boathouse but could not be found. After this hide the travel group arrived to the village “center”. There were a kiosk, small shop, guest harbour and an inn.
Was tempted by a sign telling that west coast shrimps could be bought for 130 SEK per kilo. That sounded affordable and very interesting until the somewhat smaller text was read. The first offer was frozen shrimps while fresh shrimps was charged as day prices. These use to be somewhat different!
The village was very nice with many very personal styled houses. Many were empty and probably just used during the summer.
Next try was to find a Geocache at the highest hill in the village. On the hill some artist have put a statue of a fisherman’s wife. She is looking worried at the see hoping her husband to return back home again. The Geocache had high rating in difficulty and was neither found. The most challenging about this hide was to find a way up to the statue. When arriving to the top the correct way could be seen. This was easy and arranged so even older people could visit the statue!
Last Geocache was at the village beach and at a tower for diving. The Geocache was found quick and tested also to go up to the highest platform on the tower. It was high but not same vertigo feeling as on the narrow prior springboard.
The beach did not look so pleasant with lot of seaweed close to the beach. There was an explanation later when the travel group saw a sign were there was a date for cleaning up the beach for the summer season. The inhabitants will probably clean up the sea weed and also arrange for the access to the sea via ladders etc.
Now it was time for lunch and the travel group went back to the inn in village “center”. They had a day course which suited fine. When approaching the restaurant the travel group was the only guests. This will be a quiet and relaxing lunch. Or?
Just 5 min after the travel group have made the order a big group entered the restaurant. Shortly after, a number of other guests also entered and the restaurant was quickly full of guests. There was only one woman serving all guests and this became a challenge. The big group had probably made a pre order and seemed to be prioritized. They got their food first even if they were not the first guests as the travel group. They were also very loud having a perhaps not so interesting discussion about the Swedish word “kärring”. They have a debate about the meaning of the word and some treated it as foul language while other meant it is a nice comment. The word seemed also to have the meaning whore for some people.
Your humble reporter do not normally mind happy and loud people, but since the travel group became down-prioritized this became somewhat irritating.
The food came at last and in “descent” time and the food tasted also good. The lonely women did her best to manage the guests and after a while she got reinforcement when two other women were called in.
The sudden avalanche of guests caused also others to show some grim expressions in their face while having to wait for service.
The end result became OK and the first irritation was forgot when walking back to the car parking.
The daughter have had to little of her beauty sleep this night so the decision became to return back to the house. Made some quick stop to find two Geocaches close to the road. The first was quick and easy while the other could not be found.
The later had a funny story told by the Geocache owner. The hide was at small side road were many campers stopped and stayed during the night. There was no fees to stay there. The Geocache owner told that in younger days when passing late with car after some party with friends, they used to push the car horn to the bottom whole time when passing the campers. So they behave the young guys!
In Ellös the travel group made a stop to buy some stuff for having a dinner in the house. The travel group also decided to take the ferry alternative back to have a nicer drive. The views was as beautiful as yesterday.
Back in the house the decision-making process started if your humble reporter should go out running or not. The health freak personality won again.
The legs were definitely not fit today so the run will be shorter than yesterday. Found an alternative track but again it was on asphalt. The beginning was very stiff and slow but after a while the legs started to feel at least somewhat ok. Could not say that the running was enjoyable both because of the shape of the legs and the views. When running on roads you do not get the same views as running in a forest.
Some kilometres from the finish a man stopped his car to empty the mailbox beside the road. He was an old man and seemed to live his life in a calm and easy way. He observed your humble reporters running and asked “If you are in a hurry I can give you a lift”. Your humble reporter said thank you for the nice offer but will try to reach the end destination by himself.
Back at the house made some stretching and realized what difference it is to run on hard ground. It was almost impossible to stretch some parts of the legs and hips.
While sitting and writing the daughter returned after today’s spa treatment. She was not as satisfied as yesterday but the treatment had been OK.
The evening will be quit in the house and hopefully there is something to see on the very few TV channels that is offered.
The travel companion came with the proposal to go to the restaurant at the resort for a glass of wine or beer. Since it is uphill from restaurant to the house your humble reporter requests for “färdtjänst” after the restaurant visit. Later the decision became for your humble reporter not to join the basr visit since the dinner was delicious and there was no room for anymore. So the evening became the ladies night!
Tonight your humble reporter can stay up whole night and listen to Tio-Mila which will be ongoing the whole night. The men’s relay will be performed during the night. The youth and women relay are already finished.
Listen on the news about the killed 8 year girl in Karlskrona and become really emotional about the poor girl. It is a shame that such young children cannot be better taken care of and protected in our society. How can we fail so much and causing such consequences?
Later the travel group girls return giggling and with read cheeks. They seemed to have had a nice evening!
Tillbaks till Innehåll

Vad gör man under en “lugn” sommar? September 2014

Ofta brukar undertecknad/hushållet avsluta sommaren med dåligt samvete att inte ha genomfört alla de intentioner som funnits innan.
Det finns alltid en lång lista av aktiviteter som måste/borde genomföras under sommarmånaderna.
På något sätt så hamnar fokus på det som inte har gjorts och inte på det som genomförts.
Därför har undertecknad tecknat ned en lista på de saker som faktiskt har genomförts inom hushållet.
Detta för att få ett annat fokus.
Listan i sig är väl mest för hushållet men kanske en ide för er kära läsare att skapa ett mera positivt fokus!
Städa och rensa
• Städade ur förrådet
o En tur till tippen
• Städade ur sopskåpet (Fristående soptunna numera) och slängde 75% av s.k. ”bra att ha” saker
• Städade ur garaget
o Flera turer till tippen och Pingstkyrkan för grejer som kunde kastas eller skänkas bort
o Städade ur ”spik och skruvlådan”
 Slängde det som inte använts på ”hundra år” och inte kommer användas inom ”hundra år” heller
• Gamla datorer och kablar kördes till tippen
• ”Diverse-skåpet” i tvättrummet sorterades ur och saker slängdes
• Städskåpet i tvättrummet städades ur och saker slängdes
o En full kasse med gammal medicin!
 En del 20 år gammal!
o Städskåpet fick monteras bort helt senare för att husera nya värmepumpen. Ny placering i garaget
• Köksskåpen städades ur och onödigt porslin, kryddor etc. slängs/skänks bort
o Tvättning av ”dolda” utrymmen – Under diskbänk, spis, etc

Trädgård
• Klippte häcken, hängande gatumur-buskaget, rensade icke önskvärda grenar/växter som hade etablerat sig
o Det blev två turer till tippen med alla kvistar och ogräs
• Sommarbeskärning av träd och buskar
o Hackade grenar till marktäckning
• Gödsling av gräsmatta två gånger samt regelbunden klippning och vattning
• Ogräsrensning i blomlanden och grönsakslanden
• Omplantering och rensning av övervintrade krukor
• Plocka gröna bönor i omgångar som växer bra
• Sådd och omplantering av nya växter
• Utplantering av nya växter ”där det finns plats”
• Vattning under den varma och torra sommaren
• Återställning av gräsmatta efter att bergvärme borrats och installerats
Fasad och tak
• Inköp och montering av ny ytterdörr förråd
• Tvätta och vaxa ytterdörrarna
• Skrapa och måla Badrumsfönster invändigt
• Måla dörrlister badrummet.
o Det var det ”enda” som var kvar sedan badrummet renoverades för över 10 år sedan.
o Det är alltid svårt att få det sista lilla klart?!
• Fäst plåten på garagedörren
o Den har fladdrat i ändarna i ”bara” 15 år!
• Det var bara att slå i några spikar – 5 min så var det klart! HÄPP!
• Tvättning av fasaden samt målning av träfasaden
• Fönsterkarmar
o Skrapning
o Tvättning
o Målning
• Garagedörr
o Skrapning
o Tvättning
o Målning
• Rensning av mossa på taket (Det mest tråkiga som finns!)
• Rensning av stupränna
• Fasadplåt och fönsterplåt
o Slipning och borttagning av lös färg
o Tvättning
o Grundning av naken plåt
o Målning två gånger
El och lampor
• Laga sovrumslampa
• Köpa och montera lampa i allrum
• Köpa och montera strömbrytare till lampa matsalsbord
• Köpa och montera lampa badrumstak
• Köpa ny spegel och lampa för montering vid ”bevara skönheten” handfatet i badrummet
o Egen patentlösning i trä sågades till, målades och monterades för att slippa borra i kaklet
o Elektriciteten kopplades in
• Gamla lampan i badrummet flyttades till datorrummet
• Ny lampa till groventrén inhandlades och monterades
• Utelampan lagades
• Entrélampan lagades
• Tvättmaskin och Torktumlare kopplades in på tre-fas uttaget istället för vanlig kontakt i väggen.
o Proppen gick då motorvärmare och Torktumlare/Tvättmaskin var igång samtidigt på vintern! Det blev för mycket för en säkring!
Värme och varmvatten
• Rörmokare kontaktades för att laga eller byta ut Fjärrvärmecentralen som läcker
o Fixat miljö-tillstånd för att borra borra –ritningar och ansökningsunderlag
o Koordinera med nuvarande leverantör Energi och miljö Eskilstuna
 Tillstånd
 Uppsägning
 Omkoppling fjärrvärme
o Bergvärme Borrat och installerat
• Ny diskbänk i tvättrum
• Städning av tvättrum efter montering
Tillbaks till Innehåll

Vad blommar i juli 2014 – En rundvandring i trädgården

Vad blommar i sommar – rundvandring i trädgården och besök till trädgårdsbutiker (filmer)

Filmer kan ses på Youtube – Se länk huvudmeny
Lite bilder kan ses på
P8190023

Tagetes är en tacksam blomma som blommar mycket och länge. Får sitta i ”Välkommen” krukan.
Kalla, Afrikaliljan och andra krukor som är helt tomma när de står i garaget på vintern kommer igen varje vår och skjuter upp bland och blomstänglar. Blir förvånad varje gång att det finns kraft i plantorna efter en mörk och kylig vinter. Garaget är frostfritt men ingen extra värme finns.
Allt lyckas inte – Tomatplantorna blev det inget av. Försökte fröodla dessa men det kom upp en större planta och två små. Det hinner nog inte komma några tomater detta år.
Katten med den uppkäftiga svansen är i metall och köptes på trädgårdsmässan i Örebro för något år sedan. Tycker den är käck och mer lättskött en riktig katt!
Kobrakallan har redan blommat över och har skapat frökapslar. För den som är intresserad kan jag försöka spara lite fröer.
Plantan med vita blommor och höga blomstänglar är inköpt som en lök på Madeira och jag vet inte namnet på den. Den betraktas som ogräs på Madeira den förökar sig kraftfullt med sina rotskott. Någon som vet namnet?
Hortensian är också mycket blomvillig och är förvånad att den trivs så bra då jorden är av dålig kvalité där den står. Enda nackdelen är att busken säckar ihop om det kommer ett kraftigt regn. Då tappar den sin ståtlighet och ser lite tråkig ut.
Höstfloxen blommar redan och även Rudbeckian. Båda ska ju vara höstblommor men de tjuvstartar redan i juli. Hoppas att åtminstone Rudbeckian håller sig. Höstfloxen brukar blomma över ganska snabbt.
Dagliljan blommar fint men sporadiskt. Blommorna är som hörs på namnet kortlivade. Dock kan de ibland blomma i tre dagar och inte bar i en dag.
Stenkanten till blomsterlandet består av ”hopp”. Krukorna är en blandning av växter som har övervintrat i garaget, nysådda och omplanterade växter. Än det blommar men tyvärr så får även en del hamna i komposten.
Funkian har hittat en plats att trivas på trots att det är sol och torrt. Har för mig att den vill ha fuktigt och skugga?
Ormhasseln har fått växa för mycket innan den ansades. Nu den lite för grov och ser inte så snygg ut när den beskärs. Framför står stockrosorna och väntar på att få börja blomma. De är lite sena jämfört med sina ”kamrater” på andra sidan huset.
Småkrukorna består av fröodlade plantor avsedda till att bygga en prunkande rabatt av 8 olika sorter. Tyvärr gror de sent på grund av sen förodling och vi får se var det blir av detta. Några är ett-åringar så de kanske inte hinner blomma alls innan de lämnar in.
Landet närmast staketet är mycket torrt. Det är ett utsatt soligt läge och grannens björkar kommer med sina rötter under tomtgränsen och suger ut jorden på både näring och vatten. Värre än en lånehaj som tar ocker-ränta!
Fackelliljorna står i en kopparbunke som nog var använd för tvätt en gång för länge sedan. Byttan ropades in på en auktion för många år sedan och blivit hemvist för denna blomma. Fackelliljan har mycket praktfulla blommor men de blir lite futtiga i den här byttan och kommer sent. Måste kanske gödsla mycket mera?
Klematis är fint blå men blir lite torftigare och torftigare för varje år. Går fint ihop med de gula stockrosorna. Måste nog till lite jordförbättring och näring för att klematisen skall blomma mera.
Murkanten är fylld med Lavendel och flox. Växterna planterades förr året när muren var klar och några plantor har inte klarat vintern och fick fylla på med nya plantor. Doften av Lavendel är ljuvlig!
Den röda Hortensian är ny för i år. Mycket praktfull. Hoppas den klarar sig att bo i garaget i vinter. De flesta Hortensior har inte gjort det men då denna är så praktfull så får man väl försöka anstränga sig något!
Spansk Margerit tror jag blomman i krukan som står på morgonfika bordet. Har för mig att den har ett annat vetenskapligt namn. Mycket blomvilliga och vackra i krukor.
Det nyanlagda blomområdet från förra året har många finna växter som kommer bre ut sig om några år. Kommer nog bli riktigt fint. Tyvärr klarade inte alla vintern och den något dåliga jorden. Några lönnar och Azaleor torkade och/eller bara dog.
Tomtens skräphörna gjordes i ordning förra året och får nu husera två komposter, vinbärsbuskar, pallkrage med lite grönsaker och fröodlade bönor. Bönorna verkar trivas, blommar och det kommer förhoppningsvis bli mycket gröna bönor i höst!
Gröna bönor på landet och bruna på stranden, var det någon som sade?!
Rabarbern går inte att ta ”kål på”. Den kommer varje år. Får testa Ernst soppa med blandat Jordgubbar och rabarber. Det såg gott ut när han lagade till den i ett av programmen.
Malvan blommar tacksamt och frösår sig ohejdat. Från andra sidan huset har frön lyckats ta sig hit och den blommar i hörnet på rosrabatten. Har försökt odla annat i det här hörnet men det misslyckas då jorden inte är speciell bra. Det verkar dock inte Malvan bry sig om och trivs ändå!
Den mest intensiva rosblomningen är slut men det finns några ”eftersläntrare” som blommar nu.
Den gula stockrosen är lyckad och blommar mycket bra i år.
Får se hur det ser ut i September?
Tillbaks till Innehåll

Rundvandring och tillbakablick Torshälla September 2014

Lite tillbakablick till tider som varit i Torshälla
Rundvandringen i Torshälla finns på Youtube – Se länk i huvudmeny
Lämnar Lilla gatan med Torshälla växtmarknad och Bergströmska gården. Går nerför Birgersgatan och här låg ett Konsum på vänster sida och ett bageri på höger sida en gång i tiden.
På den öppna ytan mellan Storgatan och ån låg det för länge sedan några gamla affärer med ”Byxhörnan” som ett starkt varumärke!
Bron över ån har renoverats en längre tid och öppnats för ett tag sedan. Farthindret är borttaget då det krävdes SUV med hög markgång för att passera riskfritt!
”Bellmanspilen” är nedsågad för länge sedan. Tors bockar jagar fram mitt i ån och kommer ihåg när konstnären Allan Ebelings konstverk lyftes dit. Denna händelse filmades av dåvarande aktuellt och sändes på TV. Kommer ihåg att undertecknad fick se detta program på en TV i Stadskällaren mitt emot då undertecknad umgicks med en av personalens söner i samma ålder. Kan det varit Olle Björklund som läste nyheterna? TVn var nog en av de första i staden. Det var första gången som undertecknad såg ett TV-program.
Allan Ebeling förresten, var en ”riktig” konstnär. Han åkte regelbundet in till Eskilstuna med bussen för att köpa brännvin då systembolaget i Eskilstuna öppnade tidigare än det i Torshälla! Skröna eller sanning?
Forsen var undertecknads ”lekplats” i yngre år. Jumpade omkring på stenarna i forsen när den var avstängd och balanserade på rörledningen vid Stadskällare-berget. Hade inte ens börjat skolan när dessa övningar genomfördes och skulle nog ha bidragit till hjärtinfarkt för föräldrar av lite ”modernare” snitt!
Vid rörledningen var det en avloppsöppning ut från berget där olika former avlopp rann ut orenat och spred en ”speciell” arom i området. Det var inte bättre förr!
I lokalerna närmast ån på änden av Stadskällaren fanns det ett ”spa” förr i tiden. Var aldrig inne i detta etablissemang men det verkade vara populärt.
Stadskällare-berget var också tillhåll för undertecknad där utsikten beundrades samtidigt som lakritsgodis och dåtidens serietidning ”Kapten Miki, Windy och Salasso” konsumerades.
Artiklarna hade inköpts i Centrumkiosken som fanns på änden av Stadskällaren mot Östra torget. Serietidningarna hade andra värderingar förr, då Windy och Salasso vara grava alkoholister och ägnade största delen av sin exponering i serierna, till att konsumera olika rusdrycker!
Stadskällaren hade uteservering i backen på den tiden. Etablissemanget avgränsades av ett staket/häck och man kunde som grabb sitta bakom detta och tjuvlyssna på det ”vuxensnack” som framfördes vid borden. Ju senare på eftermiddagen och kvällen det blev, desto mer vuxensnack blev det!
Längre nedanför fallet fanns det en saxfabrik som undertecknad tror var aktiv något år under ungdomstiden innan den stängdes. Kommer ihåg att man länge i resterna av fabriken, kunde hitta de utstansade metallbitar som blivit saxarnas ögon. Skrotet blev kvar efter fabrikens stängning.
Industrierna på andra sidan ån var bara ruiner och hade lagts ner för länge sedan.
Hade man tur kunde man fånga en fisk som blivit instängd i en naturlig damm som uppstått mellan stenarna när forsen stängdes av. När det var dags att sätta på forsen så brukade Forsvakten eller vad en dylik person kallades, dänga järnspettet i metallräcket så det dånade och eventuella slynglar jumpande mellan stenarna, förpassade sig ögonaböj till torrare marker. Sedan bände han upp forsportarna med spettet.
I hörnet mitt emot Konsum låg det för länge sedan ett apotek och längre fram på Storgatan låg en järnhandel i den gamla träkåken. På den tiden var shoppingen ”rejäla grejer” med ordentligt dängande i disken när expediten drog fram en produktpärm i metall och slog upp någon skruv enligt 5 tum 3 eller vad det hette.
Det blev mera rejäla transaktioner på den tiden istället för numera, då det fjuttas lite på en elektronisk terminal!
I hörnet av byggnaden närmast Rådhustorget och på övre plan låg det en lekskola som undertecknad passerat. Så småningom blev lokalen en fritids-/ungdomsklubb kallad ”Sucken” tror undertecknad. Här började tiden då undertecknad blev medveten om sakernas tillstånd!
De fina blomsterarrangemangen som pryder Rådhustorget och andra platser inom kommunen var inte så ofta förekommande på den gamla goda tiden. Det var nog mera enkla pensé-rabatter?
I hörnet av Rådhustorget fanns ett gammal folket hus där ”ungarna” bl.a. kunde delta i julgransplundringsfester och dansa traditionella jul-danser ackompanjerade av något gammeldansgille eller vad det kan ha hetat.
Rådhuset huserade olika borgmästare på tiden då Torshälla var egen stad och i Rådhuset kunde man vigas om man vill göra det borgerligt eller som vissa gjorde, hemligt!
Torshälla kyrka var ”höjdpunkten” för alla Torshällas ungdomar som ”övertygats” av sina föräldrar att konfirmera sig. Motivationsfaktorerna var lite olika, alltifrån att få en Pusch Dakota/Florida moped till att slippa en snyting!
Mitt emot kyrkan låg tidigare biblioteket där en av höjdpunkterna var att konsumera Tin-Tin böcker. Dessa var man tvungen att studera på biblioteket då vissa böcker som t.ex. Tin-Tin inte fick lånas hem!
På den tiden var det heller ingen diskussion om att Tin-Tin böckerna skulle vara rasistiska.
Var det bättre förr?
Slut
Tillbaks till Innehåll

Geocaching efter 100-åringen som försvann – Byringe station – October 2014

Undertecknad och reskamraten beslöt sig denna morgon för ägna dagen åt att ta några Geocachar från Byringe station och utefter gamla järnvägsbanken mot Åker. Denna dag var det inte aktuellt med några orienteringstävlingar varför detta kunde vara en alternativ sysselsättning.
Geocaching vandringen går samma väg som 100-åringen Allan Karlsson tillsammans med sin nya vän Julius Jonsson, genomförde på en dressin från Byringe station till Åkers Krutbruk. Tillsammans hade de också ett ”lik i lasten” från kylrummet vid Byringe station.
Läs i boken så får ni kära läsare lite mer bakgrund till denna något sällsamma resa!
Undertecknad har lite minnen från sin ”ungdom” angående resorna med tåg på den nu nedlagda banan, till och från Stockholm. Det var kraftfulla dunkar i rälsskarvarna och tåget var tvunget sakta farten på vissa sträckor.
Var det löv på rälsen så ställdes tågen in! Minns också när undertecknad åkte hem på helgpermis vid tiden för militärtjänstgöring i Stockholms skärgård.
Satt ensam i en kupé då denna fylldes av ”extrema” friluftsmänniskor som vandrat Sörmlandsleden och klev på vid Läggesta station. Dessa menade att man skulle njuta av frisk luft och krävde öppna tågfönster. Det kändes som hela kupén skulle blåsa ut i fartvinden!
Sedan orerade de väldigt högljutt om sina ”fantastiska” upplevelser under sina vandringar.
Undertecknad är också en skogs- och vandringsmänniska, men det blev lite väl ”fjantigt” att bre ut sig som dessa gjorde, enligt undertecknads något blygsamma personlighet.
Stationshuset vid Byringe står kvar och det är numera en privat bostad. Flens kommun har dock satt upp en skylt som informera om 100-åringen och bokens författare. Där stod också en kort notis om Byringe-dagen och fånglägret för Ryska krigsfångar, enligt nedan. Läs gärna denna historia också!
Vid skylten finns även en gammal dressin som minne från gamla (och bokens?) tider.
Dagens vandring gick efter den gamla banvallen och det var en varm och vacker oktober dag. Tyvärr hade resesällskapet legat av sig litegrann, då det inte varit så mycket Geocaching under hösten utan mer fokus på Orienteringstävlingar. Både penna och reserv-batterier glömdes.
Penn-problemet löste genom att låna en penna i en gömma, på returvägen logga i logg-böckerna och sedan lämna pennan vid första/sista gömman.
Batteri-problemet medförde dock att de tre sista gömmorna inte kunde tas utan det blev för resesällskapet att vandra tillbaka till start-punkten utan möjlighet att logga dessa. Vid ett senare tillfälle får dessa loggas med start i vandringens andra ände.
Vandringen gick genom Åkers-skogarna och det kom fram minnen från tågresor och orienteringstävlingar i dessa trakter. Åkers-skogarna kan vara varierande med allt från öppen och fin storskog till vresigt och bökigt.
Kommer ihåg när färden under militärtjänstgöringen och helgpermissioner gick hemåt. Då hade dessa skogar aldrig varit vackrare! På tillbakavägen till kasernerna så blev det inte samma upplevelser!
Lite minnen fanns kvar efter banvallen. Hittade någon slags bladfjäderutrustning? bredvid en av gömmorna. Tyvärr är undertecknad inte maskiningenjör varför detta konstaterande är något osäkert. (Se filmen för egen bedömning).
Några hundra meter innan vändpunkten för dagens vandring passerades en gammal Banvakts-stuga. Stugan verkade numera fungera som sommarhus för någon som vill bo lite avskilt.
Intressant jobb att gå omkring och knacka lite på rälsen och bo mitt inne i djupa skogen. Låter som det var ett ganska lugnt och avkopplande jobb ändå!
Gömmorna var för det mesta ganska enkla även om GPS-mottagningen gjorde att det tog lite onödigt lång tid ibland. Tyvärr så hittades inte tre av de gömmor som besöktes under dagen. Såg att andra gått bet på dessa också. Kanske är de försvunna då det finns andra skogsbesökare som av någon anledning inte uppskattar dessa gömmor.
Höstdagen visade sig i sina bästa färger när solen lyste ner på skogen och resesällskapet passerade fina skogsområden med öppen fin skog och vackra mossar.
Blev något konfunderad att se en soptunna mitt i skogen vid banvallen och en skogsväg. Tvivlar starkt på att den kommunala sophämtningen kommer till dessa avkrokar?
Många träd var också målade/märkta så den vackra skog som stod bredvid lär nog försvinna i vinter?
Lite fakta om dagens tur för den som är väldigt intresserad av fakta:
• Distans – 7,93 km
• Total tid 2:16 timmar och minuter
• Medeltempo 17,08 min/km
• Höjdstigning 46 meter
• Kalorier 426 C
• Medelpuls 96 slag/min
• Maxpuls 113 slag/min
• Temperatur 11 grader C
• Fuktighet 94%
Läs gärna mer om interneringslägret för Ryska krigsfångar under andra världskriget. Länken bifogas nedan och det är en ganska intressant läsning!
Imorgon (12 oktober), dagen efter resesällskapets Geocaching-tur så arrangerar man Byringe-dagen till minne av bl.a. detta.
http://strängnäsindustri.nu/p407.php
Hej för denna gång!
Bilder: https://www.flickr.com/photos/karitall/sets/72157648259716599/
Filmen: http://youtu.be/vZH-FXgFwxE

November – en månad man bara vill ska passera – 2014?

Veckan som gick innehöll lite andra aktiviteter än ”normal” träning.
I torsdags så fanns inte inspirationen att träna efter jobbet. Den första snön hade kommit och det blåste hård nordlig vind.
MEN det blev ändå svårt att hålla sig inne!
Resesällskapet beslöt sig för att besöka Sundbyholms golfbana som gått i konkurs och banorna har fallit i träda. Varför då?
JO, en uppfinningsrik Geocachare hade sedan kommit på idén att sätta ut ett antal mörker Geocachar på banorna 1 till 9.
Detta innebär att man med hjälp av pannlampa/stark ficklampa skall leta reflexer utefter banorna. Vid den första reflexen per bana så finns en GPS-adress som talar om var själva gömman är belägen. Gömman är också självlysande via en reflex för annars hade det blivit lite väl svårt i mörkret.
Passerade själva klubbhuset, omklädningsrum, kanslier och ”grogg-verandan”. Det känns lite spöklikt där byggnaderna står helt övergivna utan lyse och med bohag kvar bakom fönstren.
Även golfklubbar har det svårt tydligen!?
De tidigare banorna är nu igenvuxna. Fairway, bunkrar och greener är nu fulla av högt gräs. Vid vissa utslagsplatserna fanns det fortfarande stolpar med kartbild över banan men dessa börjar också blekna bort.
Det blev en ganska kall upplevelse att i den hårda vinden hitta alla nio gömmor. Dock fick man mycket rosiga kinder!
På lördagen samma vecka blev det bilfärd till Laxne för att hitta lite Geocachar i Laxne skogarna och utefter Sörmlandsleden.
Har sprungit orienteringstävlingar i dessa skogar och vet att de är jobbiga (kuperade!) men mycket vackra.
Det blir alltid lite trevligare med vandringar och besök på vackra ställen. Gömmorna i detta område gav båda delarna.
Fick ett möte med Björndalen (skidskytten?) och insåg att man fick huka sig om det smäller i skogarna. Förklaring finns i filmen!
Förutom fina utsikter sprang sällskapet på ett höst-kantarell ställe varför då den ena parten i sällskapet vägrade ta ett steg till bort från denna ”guldgruva”. Undertecknad fick ta de båda återstående gömmorna i området och fick som bonus plocka några gula kantareller. Utsikten var som sagt fin också.
Sista gömmorna var belägna ytterligare några kilometer bort och det innebar bilåkning en bit, väg promenad en bit och sedan klättring upp i bergen.
Försökte gina över ett kärr men det var tji då det var för mycket vatten. Bävern verkade trivas där och hade gnagt ner några träd. Vid nästa vägkors delade sällskapet upp sig för att ta olika gömmor.
Undertecknad stötte på en jägare på vägen till gömman. Han lugnade undertecknad att vandringsriktningen inte på något sätt störde jakten eller låg i någon skottlinje.
Aktuell jägare hoppades på att en älg skulle motas fram inom skotthåll. Till sin hjälp hade han en kollega med en hund som så kallat stöter mot älgen för att mota den i en viss riktning.
Det small inte någon gång under resesällskapets besök i området.
Lite blöta men fulla av frisk luft och rosiga kinder blev det sedan lagom att vända kosan tillbaks till Eskilstuna.
Söndagen ägnades åt att vittja Geocaching-gömmor i Eskilstuna trakten med s.k. ”Travel bugs”. Tanken är att ta med dessa på en lite längre resa i November.
Bilder – Se huvudmeny
Tillbaks till Innehåll

Nyårsdagen 2016 – En dag fylld av ångest eller hopp?!

Vaknar för tidigt efter en sen nyårsaftonsnatt. Nyårsdagar brukar passera i stillhet, men samtidigt spira av optimism, då ett helt nytt år ligger framför, med möjligheter och löften.
Starten är seg, då det brukar bli en aning onyttiga drycker och tilltugg kvällen/natten innan. Till detta kan läggas en natt, med något begränsad ”kvalitetssömn” samt efterdyningar av julhelgernas frosserier. Skinkan och sillen brukar aldrig ta slut efter julhelgen och man är naturligtvis för snål för att kasta något!
Året startar dystert. Har inte hittat ett enda nyårslöfte eller mål för detta år! Detta känns ångestfyllt och funderar om året kommer att passera helt år utan utmaningar och upplevelser?
Förra årsskiftet innebar en riktig energihöjare, med målet att vandra Sörmlandsleden. Det blev en rivstart redan 2 januari, då aktuell vinter var riktigt grön vid detta tillfälle!
Detta år inleds tomt och dystert och framtiden är helt okänd! Partnern har (som vanligt) satt upp målet ”Beach 2016” och mulnar mer då blodsockret successivt minskar under nyårsdagen.
Håller tummarna att hon lyckas med sina ambitioner och även fortsätter att hålla dessa, under fortsättningen av året. Får stötta så gott det nu går.
Paniken kryper på – Vad skall uträttas av undertecknad detta år?
Mellandagarna har passerat i känslomässig ångest och har i ”desperation” premiär-gömt några Geocache gömmor. Detta är första gången och har samtidigt skapat en ambitiös utmaning, där de första åtta ”normala” gömmorna måste hittas och med hjälp av koder hitta en final-gömma.
Tycker denna variant är rolig och utmanande. Dock håller inte alla med och denna slutsats får tills vidare bli en ”cliff-hanger”.
Sonen är på besök under helgerna och ”jagar ut” denne i mellan-dagarna, för bärande av diverse utrustning, som behövs för att preparera nämnda ”final” gömma.
Sonen har ambitiöst och mycket beundransvärt slitit med sitt sista studie-år för att erhålla så kallad master-examen i sitt ämne. Detta har medfört, förutom respektingivande studie-kraftansträngningar, att olika hälsofrämjande aktiviteter, har fått ge vika, på grund av tid och bristande energi.
Sonen flåsar tungt, bärandes utrustning, när skogen skall forceras för olika preparationer av final-gömman.
Undertecknad utför utplacerandet av fyra normal-gömmor dagen efter och återvänder med tunga steg till hemma-basen. Det är otroligt vad extra kilon lätt ackumuleras under julhelger!
För att dämpa den allt tilltagande ångesten på nyårs-dagen, föreslås för aktuell partner, att tillsammans sätta ut återstående fyra normala Geocache-gömmor.
Syftet är också att bidraga till nödvändig kolhydratförbrukning, för att därmed supportera partnerns primära mål – Beach 2016.
Aktuell strategi är behäftad med vissa risker, då  fysisk ansträngning tillsammans med lågt energiintag, har en negativ korrelation avseende individers positiva livssyn och humör.
Utsättandet av aktuella gömmor genomförs med ett begränsat antal situationer av konfliktskapande relationsutmaningar.
Föreslår senare, i avsikt att stötta ytterligare energiförbrukning och därmed supportera aktuellt mål ”Beach 2016”, att även en kontroll av de tillsammans med sonen etablerade gömmo-utmaningar verifieras. Detta efter beskådandet av de Svenska representanterna i ”Tour de ski”.
Aktiviteten kommer att genomföras i mörker och är av begränsad omfattning (< 4 km).
Förslaget accepteras av aktuell partner, men inser samtidigt att detta i sin tur är behäftat med vissa risker, då aktuellt blodsocker-värde kommer att befinna sig på en lägre nivå än i samband med tidigare, under dagtid genomförda gömmo-utplacerande.
Avsikten är, förutom att stötta partners energi-förbrukning, utnyttja en ”neutral” part för verifikation att den så kallade final-utmaningen är korrekt och enligt avsedd intention.
Tålamodet för partnern tar slut efter ca 300 meter, varför verifieringen av aktuell final-utmaning, måste bekräftas av undertecknad. Detta är naturligtvis helt i konflikt, med de intentioner som stipulerats, enligt det så kallade SOX-dekretet för intern kontroll.
Dekretet stipulerar att det skall finnas en tydlig avgränsning mellan utförande och kontrollerande rollers ansvar.
Nåväl, då situationen i detta fall kräver någon form av handlings-initiativ, så får denna princip bordläggas för framtiden.
Undertecknad är helt tillfyllest med kontrollen av aktuella final-utmaningar, varför dessa kan vidarebefordras för verifikation avseende dessas offentlighet.
Aktuell aktivitet har temporärt lindrat undertecknads tidigare nämnda ångest, avseende bristande utmaningar 2016. Detta är dock endast temporärt då det fortfarande återstår en ”brainstorming” avseende större utmaningar – 2016.
”Life stinks”!
Tillbaks till Innehåll

En härlig Geocachingvandring på Sörmlandsleden i februari

Veckan har ackumulerat mycket ”skräp” i skallen och den behöver rensas! Vad är då bättre än att få komma ut i skogen när det samtidigt är vackert väder!
Har spanat in en kombinerad vandring och Geocaching jakt på Sörmlandsleden Etapp 19. Vandringen blir bara en del av etappen, från Solbackavägen till Stenbron vid Bågberget.
Det har kommit lite nysnö under natten och temperaturen är kring noll. Det blir försiktig körning via Ärla-Högsten-Dunkers kyrka. Hör på nyheterna att någon galning? kört ned i Södertälje kanal och 3-4 personer har omkommit. Varför? Vem vet?
Vid kyrkan blir det ett första stopp för loggning av en Geocache.
Fortsätter mot Solbacka och stannar ytterligare en gång vi en Stor sten i skogen!
Parkerar sedan bilen vid Brotorp. Här verkar det vara någon grad kallare och det har kommit några centimeter mer snö. Snön är vit och det gnistrar i solen. Himlen är mestadels klar och solen skiner. Det kommer bli varmt i söderlägen men lite kyligare i skuggan.
Två hästar få gå ute fast det är lite bistert. De kanske föredrar lite kyla än att bara stå inne och hänga under hela vintern?
Första Geocachen kommer snabbt. Dagens gömmor är ”Bauta” burkar och inte svåra att hitta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bauta Geocache gömma

Den första är inlindad i en sopsäck och tyvärr så är det vatten i säcken. Vantarna blir genomsura när burken skall halas upp. Det tar mycket tid att få upp värmen i händerna igen.
Norr Lövsjön är det ett kalhygge. Det är fin utsikt över sjön. Hyggen brukar inte vara vackra men snön lägger ett täcke över hygget och det har ännu inte kommit upp en massa sly så hygget ser ”anständigt” ut.
I Lövsjön finns en liten ö som måste vara perfekt att vistas på och grilla en varm sommardag eller kväll.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Väster Lövsjön viker leden in i tätare skog och det kommer några olika sorters Geocaching-gömmor. Har problem med GPSen som används till jakten. Vid laddningen av gömmorna till GPSen, så har texterna blivit förvrängda och det är svårt att läsa de olika uppgifterna.
Det ordnar sig ändå då det går att titta på gömmornas beskrivning via telefonen. Tekniken har ändrats från tiden då det var budbärare och signal eldar som användes för att kommunicera!
Anländer till Ösjön och området är fantastiskt vackert. Veckans jäkt och stress rinner ur skallen och kroppen, när man får den kombinerade fysiska och visuella upplevelsen. Förstår att många campar eller besöker denna sjö. Tänk vad fint vi har det i våra skogar och de är tillgängliga för alla!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det skulle vara trevligt att åka skridsko på sjön men det kan ha sina risker. Det har varit flera drunkningsolyckor denna vinter när isar har brustit.
Det kommer ibland lätta vindkårar som gör att den lätta snön yr, när den blåser bort från träden. Undrar om man måste boka vindskyddet under högsäsong. Platsen är nog som sagt populär!
Uppe på himlen så färdas trafikflygplan söderut. Någon kanske skall åka på semester i värmen?
En ”Sörmlandsledsstolpe” har blivit catering för hackspettar?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Här växer också ovanliga tulpaner och de är även tidiga?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Enda nackdelen med snön är att man inte ser de pölar som finns på vandringsleden. Det har varit varmt en längre tid och det senaste dygnets kyla har inte gjort isen tillräckligt stark. Isen på pölarna brister och vandringsskorna blir lite blöta.
Efter vindskyddet så porlar en bäck intensivt ned mot sjön. Ljudet är rogivande och det verkar finnas tillräckligt med vatten i markerna för att åstadkomma denna porlande symfoni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Strax innan vägen finns det ett utedass. Känns lite lyxigt med två dörrar och markering herrar och damer!
Går en kort bit på vägen och sedan viker leden in i skogen igen. En Geocache loggas strax innan kraftledningen. Leden följer kraftledningen fram till nästa väg. Det är några mindre stigningar och detta påminner om en upplevelse i lumpen.
Kompaniet var ute och vandrade utan några som helst besked om vart, hur länge, hur långt, etc. Vandringen gick utefter en kraftledningsgata på Värmdölandet och det gick upp och ner hela tiden. Varje gång man kom upp på en höjd så skulle man ner igen och upp på nästa. Detta varande som det kändes i en evighet. Som extra ”krydda” gällde ”gasmask på”.
Dagens kraftledsvandring är betydligt behagligare!
Loggar en sista Geocache innan Stenbron. Stenbron är ett intressant naturfenomen. Sådana här stenbroar sägs vara ganska unika i Sverige. Antar att vi har ganska hård bergart jämfört med de vulkaniska områden som finns och som eroderas mycket mera.
Här finns en så kallad Earth-cache och läser man i denna så får man sig till livs lite mer fakta om detta naturfenomen. Geocachingen är som bäst när man får riktiga upplevelser jämfört med så kallade ”drive-in” Geocache som kan loggas från bilen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Arrangerade själv faktiskt några Geocache-gömmor under mellan-dagarna i skogen hemmavid. Får se vad dessa får för ”betyg”.
Vill med dessa gömmor skildra hur skogen ”utvecklas” under åren på grund av dess exploatering.
Vid stenbron är det dags att vända och sällskapet går grusvägen tillbaka till startpunkten. Vandringskamraten har någon psykologisk mekanism som gör att hon gasar på extra när det går hemåt. Vet inte varför men så är det. På väg är hon rask och man får sträcka ut benen för att hänga med. Som tur är blir det lite lugnare när det blir motlut.
Sydväst Lövsjön finns ett torp i skogen. Skulle vara intressant att hitta orsaken till att man byggt ett hus i denna avkrok. Vad fanns här som motiverade att bo på denna plats?
Norr Lövsjön finns en ytterligare Geocachegömma. Gömman vaktas av ett ganska ovanligt djur som måste ha överlevt många miljoner år!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Anländer till parkeringen vid Brotorp och sällskapet tycker att det räcker med vandrande och Geocaching jakt för denna dag. Det blev en kort vandring på 8,5 km men det tar tid med alla stopp för loggning av Geocachar och fotografering.
På vägen hem ser sällskapet att snöandet är mycket lokalt. Några kilometer bort är det barmark och närmare Eskilstuna är temperaturen strax över noll.
Vandrandet sätter fart på magen och sällskapet beslutar sig att köpa pizza. Inte den mest nyttigaste maten men ibland är det trevligt att ”moffa” i sig något gott men onyttigt!
Pizzan blir en stor besvikelse och kan liknas mera som en kladdig gröt på en inte färdiggräddad deg. Pizzerian har tyvärr härmed missat två kunder. Slukar ändå några bitar på grund av hunger. Tittar samtidigt på skidor från Falun, vilket är en tråkig upplevelse om man ser till de Svenska prestationerna. Kombinationen tråkig TV och matsmältning av degig pizza, får ögonlocken att bli tunga.
Det blir nog ingen träning ikväll!
Vilken härlig dag det varit!

Tillbaks till Innehåll

Vandring Sörmlandsleden 2016-04-16 Etapp 17 Harsjöhult – Finnsjön

Är tillfälligt/långvarigt skadad beroende på ett fall bakåt under en cykel-semester i Holland. Har bräckt/brutit några revben vilket innebär att ”ordinarie” verksamhet – Orienteringstävlingar – inte kan genomföras. Det går bra att gå så beslutet blir då att denna dag genomföra en vandring.
Har lite tungt att andas och får absolut inte hosta eller skratta. Det har sakta blivit bättre men det verkar ta tid att läka. Sjukvården gör heller inget åt sådana här skador, utan man får genomlida värken tills allt har läkt.
Har under veckan gått lite längre för varje dag för att känna vad kroppen tål.
Idag blir det vandring Etapp 17.
Morgonen är lite mulen men det regnar inte. Åker till startplatsen vid Harsjöhult och parkerar bilen. Det är nästan ett-års jubileum när det gäller vandring denna etapp. Under förra året var det mera intensiva och längre vandringar för att fullfölja ett nyårslöfte.
Denna etapp avverkades den 5 april och idag är det den 16:e.
Monterar den mobila filmkameran på huvudet för att filma denna etapp. Gjorde det även under förra gången och får se om denna film blir bättre? Det blir lite skakigt med mobil kamera. Kan skapa lite yrsel för de som tittar.
Sedan tycker vandringskamraten att undertecknad ser ut som en galning med kameran på huvudet. Nåja, vad får man inte offra för konsten!
Vandrar kort på en grusväg och viker in i skogen. Det kommer en liten backe snart och flåsar tungt. Det känns som bara en lunga används, då det är ett tryck på den högra, som gör det obekvämt att andas/flåsa. Det är fin skog i början under vandringen ner till Aborrsjön.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Aborrsjön erbjuder fin utsikt och en skylt upplyser att Finnar en gång i tiden etablerade sig här och anlade jordbruk. Vem vet, det kanske fanns avlägsna släktingar till undertecknad som kom hit?
Försökt lite snabbt se på nätet angående omfattningen och varför Finnar flyttade till Sverige på 1600-talet. Det skall var ca 40 000 som kom hit enligt de källor undertecknad sett. Anledningen skall ha varit att landet Finland var ungt, laglöst och hade en svag statsmakt. Under perioden gav man kontrollen till några få adelsmän och då blev förhållandena ännu värre. Detta kanske var orsaken till flytten?
Fortsätter genom skogen och kommer ner till Trullsjön. Sjön är vacker och sällskapet brukade göra utflykter till bryggan vid sjön när barnen var små. Familjen blev till och med intervjuade av Sörmlands Radio!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Här möter sällskapet en för undertecknad bekant man – Etappansvarige Rolf Wahlström.
Har deltagit på två av Sörmlandsledens årsmöten och Rolf är en mycket engagerad och färgstark man med många idéer och åsikter. Sällskapet får vid detta möte en undervisning i Flora och Fauna. Rolf kan mycket och sällskapet lite. Suger i allt denna mycket inspirerande man berättar.
Det är härligt med sådana här människor som ger energi och inspiration. Rolf är på väg till bilen för att hämta kompletterande verktyg. Han har ägnat morgonen att reparera Trullsjöns lilla brygga.
Han berättade bl.a. att vi kan se orrar, Lummer växter, osv.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Rolf har fixat att bryggan håller!

Sällskapet fortsätter vandringen mot Finnsjön och korsar en grusväg. Efter vägen kommer en skylt som just beskriver Lummer. Det växer också ett antal av denna växt i området. Skylten beskriver exempel på olika användningsområden av denna växt, Bl.a. till Fyrverkerier!
Det Engelska namnet är festligt – ”Club moss” – Undertecknad associerar namnet till desperata herrar i undertecknads ålder som ”jagar” på discon!
Vandringen fortsätter mot Finnsjön som skymtas efter någon kilometer. Mötet med Rolf och Lummern gav undertecknad en ide om hur Sörmlandsleden skulle kunna utvecklas.
När man besöker olika museer så kan man få hörlurar som berättar om de olika konstverken etc. som man beskådar. Varför inte göra likadant för de olika etapperna? En man som Rolf med massor av fakta skulle kunna läsa in beskrivningar om de olika platserna och detta lagras på en ljudfil som sedan kan laddas ner i alla de smarta telefoner som folk har som ”normalutrustning” på leden.
Skulle själv uppskatta att få detta under vandringarna. Det skulle förstärka upplevelsen och man lär sig mera.
Vandringen vid Finnsjön erbjuder omväxlande vackra vyer över sjön.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Etappansvarigas fiende nummer ett?

Tittar på filmen från förra året och undrar om det kan var högre vattenstånd i år jämfört då. Tycker att stenar på förra filmen inte syns idag. Kanske är blind?

Gör en reflektion när undertecknad vandrar utefter Finnsjön. Tankar och ibland musik återupplevs när undertecknad kommer till platser som har besökts vid tidigare tillfällen. Får ofta dessa musikupplevelser då undertecknad springer med hörlurar och musik i öronen i träningsskogen hemmavid.
På just detta område gick undertecknad och analyserade Petter Northug och hans något trubbiga beteende under vandringen förra året. Detta tankeminne kom fram idag igen! Märkligt!
Anländer etapp-tavlan och vindskyddet vi Finnsjön. Loggar i gästboken och tar några bilder över sjön. Får på nåder vara förgrund för några kort tagna av vandringskamraten. Trots filmkameran på skallen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
En galning?
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vilket är äldst?

En kort sällskaps-råd beslutar att vandra grusvägen tillbaks till startpunkten. Vandringen passerar ett antal platser som är markerade som jaktpass ställen. Skogen är inte så märkvärdig men det blir några upplevelser ändå.
Möter Rolf igen som är på väg med bil till Finnsjön för fortsatt arbete på leden.
En älg korsar grusvägen framför sällskapet. En svart och brun större fåglar flyger upp och misstänker att det är orrar.
Passerar några ställen som ger intryck av att varit/är något militärt. Har fått intrycket att det fanns/finns olika anläggningar för militärt ändamål i dessa skogar. Skogarna är stora här och det är väl bra att gömma förband i området i osäkra tider.
Vid den sista större svackan på grusvägen innan denna ansluter till den större bilvägen skräms sällskapet av ett muller. Det är en Orre som flyger upp från terrängen och förvånas att denna krabat kan ge så mycket väsen ifrån sig.
Strax innan har vandringskamraten frågat hur långt det är kvar och gör en överskattning i överkant för att uppnå bästa psykologiska effekt. Vandringskamraten börjar bli trött. Tyvärr blir det ett bakslag då vandringskamraten är tillräckligt pigg för att idka huvudräkning. Då blir det ju 13,5 km istället för av undertecknad angivna 12, kommenterar vandringskamraten något besviket.
Känner att det inte är ett bra läge att kommentera något och bägge borrar ner skallen och fortsätter framåt i tystnad.
Passerar den lilla Harsjön och strax efter sjön dyker bilen upp som en positiv överraskning.
Tittar på träningsklockan och ser att denna anger 11,98 km och visar upp detta något stolt för sällskapet! 12 km beställt och 11,98 km levererat! Ber om ursäkt för differensen 20 meter!
Packar in i bilen och styr färden tillbaks till hemmet.
Anländer klockan 11:45 och den tidiga avfärden medför att det fortfarande finns mycket tid kvar av dagen.
Vandringen var trevlig och kryddad med ett möte med Rolf. Det är skönt att låta huvudet ägna sig åt annan verksamhet än den som försiggår under arbetsveckan.
Vi ses!

Filmen kan ses här.
Tillbaks till Innehåll

Nostalgi vandring Sörmlandsleden 2016-07-16 Etapp 14 och del av 13

Förra året (2015) hade undertecknad som mål att vandra hela Sörmlandsleden. Dagens två etapper vandrades 9 maj förra året. Under semestern detta år (2016) har undertecknad fått ”rast och ro” och summera, vilka upplevelser, känslor, vyer, etc. från förra året, som finns kvar, ”inetsat” i minnesbanken.
Minns att etapperna 14 och 13 (halva den gången) gav en mycket trevlig känsla. Vill idag uppleva samma känslor igen och dela dessa med vandringskamraten.
Därför blev beslutet att vandra rubricerat upplägg denna dag.
Får använda två bilar för att slippa vandra fram och tillbaka. Ställer en bil vid vägkorset norr stora Kvarnsjön. Åker sedan tillbaks till hållplats/parkering vid väg 223 (etapp 14/15).
Vädret är soligt och ganska varmt, även om en kylig vind sveper in från norr. Juli var mycket varm med dagar över 30 grader och kämpig vandring (höll på att vandra Bergslagsleden). Nu i augusti har höstvädret kommit några veckor för tidigt.
Meterlogerna har sagt att varje månad hittills i år har varit de varmaste sedan någon gång på 1800-talet. Är lite tveksam om augusti också kommer att få detta ”epitet”?
Det är en härlig öppen skog de första kilometrarna. Inga tunga stigningar utan bara några mindre ”knixar”. Ljungen har blommar nu ännu mera och lyser fint lila/rosa. Undertecknad gillar sådan här öppen och lite småknixig skog. Både för att vandra och för att spinga orientering.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Stenbumling i öppna skogen

Förra året så var det också varmt, men vandrade i långbyxor, då det fortfarande var lite osäkert med värmen i maj detta år. Det visade sig att det då blev en varm dag och det kunde ha varit kortbyxe-premiär denna gång. Idag går det utmärkt att vandra i kortbyxor, förutom att undertecknad blir rispig på benen och får en massa skräp in i vandringskängorna.
Idag blommar ljungen på etappen och förra året så var det vitsippor och violer.
Första utsiktspunkt är toppen av Ulvsäterbergen. Skymtar sjön Klämmingen och delar av Laxne. Förra året så gick undertecknad ”vilse” på berget, då märkningen av leden var otydlig eller att undertecknad var ouppmärksam? Kommer helt rätt denna gång. Förutom målade prickar på berghällarna, så har små stenar med orange färg lagts ut som stöd.
Det blir några mindre knixar igen tills leden går ner till grusvägen öster Vretstugan. Frågar vandringskamraten om denne känner igen sig. Sällskapet har gått denna grusväg en tidig vår för några år sedan, för att logga en Geocache vid sjön Glådran. Vandringskamarten kommer inte ihåg att denna grusväg har nyttjats. Hon mumlar också att vissa saker passar det att undertecknad kommer ihåg. Är osäker hur denna slutsats skall tolkas?
Det är lätt vandring utefter grusvägen även om det går sakta något uppför.
Når sjön och den ligger lika vackert som förut. Det finns lite träd utefter sjö kanten varför den ”perfekta” bilden inte kan komponeras.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bilden får duga?!

Rastplatsen med bänk och bord måste vara populär för fika paus.
Vid sydöstra änden blir det viss förvirring i sällskapet. En skylt visar på en rundslinga/alternativ väg. Ingen skylt berättar var själva huvudleden skall gå. Plockar upp medhavd karta ur fickan och den skrevs ut förra året. På den kartan finns ingen rundslinga markerad, utan den visar bara att leden fortsätter utefter grusvägen. Ser inga ledmarkeringar utefter den fortsatta grusvägen och funderar om leden eventuellt lagts om. Beslutar till slut att fortsätta framåt på grusvägen och efter en bit så dyker det upp ledmarkeringar igen.
Lämnar grusvägen och leden fortsätter genom ungskog och misstänker att området varit odlat mark en gång i tiden. Någon har haft sin näring på de åkerlappar som funnits här.
Passerar en bäck som ger intrycket av att vara grävd och kanske till support för den dåliga affärsidén som det innebar att ha ett järnbruk här, men vara tvungen att importera malm från annan ort. Det senare lästes på Sörmlandsledens web.
Efter bäcken går leden något uppför och igenom ett ungskogsområde. Vid sidan av leden växer skogsgräs. Tittar närmare och ser att en flitig etapp-ansvarig har varit i farten! Denne verkar ha gått med röjsåg och kapat det gräs som växer in mot leden. Mycket gentilt!
Förra året kunde sjön Nytången skymtas från leden, men i år så ser man inte denna längre då ungskogen har växt ytterligare en bit uppåt.
Informerar vandringskamraten att det kommer bli en lite pustig uppförsbacke till etappens vackraste punkt – Lövviksbergen med utsikt över sjön Klämmingen.
Sällskapet pustar uppför och undertecknad observerar att leden också är märkt med en massa snitslar. Det är bl.a. rödvita och vita märkta med text ”Silva get out there”. Funderar varför dessa markeringar finns och de ser skräpiga ut.
Vet inte om detta är ett inslag för den MTB ”tävling” som diskuteras denna tid på Sörmlandsleden Facebook. Debatten är mycket ”högljudd”. Silva är ett begrepp inom orientering, men kan inte tänka att detta kan vara en del av något kommande orienterings arrangemang?
Når högsta punkten och utsikten är lika vacker som förra gången.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Utsikten

Här har det rastats och många har nog suttit här och haft en trevlig stund.
Vandrar en stund uppe på berget och sedan bär det brant nedför till etapp-tavlan. Sällskapet tar det försiktigt för att inte bryta några ben etc.
Når etapp-tavlan och konstaterar även detta år, att etappen nog bara är 6,5 km mot angivna 8 km. Detta konstaterande är baserat på den sportklocka som undertecknad använder.
En husbil har slagit ner sina ”bopålar” nära skylten och funderar hur den lyckats ta sig hit. Vet att det finns en väg-bom när man kommer från norr och det skall enligt kartan finnas en vägbom som hindrar ankomst från söder. Sällskapet var här och tog några Geocachar för något år sedan och observerade den norra vägbommen.
Etapp 13 fortsätter uppför en grusväg mot Klövberget. Här beslutar sällskapet att ta en lite enklare vandring fortsatt fram utefter grusvägen, då det blir ned och åter upp att följa leden åt vänster. Sista huvudmål för dagen är lilla udden vid Stora Kvarnsjön. Undertecknad fick sådan härlig upplevelse, när detta avsnitt vandrades förra året och vill dela med sig av denna utsikt och upplevelse.
Passerar sällskapets bil som parkerades tidigare i morse. Ser att bommen ner till Djupvik inte längre är i funktion och därför har husbilen kunnat ”smita in” i området. Det är dock stopp att åka bil till Stora Kvarnsjön. En bom hindrar detta. En ytterligare bil med släp har dykt upp här sedan i morse. På släpet står en kanadensare.
Detta bekräftar den ”teori” undertecknad hade förra året när det vandrades utefter sjön. Tyckte då att sjön måste vara ett paradis för paddlare! Denna hypotes bekräftas ytterligare då sällskapet möter två unga herrar och dam, som kånkar på ryggsäckar och annan utrustning, i motsatt riktning för att lastas in i bil och på släp.
Längre fram ligger tre kanadensare så det innebär en något ansträngande transport av utrustning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det är en 700-800 meter mellan bilen och stranden där kanadensarna ligger.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Utrustning att ”kånkas”

Det är fina vyer vid sjöns norra udde, som inte passerades förra året då leden går mera österut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bonus utsikt

Ansluter till leden igen och fortsätter söderut mot sjön. Första delen går i skog utan utsikt.
Mitt på sjön finns en större udde och en stig viker in på denna. Detta är inget som har markerats ”officiellt” av led-ansvariga, utan besökare och vandrare har själva hittat till denna trevliga rastplats.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Viker tillbaks in på leden och börjar skymta dagens andra huvudmål – Den lilla udden. Förra året var det en dam här med en mycket energisk hund – mini-spets. Denne hade det mycket trevligt här och sprang omkring med stor energi och glädje.
Såg en skylt idag att detta är ett naturreservat område och då kanske inte hundar får springa löst? Nu gjorde denne ystra krabat ingen skada under den tid som undertecknad passerade och fotograferade förra året, men om den fått syn på något vilt, hade det kanske blivit lite besvärligt.
Vandrar ut på den lilla ön/udden och njuter av utsikten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Någon lurar i vassen?

Sällskapet tycker båda att detta skulle vara ett mycket trevligt ställe för att ha en grill-aktivitet en varm sommardag/kväll.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Efter njutandet så återstår det att vandra samma väg tillbaks till bilen. Går och funderar lite över att vandra denna del av Sörmlandsleden, för att känna som förra året. Dagens vandring har varit trevlig, men det blev inte samma känsla/upplevelse. Vad är det som skiljer mellan åren? Funderar om det kan vara tre saker.
Har sett nämnda utsikter en gång redan. Första gången i alla sammanhang är bäst?!
Förra året var undertecknad ”uppfylld” av att vandra hela Sörmlandsleden. Detta fanns som en bakomliggande inspiration. Dagens etapper kom ganska i början av vandringsutmaningen, så det fanns fortfarande ett stort ”överskott” av endorfiner inom undertecknad. Dessa var lite mera begränsade då de sista etapperna vandrades!
Förra året gjordes vandringen i maj och denna månad är en av de härligaste på året, när sol och värme börjar komma, samt träden börjar bli gröna. Månaden erbjuder också mer blomning och fåglarna kvittrar. Nu är det mycket tyst i skogen.
Detta är de eventuella teorier som kanske gör att dagens vandring var bra men blev inte ”euforisk” som förra året?
Packar in utrustningen i bilen och åker vidare till Laxne. Vid vägkorset så skall det finnas en servering. I samma stund som sällskapet anländer, så kommer det även en cyklist som är ute på tur. Det finns fyra byggnader på platsen, men ingen lyckas hitta något som skulle kunna liknas vid en öppen servering. Cyklisten ger sig inte och äntrar antikvitetsbutiken för att få sakerna utredda, medan sällskapet ger upp och åker till nästa bil.
Sällskapet beslutar att stanna vid ett snabb-matställe och konsumera ”näringsrika” hamburgare.
Det kommer nog bli fler så kallade ”nostalgi-vandringar” framöver. Vet nu att det kanske inte blir samma ”explosions-artade” upplevelser som första gången! Detta betyder inte att det inte finns något nöje att vandra samma etapper. Det är fortfarande ett nöje att vandra och rätt som det är så kanske något nytt också dyker upp.
Morsning!

Tillbaks till Innehåll

Födelsedagsresa dottern Maj 2016

quiz

Dags för dotterns födelsedagsresa. Det blir en minisemester till ett resmål hon har önskat sig.

Vart är vi på väg? Lös nedan Quiz, titta på svaren eller gå direkt till texten.

Vart är vi på väg?

10 poäng

Ett lån av Don Corleone och elimineringen av en preposition kan möjligen göra saker mer klara?

8 poäng

En berömd författare hade den starka uppfattningen att en person som inte trivs här måste vara trött på livet.

6 poäng

Hörnlands hylla var en satir i ett Svensk ”crazy” magasin och travesterar på ett Svensk TV-fenomen. En liknande ”inrättning” kan hittas i denna stad.

4 poäng

En del städer har kända husnummer och så är fallet även i denna.

2 Poäng

Tuppfäktning kan associera till en speciell idrottsverksamhet för den som kan tänka fritt

Privatdetektiven Ture Sventon benämnde ett lokalt fenomen som ”förstklassig” i ett av sina uppdrag

Tänk att alla inom ordningsmakten heter Bobby?

Här kommer svaren:

10 poäng

Om man tar bort prepositionen ”av” så skulle man kunna säga låndån?

8 poäng

”Den som är trött på London är trött på livet” – sade författaren Samuel Johnson

6 poäng

Hylands hörna översattes till Hörnlands hylla i tidningen ”Mad” som fanns i Sverige för många år sedan. I London finns ett Speakers Corner som kanske kan kopplas till ledtråden?

4 poäng

221B Baker street (Sherlock Holmes) och 10 Downing street (Premiärministern) är berömda gatunummer

2 Poäng

Tuppfäktning kan associeras med ”Hotspur” som är smeknamn på Tottenhams fotbollslag.

Ture Sventon benämnde Londondimman som ”förstklassig”

Bobby är ett populärt namn för patrullerande London poliser.

Dag 1

Resesällskapet packar in bagaget i bilen och startar bilfärden mot Arlanda som ”nervvrak”. Är på väg till flyget för en kortare vistelse i London. Resan är en födelsedags-resa till dottern som önskat ett besök på Chelsea Flower Show.

Resesällskapet har varit där för flera år sedan och utställningen är mycket fin.

Anledningen till sällskapets mentala tillstånd beror i grunden på mycket stress och saker som måste göras i sista minuten.

Till detta tillkom igår kväll ”förvirrande” status från sällskapets ungdomar. Den ena hade lite oklara framtidsplaner och den andra oklara uppfattningar när hon skulle anlända till Arlanda från Umeå för vidare färd med sällskapet till London.

Sedan kryddades detta under morgonen med ytterligare information av dottern på Facebook. Förmedlar originaltexten enligt nedan.

”Den här gången tänkte jag: ”Vi tar en tidigare buss till flyget så att jag inte behöver stressa den här gången.” Vad händer? Bussen blir inställd och nästa buss är sen, rejält sen. Biljettmaskinen på bussen är paj så chauffören måste gå av bussen och visa några passagerare hur automaten utanför funkar. Vi måste byta buss efter halva turen eftersom biljettmaskinen inte funkar och självklart glömmer chauffören då att flytta över transpondern som gör att vi kommer in på flygplatsen.

När jag och diverse passagerare håller på att gå upp i limningen eftersom vi kommer missa flyget så får vi sms om att flyget är försenat. Tack gode Gud för försenade flyg!

Nästa gång tar jag taxi…”

Vad kan hända ytterligare? Vet inte varför, känner en malande oro i magen, men den kanske bara beror på nämnda stress?

Vet inte riktigt varför undertecknad har oro i magen för denna resa. Kanske det är den underliggande stressen eller att denna gång har reskamraten arrangerat resan. Undertecknad har bara fixat boende, valuta, parkering Arlanda, Geocachar, tunnelbanekarta, kollat var Chelsea Flower show är lokaliserad. Etc. Brukar ha 100% kontroll på allt om sällskapets resor i normala fallet. Undertecknad verkar mest bekväm med detta.

Kör den närmaste men lite långsamma vägen över Enköping till Arlanda.

Det går rätt hyfsat ändå att köra.

Dottern ringer och berättar att hon är framme på Arlanda. Ett hinder avklarat.

Parkeringsbokningen var billigast i ett parkeringshus närmast terminalen. Ovanligt men trevligt.

Anländer terminalen och tittar på informationstavlan för avgående flighter.

Första överraskningen är att planet är 1.10 BERÄKNAT försenat. Incheckning går smidigt med självservice. Ressällskapet ringer dottern som sitter i Sky City och väntar.

Efter säkerhetskontrollen så slår sig sällskapet ner i en av flygplatsens restauranger.

Skickar ett mail till hotellet att planet är 1,10 timme försenat. Boendet är Bed&Breakfast så värden ville gärna få besked när sällskapet anländer.

Reskamraten vill fira och bjuder på ett glas champagne innan maten.

Lagom när sällskapet skålat meddelas att nu är planet 2 timmar försenat.

Skickar ännu ett mail till boendet i London.

Blir lite ”låg” och väntar på eventuella flera besked.

Håller god min då undertecknads tjurskalliga Finska kynne inte skall förstöra stämningen för övriga sällskapet. Vill inte att magkänslan skall få rätt!

Kanske skall vara mer positiv? De som skulle åka till Kanarieöarna 09:00 i morse har avgångstid 16:00!

Drar ut på drickat till maten så länge som möjligt. Till slut blir det dags att röra på sig. Det blir ett vandrande till flygplatsens affärer. Prisbilden är långt ifrån attraktiv men den kvinnliga delen i resesällskapet gillar att bara fönster-shoppa. Det är bara att bita ihop och vandra med.

Nytt meddelande – Flyget ytterligare 15 min försenat. Totalt är det 2.15 timmar. Nytt mail till boendet i London. Börjar bli duktig på att skriva mail! Dags att dra till nästa affär!

Iväg till gaten för att vänta på ombordstigning. Det blir ytterligare en halv timme försening.

Tycker det generellt det har blivit trist att flyga men ibland är det nödvändigt.

Vädret är fint under inflygningen till Gatwick. Det är mera sommar i England. Ser flädern, jasmin, hortensia, etc blommar för fullt.

Vandring i gångar, Immigrationskontroll, väntan på bagage, vandring till tåget, bastu på tåget, vandring till tunnelbanan, tunnelbana, vandring till hotellet. Det har tagit 10,5 timmar dörr till dörr.

Vem f-n vill läsa denna rapport som egentligen bara är en massa gnäll?

Dagen slutar bra!

Det bokade boendet är väldigt personligt Bed & Breakfast mitt i Notting Hill London. Misstänker att värdinnan är Polska! Skall pröva med ett ”dzień dobry” imorgon för att få bekräftelse!Ingång BB

Prisbilden för hotell upplevde undertecknad som hög när ett boende skulle hittas. Detta är definitivt en lite pärla med lite personlighet. Mormor går och påtar i en ambitiös trädgård med många krukor.BB trädgård

I morgon så blir det ”Flower show”.

Dag 2

London är en blandning. Det finns mycket modernt som man ser i filmer men också gammalt som t.ex. i Notting Hill. Åker man tåg och tunnelbana så är det ganska ruffigt runt spåren. Notting Hill har ju även förekommit i vissa filmer. Det skall finnas en berömd blå dörr?
Boendet är verkligen personligt enligt ägarens smak avseende inredning eller vad man fått tag i när man handlat. En hel del är väl vad man skulle kalla för vintage.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Personllgt badrum
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vintage?

Det känns väldigt trevligt och annorlunda jämfört med att bo på hotell med sin standardiserade design beroende på vilken stil man vill ha på sitt varumärke.
Badrummets handdukar är t.ex. pärlemor-dekorerade!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Glitter handukar

Boendet ligger precis bredvid Pembridge road och det är en del trafik. Som tur är gatan inte någon av de värsta trafiklederna då det inte finns mycket isolering i husen här. Det gäller varken för värme eller ljud.
Natten har varit ovanligt sval efter dagens värme. Hade trott att det skulle bli en varm natt. De båda kvinnliga i resesällskapet sover fortfarande med täckena uppdragna till hakan så det är nog lite svalt.
Värdinnan bjöd på te på rummet igår kväll och frukosten kommer att serveras på samma sätt. Boendet har ingen gemensam matsal. Det finns ytterligare gäster här och alla vill ha frukost tidigast möjligt 08:00. Värdinnan bad om respit fram till 08:15. Ska bli intressant att se vad frukosten kan innehålla.
Har bott mycket lite på B&B och funderar varför. Kan det vara att man är osäker vad man får eller att det känns för nära de som bor där? Resesällskapet har haft goda erfarenheter av denna typ av boende så det borde egentligen inte finnas hinder. Ett av det bästa boendena överhuvudtaget var på ett boende i Skottland – Laggan. Boendet var mycket trivsamt och mycket värde för pengarna.
Lägger märke under skrivandet att rummet är lite utsatt. Det ligger strax under markplan med fönster mot trädgården. Gardinerna går inte att dra för och ser en annan gäst passera utanför. De får stå ut med att en Svensk viking gör helikoptern på morgonen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Full insyn

Det börjar skramla ute i korridoren och frukosten är på gång verkar det som. Frukosten anländer på en buffet-vagn. Mycket trevligt och innehåller det nödvändigaste. Känns väldigt avslappnat att kunna sitta på rummet att äta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Frukosten

Konstaterar med ett Polskt god morgon att gårdagens antagande var riktigt. Värdinnan log tillbaka så glatt.
Dessa slaver finns överallt!
Husets mormor börjar påta i trädgården och ler också vänligt när hon kikar in i sällskapets rum. Undrar om det är på grund av helikoptern eller om hon bara vill vara vänlig? Hon är rejält påklädd så att det verkar vara vinter utanför?
Damerna i resesällskapet pratar om ditten och datten vid frukosten. Det verkar vara viktigt att kunna berätta hemma att man bott i Notting Hill? Ingen Hugh Grant har dock setts till ännu. Få se om han dyker upp under vistelsen?
Rummet känns så personligt för ordinarie reskamrat att hon bäddar sängen!
WiFi på detta boende har en rejäl kapacitet. På vissa boenden kan det vara problem men absolut inte här.
Går ut en stund innan för att vänta på övriga sällskapet. Det går fortare för alla att bli klara om man inte står i vägen. Det är lite kyligt ute men utgår från att det kommer bli varmare. Lämnar jackan hemma och utgår från att T-shirt räcker. Övriga sällskapet är lite mer påklädda.
Promenad till tunnelbanan och åker samma linje motsatt riktning mot igår. Går av en station tidigare och efter lite orienteringsdiskussioner utanför tunnelbanan så följer sällskapet strömmen av folk!
Anländer mässområdet som tidigare varit ett gammalt sjukhem för krigsinvalider. Några veteraner rör sig på området i sina röda uniformer och några med åtskilliga medaljer.
Det är mycket folk och mer skall det bli!
Det är fortfarande lite svalt men varmare skall det bli!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det börjar bra?

Mässan är enorm i sitt utbud. Det finns så många vackra blomsterarrangemang och trevliga tillbehör för trädgården. Det börjar mycket bra och håller denna höga nivå hela tiden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Grodorna spelar i skymningen?

Tar mängder med bilder och hur skall man välja vilka som skall publiceras? Måste nog lägga upp detta på någon bildsite och länka dit. Det finns också hur mycket som helst som sällskapet skulle vilja köpa. Allt som bjuds ut kan förstås köpas via nätet så ger efter för frestelserna för att inte drabbas av övervikt vid hemresan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Soffbordet!

Det är drägligt med folk när sällskapet till en början rör sig i mässans ytterområden. I den centrala delen finns alla utställningsträdgårdar. Här blir det mycket folk och trångt. Det är också svårt att komma åt att fotografera montrarna.
Medelåldern hos mässbesökarna är hög. Dock blir alla som barn vid en utställningsmonter. Montern är som vanligt vacker men man har lagt till lite extra arrangemang i montern. Buskar och rabatter roterar och några balkonglådor åker upp och ner utefter en vägg. Detta får alla besökare att bli hänförda och applådera! Det behövs ibland inte mycket för att roa människor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Den mobila trädgården

Förresten måste en annan episod tas upp där reskamraten fick hysteriskt skrattanfall. Vid en monter så säljer man olika skyltar. Speciellt en skylt tycker reskamraten kan passa för undertecknad. Den har texten ”It,s a bad day Piss off” och reskamraten tycker att undertecknad skall bär den rätt ofta. Tanken får henne att bli hysterisk av skratt.
Anmärker att det finns en ytterligare skylt som skulle kunna användas i andra sammanhang men det vågar inte undertecknad skriva om!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Skyltarna

Trängs en stund tills sällskapet beslutar för en morgonfika. Det är mycket gäster i serveringen men det går fortfarande att handla utan att stå i jätteköer. Hittar en plats på baksidan och kan beundra Themsen.
Fikar klart och fortsätter vidare i utkanten av mässområdet men nu är det mycket besökare som rör sig och det är trångt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Träkonst

Mitt i området finns ett stort tält med montrar med blomarrangemang och där man kan köpa allt som visas.
Det är fantastiska arrangemang. Sällskapet blir fullkomligt matta då över 95% är mycket vackert. Resten är vackert! Mycket av det som visas är udda arter som man inte kan handla på t.ex. Blomsterlandet hemma i Sverige. Det kostar lite extra också. Vill köpa mycket men det finns inte plats i landet hemma och krukorna får inte plats heller!
Får njuta av utbudet här på plats.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Färger
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sydafrika vy
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Birdie
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nyrufsig?
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vem har bäst frisyr?

Fortfarande är det trångt och nu börjar det också bli mycket varmt. Dotterns jacka åker ner i ryggsäcken

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Varm och törstig

Efter att tältet avverkats så blir det ett stopp för förfriskningar i ett av serverings-områdena. Har tur och hittar ett utskänkningsställe utan kö. Har sett många gå omkring med ett glas som ser ut som en slags sommardrink. Har frågat en besökare som upplyste att drinken heter ”Pimms”. Beställer tre sådana.
Drinken är mycket läskande och god. Den innehåller just alkoholen Pimms. Ser att den finns att köpa i Sverige också.
Alkoholhalten är lagom för att ge lite energi och inte för mycket och skapa dåsighet. Dags att ta sig an övriga montrar på mässområdet. Det fortsätter att vara fantastiskt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vallmofält?

Ser att många besökare börjar krokna i värmen och söker upp alla möjliga platser för att få sitta ner och vila. Blickarna börjar bli mer och mer trötta. Det fylls hela tiden på med besökare så det gör ingen skillnad avseende trängseln.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kopia av dottern som läser

De biljetter som sällskapet köpt gäller från 08:00 på morgonen till 20:00 till kvällen. Dottern börjar dock mattas under eftermiddagen. Påminner att det är väl klart sällskapet skall nyttja biljetten ända till 20:00 men får inget medhåll!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Husqvarna garden – Silvermedalj

Lyckas få en stund av skugga inne i en blomsterdekoratörutställning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hittar några stolar att sitta på och har lite familjeråd.
Beslutet blir att hitta ett matställe för en lite sen lunch. Tittar på kartan och chansar att ett ställe som ligger lite offside och därmed mindre antal gäster. Har tur igen då det finns några serveringsställen på denna plats som inte har någon kö. Sällskapet köper ank-kött wraps! Detta är lite udda men smakar gott. Alla bord i området är upptagna och det är nog bara en bråkdel som är matgäster. Borden är ockuperade av besökare som vill pusta ut.
Sällskapet hittar en plats i skugga där ett slingrande träd erbjuder utmärkta sittplatser.
Alla i sällskapet blir också sugna på en ”Pimms” igen och drinken får bli en efterrätt till maten.
Dottern tycker att nu räcker det med besöket i området och sällskapet beger sig tillbaks till hotellet.
Har memorerat vägen tillbaks till tunnelbanan men det är åter bara att följa strömmen av folk.
Några entreprenörer står utefter vägen och erbjuder olika former av transport. Det är taxi, buss, cykel, etc.
Promenaden till tunnelbanan är en knapp kilometer så det är inga problem att gå dit för sällskapet.
Det är varmt i tunnelbanan. Anländer tillbaka till Notting Hill och boendet.
Dags att vila, skriva och fixa lite inför kvällens middag.
Kvällens middagsställe hittas via tripadvisor. Mycket goda betyg från hundratals gäster. Maten och stället var väldigt enkel och smakade ingenting. Det var endast bukfylla. Undrar om Tripadvisor manipuleras för så goda betyg ligger långt ifrån ställets standard.
Köper lite efterrätt i en vanlig affär och återvänder till boendet. De säljer också Pimms så en flaska slinker med.

Dottern vill hitta den blå dörren men det får bli en annan dag.
Imorgon blir det ”vanligt” turistande.
Vi ses

Länk till blomstershowen

Dag 3

Vaknar efter en god natts sömn. Kinderna är röda och varma efter gårdagen med en hel dag i solen. Idag blir det vanligt turistande med först besök Towern London. Programmet är enligt dotterns önskemål.
Inser efter en stund att undertecknad har gått upp en timme för tidigt! Tittade på fel klocka. Hade tagit på kläder för att vara anständig när frukosten kommer. Övriga sover fortfarande.
Det är bara att krypa ner en timme igen!
Reskamraten frågar sedan om hon har drömt. Hon hade sett undertecknad fullt påklädd mitt i natten sittandes vid bordet. Bekräftar att det till visst del är sant dock inte mitt i natten. Hon trodde undertecknad hade blivit galen!
Frukosten anländer via vagn och konsumeras. Idag känns det mindre bråttom men ändå. Platser som är intressanta för turister brukar fyllas upp fort. Idag är första besök Towern
Sällskapet har diskussion vid frukosten om upplevelserna från gårdagen. Några reflektioner.
• Chelsea flower show har nog blivit för stor och för mycket besökare
• Britterna måste älska trädgårdar
• Fantastiskt utbud jämfört med det ganska standardiserade i Sverige
• Stort kunnande om trädgård
• Senaste besöket var ca 20 år sedan och då var det mera hanterligt format.
Frukosten avslutas och sällskapet tar vägen till tunnelbanan igen. Det går enklare med dessa rutiner nu. Fyller på det elektroniska tunnelbanekortet med pengar.

A

Konstaterar att batteriet i kameran är slut och har ingen laddare med. Det blir bilder med telefonen som inte blir lika bra dock.
Färden går mot Tower Hill för besök i Towern. Fortfarande inte någon anstormning av turister och passerar säkerhetskontrollen för granskning av väskor. Första stopp blir vid kronjuvelerna för dessa är populärast för turisterna.
Utställningen är inte så märkvärdig. Sällskapet hade trott att mera juveler skulle ställas ut. Nu är det bara några kronor, stavar och riksäpplen som visas upp.

F
Fortsätter och tittar på övriga delar på Towern. Det finns souvenir butiker överallt. Under 1800-talet hade man vilda djur i Towern. Dessa var så småningom tvungna att flyttas till London zoo. De som höll till på slottet blev bitna av ormar och överfallna av tigrar varför man bedömde detta som för farligt.
De enda djur som finns kvar är korpar som håller till i några burar. Vissa burar är öppna men det verkar som de återvänder då de får käk i burarna.
Det står några vakter utplacerade i området och de håller masken ordentligt även om undertecknad kör en break-dance framför dem.

D
Slottsmurarna erbjuder goda utsikter för fotografering. Det går att få motiv över moderna/gamla London, Tower bridge, och ”apor”.

C

E

B

Dottern blir hungrig redan och köper en bratwurst med bröd och kål. Det är den största korv undertecknad sett och blir ännu mer förvånad när dottern petar i sig allt!
Rundar av besöket med Vita tornet. Tornet innehåller en hel del rustningar och vapen som använts genom historien. Inte så märkvärdigt men de har väl ett visst värde.

G

Visningen avslutas med en souvenir affär! Dottern hittar sin traditionsenliga kylskåpsmagnet med motiv från London.
Går tillbaka till tunnelbanan och ser nu att det är långa köer till kron-juvelerna och ingången till Towern.
Tar tunnelbanan till en bit från Covent Garden för vandring bland affärer. Inte det roligaste att göra men resan är för dottern och som kan avverka många affärer.
I centrum är det livat värre. Idag skall det avgöras vilka av Sheffield Wednesday och Hull som går upp i Premier League. Det tjoas rejält av de olika fansen. Det konsumeras också en och annan öl. Det är mycket livligt men inga bråk.
Dottern avverkar sina affärer och sedan går färden vidare till teatern för föreställningen Mama-Mia. Det är lite upprepningar, Abba var aktuella på 70-talet, såg föreställningen 2001 i London tillsammans med en kund – Statliga myndigheten X (Vågar inte berätta) och har sett filmen.
Intressant med Abba. De slog igenom under Sveriges värsta flummar-period. Flummarna dominerade samhälle och kulturliv under denna period och Abbas musik ansågs inte rumsren. Abba musik har överlevt många år till skillnad mot den ”godkända” musiken på 70-talet.
I publiken sitter bl.a. mormor och morfar tillsammans med barnbarnen! Det är alltså tre generationer som har tagit sig an Abba-musiken. En liten flicka på cirka 6 år börjar spontant sjunga Mama-Mia i raden bakom medan publiken väntar på att föreställningen skall börja.

Teatern är gammal och trång.

J
Föreställningen är mycket trevlig även om den har setts tidigare. Det är otroligt vad som kan göras med enkla rekvisita och duktiga skådespelare.
Föreställningen ger mycket som humor, nostalgi, vemod, skönsång, dans, sensualitet och berör. Sången är medryckande och dansen inspirerar undertecknad som ångrar att denna karriär inte utmanades då undertecknad fortfarande kunde knyta skosnörena utan att stöna!

K

Tycker det ser så djäkla roligt ut!
Det blir många extra inrop innan publiken ger sig. Alla lämnar föreställningen med stora leenden.

H
I

Det känns lite fantastiskt att en Svensk populämusikgrupp har satt sådana spår att deras musik är en huvudingrediens i en teaterföreställning i London även idag.
Teatern ligger i ett område med andra teatrar och restauranger. Smiter in på en fiskrestaurang efter föreställningen. Maten håller en helt annan klass jämfört med det skit som serverades igår kväll. Det är något dyrare men värt vartenda pund.
Dottern berättar om en kompis som skall gifta sig och på hans bröllop kommer alla hans tidigare flickvänner! Dottern har varit en av dem. Hon skulle också berätta en historia om sin senaste pojkvän men har glömt namnet på denne!
Dagens yngre känns lite modernare än undertecknad?!
Maten får bli det sista för dagen och sällskapet beger sig tillbaka till boendet med tunnelbanan.
Det har varit en trevlig dag.
Imorgon bär det hemåt igen och hoppas alla transporter fungerar bättre. Dottern har t.ex. ett flyg till Umeå att passa.

Dag 4

Läser på nätet att det är tekniska problem och förseningar på Arlanda lördag. Skall vara fixat på söndag sägs det. Man får hoppas.
När frukosten anländer smiter husets katt in i rummet. Den gömmer sig bakom sängen och vägrar komma ut trots att värdinnan lockar med lite skinka. Katten har sin favoritplats i rummets fönstersmyg och brukar sitta och titta vad som händer i trädgården utanför.
Sällskapet gillar katter medan värdinnan känner sig lite olycklig och generad att inte få ut katten ur rummet.
Sträcker in en hand under sängen men möts av ilsket fräsande så lägger ner detta försök. Till slut så smiter katten ut.
Sällskapet har någon timme att slå ihjäl innan det är dags att bege sig mot flygplatsen.
Beslutet blir att ta en tur i Notting Hill Portobello road. Denna gata verkar vara populär hos turisterna och det har strömmat till en hel del mot denna gata när sällskapet gått till tunnelbanan. Nu är det fortfarande ganska tidig söndagsmorgon och det är inte mycket folk som rör sig ännu.

B
Dottern hittar en handväska och te att köpa. Fotograferar lite ”måste se” vyer som den blå dörren och bokhandeln i filmen Notting Hill.

20160529_105406_resized

20160529_104546_resized

Det ser mycket bättre ut i filmen! I verkligheten är det inte mycket att se mer än att pricka av ”was here”.
Affärerna har ett annat utbud än de som fanns igår i Covent garden. Det är turistigt enkelt samt mycket vintage/skräp. 20160529_105843_resizedPå lördagen var det marknad i området vilket övriga i sällskapet beklagade sig att ha missat!
Såg någon annorlunda bil och en ambitiös balkongodlare.
Det är rätt trivsamt att gå här när det inte är så mycket folk. På tillbakavägen möter sällskapet strömmar av turister på väg till gatan. Det är röster från många olika länder.20160529_110534_resized
Tillbaka till boendet är det lagom att ta sig till flygplatsen. Det blir först tunnelbana och dottern är redan rutinerad och går längst bort på plattformen. På detta sätt får sällskapet plats att sitta!
På Victoria station är det mängder med folk. Till detta kan adderas tidigare nämnda fotbollsfans som har festat/övernattat sedan gårdagens match. Det tjoas och ekar rejält i stationen. Vet inte vem som vann.
Tåget är bekvämt och det tar 30 minuter att komma till flygplatsen. Incheckning via automat och bort med väskan. Säkerhetskontrollen går också smidigt. Flygplatsen har ett skapligt utbud av affärer och restauranger. Dock är det livligt och mycket folk. Dottern shoppar en ny garderob på rean i en affär.
Hittar en restaurang med mycket rutiner. Först skall man köa för att få ett bord. Sedan tar en värd en till bordet och där skall man titta på menyn. När man bestämt vad man vill äta skall man gå tillbaks till diskarna och beställa och betala. Det går knapp att höra något eller göra sig förstådd. Vid kassan får man drickat och sedan kommer en servitör ut med maten till bordet.
Första försöket gör en servitör som kommer med helt fel mat. Det var rätt mat men fel bord! Det dröjer ytterligare 10 minuter så kommer rätt mat. Tyvärr så fattas Haulomi osten för reskamraten. Hon får gå tillbaks och visa kvitto och rätt samt efterfråga beställd och betalad ost.
Osten kommer så småningom och alla kan avnjuta sin rätt. Dock är det föga lugnt med mycket sorl och ganska hög sydamerikansk musik. Musiken är inte alls i sällskapets smak.
Enligt flyginformationen skall planet bara vara 5minuter försenat. Sitter vid gaten 14 minuter innan angiven försenad avgång. Ingen har gått ombord ännu. Hur blir det idag med flygtiden? Hitresan blev 3 timmar försening.
Den som inte vill läsa om elände kan sluta läsa rapporten här!
Naturligtvis blev det inte bara 5 minuter försening vid avfärden från Gatwick. Planet lyfte 1 timme efter avgångstiden. Några minuter kan dras av för tid färd från gaten som skall vara med i flygtiden.
Hela resan till Stockholm blev nervös. Skall dottern hinna med anslutningsflyget till Umeå? Landar på Arlanda 35 minuter försenat. Dottern kastar sig på sin mobil och försöker checka in online. Det går inte.
Sällskapet kommer överens om att undertecknad väntar på hennes väska vid bandet medan hon fortsätter raka vägen till terminal 4 för att checka in där.
Undertecknad är lite osäker vilken som är hennes väska men tar den som verkar vara hennes. Tar väskan och rusar iväg mot terminal 4. ”Hoppas för fan att jag tog rätt väska”! Strax efter Sky City kommer mjölksyran och får lunga ner tempot.
Anländer till terminal 4 och dottern står i Norwegian inchecknings-kö. Det gick inte att checka in via automat heller.
Hon meddelar att rätt väska är transporterad!
Som vanligt så står ett par strulherrar längst fram i kön och det tar tid. En kostymklädd man van att folk lyssnar på honom tränger sig fram och meddelar att han har bråttom med flyget till Umeå. Det har strulgubbarna också varför han går tillfälligt tillbaks till sin plats i kön.
Dottern anländer disken och får meddelande att hon inte kommer med planet då hon har en väska som måste checkas in. Undertecknad påpekar att den är så liten att hon kan ta in den i kabinen. Dottern meddelar att det inte går då hon har vätskor i den.
Den kostymklädde lägger sig i och blir betjänad före dottern och får följa med planet till Umeå då han inte har incheckningsbagage. Han har större väska än dotterns.
Incheckningsdisken meddelar att dottern får gå till en annan disk för att få ny biljett och senare avgång.
I denna disk meddelar man att trots att hon har biljett i samma lågprisbolag – Norwegian – för färden från London och till Umeå så måste hon köpa ny biljett a 2.200 kr. Detta för att hon inte köpt Norwegian biljetterna vid ett och samma tillfälle! Till detta tillkommer bokad taxi då bussarna slutat gå när hon landar sent på Umeå flygplats. Norwegian står inte för något ansvar även om de inte levererat en fullgod tjänst!
FY FAN FÖR LÅGPRIS FLYGBOLAG – Bojkotta Norwegian!
Blir ledsen och upprörd å hennes vägnar. Samtidigt är dottern den som bäst tar motgångar i familjen. Detta är inte undertecknads starkaste sida!
”Lev som jag lär inte som jag är”!
Kommer naturligtvis att sponsra dottern då detta är hennes födelsedagsresa.
Det kräver att kunna fokusera på det positiva när två dagars nöjen får betalas med 2 dagar tråkiga resor. Det tog 10,5 timmar att ta sig till London och 9.5 timme att ta sig hem. För dottern blev hemresan ytterligare 5 timmar.
Att flyga har numera blivit ovärdigt och väljer, om det går, bort flyget till olika resmål. Åker t.ex. bil till semesterresor på kontinenten numera.
Reskamraten och undertecknad är mycket besvikna och upprörda hela bilfärden hem till Eskilstuna.
Slut för denna gång.

Tillbaks till Innehåll
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Utmaning – Världens barn Friskis & Svettis September 2016

Bakgrund:
Undertecknad är ”normalt” en mycket ”busy” person och har tidigare mycket sparsamt deltagit i aktiviteter liknande ovan. Undertecknad stod och väntade på att ett ”Power hour” pass skulle starta och blev där tilltalad av en dam, som tyckte att undertecknad skulle delta i ovan aktivitet.
Svarade som vanligt med olika undanflykter och anledningar varför undertecknad inte har tid att delta.
På något sätt så påverkade ändå denna händelse undertecknad och efter genomfört pass så började ett antal tankar fara genom skallen.
Uttrycket ”När fan blir gammal blir han religiös” började kännas relevant och undertecknad kom fram till att, varför inte vara med och bidra till världens barn samt även visa ett engagemang i föreningens aktiviteter.
Barn behöver allt stöd de kan få och detta verkar vara en trevlig aktivitet.
När undertecknad väl bestämmer sig för något, så brukar det ske med stor energi och tempo.
Tänkte först sondera om ett en-manna lag kunde anmälas. 16 pass på två veckor vore en personlig utmaning.
Tänkte lite mera och beslutade att ”attackera” arbetskamraterna aggressivt, för att övertala dessa att delta i ett lag med undertecknad. Till slut tröttnade ”Finnen” på tjatet och sade ja till att delta.
Härmed kommer lag – Finnen och Ukko, att delta i denna aktivitet! Upplevelserna kommer att redovisas nedan.

Tillbaks till Innehåll

Passen:
Fredag 16 september – Ukko – Skivstång intervall
Sitter och väntar att eftermiddagens pass ska börja. Passet är egentligen rutin, då undertecknad ofta brukar delta på detta. Dock känns det lite annorlunda denna gång, då detta innebär det första passet i träningskampen – Världens barn.
Studerar en annan träningsgrupp i tvåan, som håller på med ett Box-pass. Känner ett visst obehag när en övning genomförs. Övningen innebär att en av två, skall knäa en kudde i midjehöjd. Upplever fantomsmärtor i ett eget privat område, när dessa övningar genomförs. Damerna knäar på med full entusiasm och beslutsamhet. Undertecknad skulle inte på något sätt vilja komma i meningsskiljaktigheter med dessa! Uj-Uj vad de tar i!
Dags för undertecknads pass. Det blir lite stress för alla att plocka fram vikter och brädor, då det är kort tid mellan passen. ”Vissa” vill också ha ”vissa” platser! Det är inte fullt på passet idag, så det går lite snabbare att komma åt de vikter som behövs.
Lokalen är svalare än normalt, vilket innebär att undertecknad inte behöver svettas floder från start, även om det blir varmt och svettigt även idag.
Ledaren Calle har ett helt nytt passinnehåll idag och uppvisar en något osäker ödmjukhet. Den normala ”autopiloten” för ”babbel” är inte på, utan denne trevar sig fram, för att få gruppen att följa med i det nya programmet. Det blir lite si och så med takt, flyt och antal repetitioner. Träningsgruppen är dock accepterande och generös, samt gör sitt bästa för att följa och genomföra de nya övningarna.
Det blir lite oflyt och extra repetitioner, men alla blir trötta och nöjda ändå. Övningarna kommer nog att fungera fullt ut efter några gånger.
Mellan skivstångsaktiviteten och intervaller så skall skrotet plockas bort. Undertecknad försöker göra sig ”osynlig” då det måste vara obehagligt för övriga att krocka med en genomsvettig utövare.
Undertecknad hatar burpees! Tyngdlagen underlättar att komma ner till markplan men att därifrån få fram fötterna och komma upp är att jämföras med ett fullastat malmtåg som startar vis Svappavaaras gruva. Det tar tid! När undertecknad var 15 kilo yngre så spratt det till som en stålfjäder men detta var ett tag sedan.
Magövningarna knäcker undertecknad. Det går bra ända tills övningen ”grodan”. Får en känsla av att det fattas muskler i kroppens mittpunkt. Inget håller upp den långa stören, som viker ner sig för att hämta andan.
Calle ber om feedback efter passet och det finns väl egentligen inget att tillägga, mer än det han redan har märkt själv. Tror att han egentligen bara behöver lite moraliskt stöd och det skall han naturligtvis ha. Vi gör alla så gott vi kan!
Undertecknad är genomsvettig, trots mindre folk och drägligare temperatur än normalt.
Skriver in dagens pass i loggboken i receptionen. Passet är egentilgen bara ett i raden av flera tidigare, men det känns lite annorlunda och speciellt, samt en nystart att pricka av detta som första passet i träningskampen. Det är inspirerande med lite nystarter i tillvaron och det kan man säga att träningskampen är!
Imorgon blir det annan aktivitet (tävling), men på söndag kväll blir det ett ytterligare pass att pricka av. Får intervjua Finnen efter helgen och höra hur denne bidragit till lagets prestation! Hoppas han har något komprometterande att berätta om sig själv! Tycker det blir mest kul, när det är på andras bekostnad! Stämningen är rå men hjärtlös! 🙂
Kvällen avslutas med hämtmat och en fredags-öl. Jobbvecka, motion, hämtmat och en öl är sövande en fredagskväll. Däckar tyst och stilla framför TVn under programmet Dobidoo.

Tillbaks till Innehåll
Söndag 18 september – Ukko – Indoor walking soft
Startar dagen med ett löp-pass i skogen. Benen är lite stela efter gårdagens tävling i Kolmårdsskogarna. Visserligen så är tävlingsfarten mera måttlig hos undertecknad, men det känns ändå i benen.
Denna aktivitet har inget att göra med träningskampen, men löprundan blev en så pass härlig upplevelse och som undertecknad absolut måste dela! Under löppasset så kväkte gässen i himlen och verkar hålla på att samla ihop sig för charter söderut. Veckan har varit varm och rena sommaren. Kommande vecka verkar bli svalare och mera höstlik.
Springer i snirklande turer på de få stigar som finns i träningsskogen. Springer runt ett kärr som ligger bara några hundra meter från bebyggelsen. Vid kärret så finns det ofta rådjur. Tycker mycket illa om dessa, då de alltid beskär undertecknads exklusiva Holländska tulpaner varje vår. Har aldrig sett dessa tulpaner blomma. Ät mer rådjurskött!
Springer i egna tankar och upptäcker när halva kärret har rundats, att det står två stycken älgkalvar och glor i kärret! Det måste vara fjolårskalvar, då de är ganska stora och brukar vara rätt oskygga jämfört med äldre djur.
Det är kanske bara 30 meter mellan dessa och undertecknad. Undertecknads syreupptagningsförmåga är inte speciellt bra och flåsar ganska högljutt, men älgarna blir ändå inte skrämda. Till slut så joggar de bort ca 100 meter och står och blänger igen. Träffar på dessa ytterligare några gånger under löppasset och detta är definitivt en humörhöjare!
Kroppen är lite seg och har därför valt ett pass ikväll som undertecknad hoppas inte skall vara för ansträngande. Laget måste fylla resultatkortet med olika sorters aktiviteter och denna typ av pass är premiär för undertecknad. Har viftat lite med stavar på något hotell under tjänsteresor, men annars inte provat på detta mera ”seriöst”. Blir lite rastlös att stå stilla i en maskin, utan vill istället förflytta kroppen mera. Få se om undertecknad får äta upp antagandet att detta skall bli ett lättare pass!
Brukar inte heller genomföra två träningar på en dag, men träningskampen har faktiskt inspirerat varför det blivit så idag! Detta är väl också en av tankarna bakom denna aktivitet – att inspireras att träna??
Brukar inte vara på F&S söndagar och inte heller på denna typ av pass. Alla i gruppen är nya ansikten för undertecknad. Får hjälp att ställa in trampmaskinen, så som den skall vara för att det skall bli rätt rörelse i övningarna.
Ledaren Helena drar igång passet och det börjar mjukt. Hon manar på att man skall se elegant ut och skrida fram, som på en catwalk. Undertecknad är ovan vid trampmaskiner och har lite utmaningar att hålla takt, koordination och balans. Det blir lite osäkert och vingligt, framförallt när händerna skall släppa allt. Vinglar till lite vid några tillfällen och vill helst undvika att ligga platt på magen eller ännu värre ramla in i någon annan i gruppen. Tycker inte om sådan uppmärksamhet.
Helena ler, manar på och ser fullkomligt avslappnad ut, när hon leder passet. Undertecknad ser nog mera ut som ”Fråga Lund” i ansiktet, då huvudfokus är att hålla sig kvar på trampmaskinen.
Helena uppmanar hela tiden att kroppen skall vara rak och elegant och skrida fram som i en röd baddräkt på en catwalk. Denna metafor stör lite, då det kanske inte skulle vara till undertecknads fördel i en dylik situation. Ser mera mardrömsliknande bilder, att man kidnappats, fått baddräkt på och tvingas ut på en catwalk, i samband med en Svensexa eller att man fyller ett jämnt årtal! Hemska syn!
Blir kaxigare och kaxigare ju längre passet pågår och det känns bättre med balansen. Har en pulsklocka och ser att det måste till lite mer belastning. Lägger på mer via reglaget och ser att arbetspulsen går upp till en lite högre nivå.
Helena erbjuder en kort paus men trampar kaxigt vidare.
Så är passet slut och det blir lite avslutande stretching samt rengöring av utrustning. Denna typ av pass är en ny erfarenhet för undertecknad och kanske inte lika fysiskt utmanande som vissa andra. Nickar uppmuntrande till övriga deltagare och fortsätter vidare till receptionen, för att pricka av denna typ av pass.
Vid receptionen har ett annat lag en djup och kanske lite omständlig diskussion, hur pass skall klassas för att komma in under respektive kategori.
En dam före undertecknad i kön, tappar tålamodet och ”sliter” till sig loggboken. Till slut blir det undertecknads tur och kan pricka av att ett ”Indoor walking” pass har genomförts. Ser att lagkamraten ”Finnen” också har prickat av två pass i helgen. Får förhöra honom på jobbet imorgon för att få lite input, till något komprometterande om honom! Vi ses!

Tillbaks till Innehåll

Lördag 17 september – Finnen – Indoor walking distans 55
Har fått en sammanfattning avseende Finnens insatser för lagets mål i träningskampen. Något fritt tolkat men godkänt av densamme!
Aktuellt pass är det första för säsongen för Finnen. Denne hade satt upp ambitiösa mål att fortsätta hålla formen under sommaren, men det kommer alltid något emellan med ”högre” prioritet! Dock så blev det cykelvasan för denne, så det har väl inte var helt ”dött” med träning under sommaren.
Båda passen denna helg innebar tidiga morgnar för Finnen med sällskap.
Denna typ av pass är även nytt för Finnen och han gör även en taktisk blamage och tar med frun på passet. Frun har en energi likt en Duracell-kanin med färska batterier och i äktenskapliga relationer så är det ju ingen som vill vika ner sig i olika sammanhang!
Salen är full av hurtiga och motiverade motionärer och Eija ledaren ”delar upp” gruppen i två läger. Vanliga motionärer som är där för hennes skull och de som är ”tvungna” att vara där, på grund av träningskampen! Dock var det samma pass för alla!
En reflektion är att aktiviteten domineras av kvinnor och dessa kanske har mer preferenser jämfört andra avseende skidåkningsliknande övningar?
Varken Finnen eller medhavd fru, höll igen på passet och nästkommande dags träningsvärk ger en kvittens på att passet även haft viss effekt avseende förbättring av fysisk status. Säsongen kunde förstås haft en något mjukare inledning än att visa vem som inom det äktenskapliga är ”herre på täppan”. Det är en utmaning med energiska fruar!

Tillbaks till Innehåll
Söndag 18 september – Finnen – Spin soft 50
Spinning är Finnens hemmaplan. Morgonens pass blir dock en något jobbigare övning, då träningsvärken sedan gårdagens pass, samt en energisk fru medförde en något överambitiös säsongsstart.
Intresset för spinningpasset verkar också domineras av kvinnliga deltagare.
På detta pass fick Finnen briljera med sina cykel-kunskaper och hjälpa till med inställningar av cyklar beroende på motionärers kroppsliga konstitution. Han besitter ju även en mogen, timid och klok utstrålning, så nybörjare tyr sig väl till honom för råd och dåd? I detta pass är det också en del förstagångs-deltagare som också deltar i träningskampen.
Morgonen började dock lite förvirrande, då Finnen av misstag har bokat Cirkelgym i telefon-appen. Denne fick börja med att ”tjafsa” i receptionen, för att kunna ”runda” föreningens regelverk och byta till aktuellt pass.
Denne fick använda sin mogna charm och med detta som ”vapen”, så lyckades han fixa deltagande på rätt pass. Finnen överraskar! – Dels med sitt charmerande beteende som kan ”dupera” folk och att trots sin profession inte kunnat hantera en telefon-app!
Passet genomfördes med samma äktenskapliga kampenergi och det var nästan så paret träffade motsatta väggen i sin energi att knäcka den andre.
Fortsättning följer…!

Tillbaks till Innehåll
Måndag 19 september – Ukko – Power hour
Laget har klarat av 25 % av målet. Ikväll blir det ett ”ordinarie” pass som undertecknad brukar gå på ”normalt”. Kommer i god tid för att undvika att fastna i trafiken då det är rusningstid i Eskilstuna. Väljer en gul boll även om undertecknad har svårt att göra vissa av rörelserna med raka armar. Så småningom kanske det går. Övning ger färdighet.
Hittar en plats bredvid killhörnan. Alla nya samlas ofta i hörnen. Killarna flamsar lite som killar brukar göra och som tur försöker ingen ge sig på att trixa med bollen. Denne blir nog då varse, att bollarna är tunga och det skulle kunna bli pinsamt!
Musiken dånar aggressivt som på en MC-klubb. Det vet väl endast de som varit där, som vet hur det låter, men tror att det skulle låta som det gör i denna lokal! Lokalen fylls på med deltagare och endast 30 får plats. Ser en dam som nog har föreningens längsta fläta. Flätan räcker ända ner till höfterna. Undrar hur många år denne har odlat denna. Skulle vilja fråga av ren nyfikenhet, men gör inte det som tur är. Man skall inte genera unga damer med dumma frågor!
Calle är sitt vanliga jag igen, efter fredagens mera trevande nya program. Dagens program sitter som en smäck och han är munter samt engagerande. Han verkar också vara extra munter och förklaringen är att ledarna i föreningen haft kick-off. Det verkar varit en trevlig tillställning och olika löften har tydligen delats ut på denna, som att leda ett pass med bar överkropp.
Känner igen dessa ångestfyllda (dagen efter) löften som utlovats i samband med säsongavslutningar som undertecknad deltagit i!
Passet drar igång och första delen av intervaller går bra. Lite vila och sedan är det dags för andra intervall-passet. Det blir otroligt fuktigt i lokalen och svetten forsar hos samtliga. Tyvärr blir bollen också hal och smiter iväg vid något tillfälle.
Sista intervall-passet går i ett sträck och det sista krafterna kramas ur kroppen. Undertecknad hatar Burpees!
Calle nämner att efterföljande grupp inte är nöjda med all den svett/lukt som lämnas efter detta pass. Har en viss förståelse för deras synpunkt! Även om det moppas energiskt av värdarna så går det nog inte att få bort alla odörer.
Nickar kort till omgivande motionärer att de har jobbat väl. Bollarna skall rengöras och sedan kan undertecknad skriva in ett pass i loggboken vid receptionen. Passar på att boka ett spinning-pass imorgon, för att pricka av denna typ av pass. Får förhöra Finnen på jobbet imorgon, om denne bidragit med något för laget denna afton. Vi ses!

Tillbaks till Innehåll

Tisdag 20 september – Ukko – Spin distans 55
Rusningstrafik i Eskilstuna. Fullpackat med bilar vid Årby-rondellen som egentligen heter Idunplan? Hamnar bakom en långtradare, som kör mycket långsamt fram hela Carlavägen. Är ute i god tid men känner ändå som vanligt stress.
Gott om parkering vid Sveaplan, trots att det är många pass idag.
Har varit med på spinning tidigare, men deltar inte så ofta i dessa pass. Blir lite rastlös att stå/sitta och trampa på ett och samma ställe i mörkret.
Tycker det känns lätt att trampa i början, men svettas och flåsar tungt på slutet. Ser även på pulskurvan, när informationen laddats ner i datorn senare, att undertecknad haft en bra arbetspuls, som skall innebära viss konditionsförbättring.
Mathilda, ledaren gör sitt bästa och tjoar, för att inspirera de som deltar i passet. Tyvärr för henne är gensvaret stendött! Tycker att även ledare skall inspireras och känner dåligt samvete varje gång undertecknad tiger på passen, istället för att t.ex. högt artikulera – TJOHOO! Är dock orolig att betraktas som en galning?!
På jobbet har undertecknad en favoritfras – ”Jag har tänkt…..”. Brukar uttrycka denna fras ibland och plötsligt blir kollegorna mycket upptagna och får bråttom att avvika till sina ordinarie arbetsuppgifter.
Någon enstaka är ibland inte snabb nog och undertecknad brukar luta sig fram i stolen där denne sitter och därmed minska möjligheterna till omgruppering för denne, samt därefter utveckla mera vad som tänkt är.
Jag har tänkt…….
Har en ide hur man kanske skulle kunna utveckla spinning-pass och har två förslag.
Det första är att ha en storbildskärm, där ett landskap flyter fram samtidigt som alla trampar på sina stationära cyklar. Alla upplever visuellt, att de trampar i ett t.ex. vackert alp-landskap.
Nämnde att det är ett dåligt gensvar från gruppen, när ledaren uttrycker käcka och inspirerande tillrop. Det är därmed alldeles för lite ”flams” i gruppen!
Varför inte engagera en entertainer, som värmer upp gruppen innan passet, med lite vitsar och andra trevliga anekdoter? Skulle entertainers som Claes Elfsberg eller Arne Weise vara upptagna, så varför inte anlita Finnen? Finnen har samlat på ett stort lager vitsar av god klass. Han brukar berätta dessa för sin fru och sina barn, så de kan säkert användas som ett medel till att få gruppen lite mer upp i varv och flamsiga, samt därmed ge bättre gensvar till ledarens entusiasmerande tillrop! Det skulle nog kunna bli riktigt bra ”ös” på passen!
Spinning-passet måste ha varit inspirerande för undertecknad, då alla ovan idéer och förslag kommer fram. Är genomsvettig och putsar cykeln noggrant, så nästa grupp inte skall behöva känna obehag.
Ytterligare ett pass att pricka av och laget har nu genomfört spinning passen. Dags för nya tag imorgon!

Tillbaks till Innehåll
Onsdag 21 september – Ukko – Cirkelgym X
Stämde av med lagkamraten denna morgon hur dennes planer ser ut för att bidra till lagets mål. Denne börja muttra att igår fanns det inte tid och inte heller kvällen denna dag. Finnen skall ägna kvällen åt inköp av ett skrot-klassificerat fordon i Jönköping!
Alltså, Laget gör en insats för världens barn och hur kan man då istället ägna tid åt att släpa hem en gammal skrot-folkvagns-bubbla?
Fortsatte det allvarliga samtalet för att fastställa dennes plan och garantier för att lagets plan kommer att genomföras. Skulle det bli några luckor i lagets redovisning på slutet av träningskampen, så kan det bli lite stressigt samt ansträngande nästa vecka om undertecknad måste fylla upp med pass torsdag kväll eller fredag morgon. Träningskampen stängs fredag 10:00 nästa vecka.
Här krävs uppföljning och management på micro-nivå! Undrar om det finns grisfösare på Blocket?
Ser att Finnens fru är här och skall träna denna kväll. Kanske det är därför Finnen backar ur? Han körde ju in i ”väggen” när han senast skulle hålla jämna steg med frugan? Finnens fru bekräftar dock att denne åkt till Jönköping, för att transportera hem en bil av äldre årgång. Undertecknad kanske skulle värvat Finnens fru till laget, istället för den Finska skrothandlaren? Hon verkar vara mer på, just nu! Får ha ett snack igen, med Finnen på jobbet i morgon.
Väntar på att ledaren Servat skall starta passet Cirkelgym med X. X-et har en viss betydelse! Servat frågar om det är några nya här och undertecknad har ju varit med förut på Cirkelgym, varför inga händer sträcks upp. Servat demonstrerar några av övningarna samtidigt som en något otydlig tanke säger att det är få nummer vid stationerna. X-et har en viss betydelse!
Reagerar dock inte mera på detta och värmer upp.
Dags för att hitta en ledig station. Undertecknad har ingen ”kompis”, varför det blir lite stressigt att finna en ledig station. Hamnar tillsammans med en annan senior utövare.
Pushar vikter i en maskin och det är dags att byta. Går medsols till nästa station, men där är det redan några kvinnor. Sneglar till närliggande och där är det ytterligare två. Vad i h-e är detta, undrar undertecknad. ”Du skall vara här” vrålar kollegan, mellan flåsningarna, när han står vid en station motsols och hivar upp en boll mot en vägg. ”Aha” säger undertecknad ”vi kör detta motsols”! Denne nekar och flåsar fram att man kör två stationer två gånger! X-et har en viss betydelse.
Undertecknad fattar och går tillbaks till första stationen när det är dags för byte. Inga främmande kvinnor där! Tyvärr skapar undertecknads förvirring också förvirring hos andra! När det blir byte så går kollegan fram till nästa station och skapar förvirring hos undertecknad, samt hos de kvinnliga utövare som redan befinner sig där och motar bort denne! Det ska till en ytterligare övning vid bollväggen!
Förvirringen och det lite dåliga samvetet att skapa förvirring, gör att undertecknad helt misslyckas vid nästa två stationer, där första övningen är balansbrädan. Normalt är undertecknad hur säker som helst på brädan, men denna gång så blir det platt fall och undertecknad hamnar på arslet bredvid brädan. Hatar att skapa sådan uppmärksamhet. Lyckas till slut efter stora besvär komma upp på brädan och hinner göra två nigningar innan det är dags att byta.
Sakernas tillstånd lugnar ner sig och undertecknad kan framöver koncentrera sig på att utföra övningarna på rätt sätt och trötta ut kroppen enligt övningarnas syfte. Springa med vikter är grymt och kan knäcka den bäste!
Reflekterar efter en stund att det här varvet blir 40 övningar i ett sträck och frågar lite ängsligt kollegan, hur många varv som skall genomföras. Denne meddelar att det bara är ett varv, men det är intensivt. Håller med det senare och känner en viss lättnad avseende det förstnämnda!
Servat bjuder på en kort drickapaus när halva antalet övningar är genomförda. Detta för de som tagit med sig vätska. Stationerna är lite av ett lotteri. Beroende på vem som är framför, så kan det vara avsevärda vikter på de apparater som ingår i passet. Har man tur är det lite mindre.
Undertecknad har funderat om det verkligen finns något att skriva avseende varje pass i träningskampen. Kanske inte om allt fungerar som det ska, men dagens blamager måste naturligtvis dokumenteras. Dock är det roligare att berätta när andra gör bort sig, än när undertecknad hamnar på arslet!
Stationerna är avverkade och Servat tar gruppen igenom nedvarvning och stretching.
Ser att det börjar samlas folk i stora lokalen. Där är det Cirkel-fys som gäller och detta brukar vara undertecknads normala onsdags-pass. Känner igen flera utövare och ler lite åt dessa ungefär som ”jag har gjort mitt och ni har ert kvar”. Av utövarnas leenden, drar undertecknad slutsatsen att de förstår!
Nu kan ett cirkelgym pass prickas av i loggboken! Imorgon blir det HIT och då har undertecknad uppfyllt alla ”obligatoriska” pass i träningskampen. Det som återstår är att med grisfösaren? mota Finnen framåt och sedan bara fylla på med antal pass. Vi ses!

Tillbaks till Innehåll
Torsdag 22 september – Ukko – HIT
Undertecknad är i dag tecknad för passet HIT och tror att det obligatoriska Multihallpasset i träningskampen kan prickas av. Dock blir det istället en stor förvirring!
Läser av medlemskortet och i handen kommer en biljett där det står sal 1. HIT finns under rubriken Multihall, under fliken Utbud, på hemsidan F&S. Blir därför helt förvirrad att det enligt biljetten blir ett pass i Ettan? Vid incheckningen finns två dörrvakter och börjar förklara avsikten med dagens träning, samt den förvirring som blir av att hamna i sal ett och därmed inte kunna pricka av träningskampens Multihall. Det går inget vidare att skapa förståelse, beroende på att dörrvakten inte är fullt informerad, samt att undertecknad kanske inte är världens bästa att förklara.
Till slut resignerar undertecknad, det blir ingen Multihall utan en holmgång (Detta är den rätta beskrivningen av dagens pass!) i ettan.
Det är väldigt få deltagare på detta pass – 12 stycken. Undrar varför? Salen är stor och enligt schemat kan 28 personer delta.
Har aldrig genomfört denna typ av pass tidigare, men det skall väl inte vara några problem? Eller?
Kattis ledaren, frågar om några är nya på passet och undertecknad sträcker upp handen tillsammans med par till. Kattis beskriver passen och påpekar att pulsen skall ligga på topp under alla intervaller. Börjar ana att detta kommer att bli en jobbig kväll.
Uppvärmningen börjar och blir trött direkt. Kattis jagar upp pulsen direkt för deltagarna och är trött redan efter uppvärmningen.
Passet består av 4 stationer med 3 olika övningar i varje station. Hamnar i en grupp med två unga damer. De öppnar hårt, men tappar orken ganska fort. Ser dock, att det på de andra stationerna finns mycket vältränade damer! Oj vad de öser på.
Stationerna är mycket jobbiga och ser på pulskurvan efteråt, att det varit konstanta toppar vid varje station. Kattis är en riktig ”plåga” och manar på. Skulle någon maska/återhämta sig, så dyker hon upp bredvid, gör samma övning, men med betydligt mer energi. Denne hetsar undertecknad till en ”nära döden” upplevelse!
Undertecknad tar sig igenom alla stationer, men det har tagit rejält på krafterna. Utrustningen skall plockas bort, samt det skall förberedas för en gemensam sista intervall, som definitivt kommer krama ”skiten” ur undertecknad.
Den skall springas, göras burpees med medicinboll (eller vad det heter) och det skall göras situps. Ser att deltagare som väntar på nästa pass står i dörren och ler när undertecknad stapplar fram, för att krama ur de sista återstående krafterna.
Överlever passet, men det kan sammanfattas som en ”nära döden” upplevelse. Undertecknads husläkare skulle ha synpunkter, om denna fick studera kvällens pulskurva!
Ett för undertecknad mycket tufft pass och en förbaskat ”plågsam” ledare!
Stapplar ur salen och ser lagkamraten Finnen stå och vänta på nästa pass, som även leds av ”plågoanden”. Finnen har inte varit på detta pass tidigare och verkar lite nervös avseende vad det innehåller. Lugnar denne genom att berätta att den första delen – Skivstång, kommer denne att klara av lätt. Finnen är dj-igt stark. Däremot får han bita ihop lite på efterkommande intervaller. Han kommer naturligtvis att greja detta och om inte så är det bara att ta en andningspaus!
Önskar denne lycka till och går till receptionen för att dokumentera ytterligare ett pass i loggboken. Skakar på huvudet när dörrvakten frågar hur kvällen varit. Den kan sammanfattas med en ”nära döden” upplevelse! Hon bara ler!
Vi ses!

Tillbaks till Innehåll
Torsdag 22 september – Finnen – Skivstångintervall 70
Intervjuar Finnen fredag morgon och sammanfattar utifrån fri tolkning dennes upplevelser. Denne sammanfattar också sitt pass som en ”Nära döden” upplevelse. På två timmar har ledaren Kattis, nästan helt oskadliggjort lag Ukko och Finnen, från fortsatt Träningskamp!
Finnen deltar på detta pass för första gången överhuvudtaget och är osäker hur denne skall lägga upp passet avseende energi och vikter.
Denne känner igen två kamrater bakom sig i salen och ser vad de har på stången. Detta är mindre än vad denne brukar lasta på, i de pass som genomförs i Multihallen.
Kattis drar igång uppvärmningen och den utförs med bl.a. en pinne. Finnen flåsar tungt redan efter uppvärmningen.
Första delen av passet – skivstång – börjar och efter en stund inser denne att vid ansträngning är två faktorer avgörande -vikt och antalet repetitioner. Vikten är mindre än vad denne lyfter normalt, men repetitionerna är åtskilligt flera!
Finnen tar sig igenom skivstångsdelen och tycker efter denna del att det skulle vara mera lämpligt med nedvarvning, än att istället enligt programmet, fortsätta med 15 intervaller!
Några av intervallövningarna går lite lättare, då dessa är likartade rörelser som genomförts under sommarens träningspass ute. De flesta övningarna är dock mycket påfrestande och ger rejäla törnar på Finnens självbild!
Kattis menar bl.a. att gruppen skall röra sig som en korv på golvet i en viss övning, sagt i instruerande syfte. Finnen ser en annan bild av sig själv utifrån denna metafor.
Sista intervallen kramar ur den sista självkänslan och krafterna, samt Finnen blir alldeles matt när Kattis energiskt far runt i salen, med energi som en sprättande höna i panik! Avsikten med metaforen är inte på något sätt att vara nedsättande, utan bara en metafor för att beskriva den otroliga energi som ledaren Kattis står för!
Finnen har behållit käppen från uppvärmningen och den kommer mycket väl till pass att hänga på när det ges möjlighet att återkomma till normalt medvetande.
En ny upplevelse för Finnen tack vare träningskampen.

Tillbaks till Innehåll

Fredag 23 september – Ukko – Cirkelgym X
Idag är det segt. Det börjar redan på jobbet, där dagen går sakta framåt. Brukar normalt vara trött fredagar, men det är lite extra segt denna gång. ”Normalt” brukar det bli skivstång för undertecknad på fredagar, men passar på att pröva lite andra pass, nu när träningskampen pågår.
Det är inte så mycket folk när undertecknad kommer till Sveaplan. Fastnar inte i några trafikstockningar idag och är tidigt på plats. Pratar lite med en värd i receptionen, för att kolla om HIT 35 på söndag är ett s.k. Multihall pass. Hon kollar i det tryckta schemat och där är angivet Multihall. På söndag kan då kanske denna pass-typ prickas av?
Tränar lite att hoppa på och av på balansbrädan, för att slippa hamna på arslet, som första gången. Det går bra och det känns tryggare denna gång.
Hörnan där passet skall genomföras fylls på, men det är mindre folk än förra gången. Det kommer att bli lättare att hitta en station att börja på.
Värmer upp och det är bra att undertecknad inte känner någon träningsvärk. Känner dock att benen är lite matta, samt att nackmusklerna är ömma! Vilken övning under veckan, har tagit på nackmusklerna? Detta är ett mysterium!
Väljer en station och kör ensam med en annan tjej som kör ensam också. Det känns lite lättare/enklare att utföra övningarna denna gång, när dessa är mera bekanta. Det är segt och ”explosiviteten” som ledarna manar på att denna skall tas fram, är långt borta. Numera är det väl mera kinapuffar och denna dag ”smäller” det inte alls. Kroppen är seg.
En kort drickapaus blir det idag igen. Undertecknad är trött när det är dags för balansbrädan och står på näsan, när denna skall äntras i andra omgången. Gillar inte att skapa sådan uppmärksamhet.
Springa med vikter är mördande!
Klarar av passet utan att ”maska” även om vissa övningar genomförs mycket segt. ”Ordinarie” skivstångspass, med Calle har kommit igång i ettan och ser ”kollegorna” svettas med marklyft och knäböj. Känns rätt skönt att bli klar före dessa. Kör nedvarvning och så är passet slut. Dagens pass blev en mellandag, utan någon riktig energi.
Prickar av passet i loggboken och det börjar fyllas på med rapporteringar. Finnen skall köra Power hour imorgon och undertecknad ska vila upp sig med tävling i Ånnaboda. Det skall bli skönt med lite ”återhämtning”!
Vi ses!

Tillbaks till Innehåll
Söndag 25 september – Ukko – HIT 35
Undertecknad känner sig seg idag. Gårdagen innebar tävling på förmiddagen i Ånnabodas vildmark och direkt efter tävlingen, halvmaraton på IKEA i Västerås. Det senare kan inte underskattas avseende ansträngning! Det blev mycket rännande på möbelhuset, samtidigt som resultatet endast blev en morgonrock och ett skohorn!
Förstår inte vad det är för fel på den gamla morgonrocken, som bara är 20 år gammal?
Har valt ett kortare pass denna dag, samt vill äntligen pricka av i logg-boken att Multihall pass har genomförts.
Gruppen är liten, endast 9 stycken och därmed blir det lite mer familjärt. I små grupper vågar undertecknad öppna käften! Mikaela meddelar att hon ser några nya ansikten på detta pass (t.ex. undertecknad) och undrar om deltagandet är på grund av Träningskampen. Undertecknad känner att det är psykologiskt mer lämpligt att säga att det är nyfikenhet avseende passet som är anledning till deltagandet. Tror dock inte att Mikaela går på något dylikt!
Övningarna är bara fem till antalet och en av övningarna är en cykel med stakning! Testar på denna innan, för att få in koordinationen. Tycker det går lätt och bekymmerslöst tills en av deltagarna meddelar att undertecknad cyklar baklänges. HÄPP!
Gillar inte som sagt att få onödig uppmärksamhet.
Uppvärmningen sker på löparbanan och blir flåsig direkt, då kroppen verkar vara inställd på dvala denna söndag.
Det går ganska raskt att få igång pustandet.
Hatar Burpees och väljer detta som första station. Det finns kanske chans att komma upp från golvet, utan att behöva anlita färdtjänst, om övningen är den första i serien?
Är ensam på stationerna och kan ”anpassa” intensiteten när ingen tittar. Läs maska! Tyvärr är gruppen så liten, så Mikaela kan lätt hålla koll på alla, varför det bara är att bita i på varje station.
Håller hyfsat stilen när Burpee övningen kommer först. Nästa är att springa fram och tillbaka på löparbanan med Bulgarian bags. Detta är en riktig pulshöjare. Vet inte om det gäller varannan bära och varannan springa? Springer med Bulgarerna alla sträckor för säkerhets skull. Det tar på krafterna. Två ”mänskliga” övningar följer. ”Niga” med medicinboll och trampa/stavgå FRAMÅT på den så kallade cykeln.
Sista övningen push-pressar i en minut gör slut på axlarna.
Provade HIT för första gången i torsdags och tidsmässigt är denna övning kortare avseende ”smärtan”, men den känns ändå. Det går ju inte heller att maska när Mikaela har koll!
Det blir ytterligare ett varv och är rejält trött på den sista stationen – push-pressar.
Står och flåsar samt hänger efter de båda varven, men efter någon minut känns det bra. Det är en härlig känsla att klara av något riktigt ansträngande. Har bokat HIT på torsdag. Skam den som ger sig!
Får intervjua Finnen imorgon om hur det har gått för dennes bidrag till kampen. Loggar HIT passet och ser nu att alla obligatoriska pass är avprickade. Ser att Finnen deltagit på ett Power-hour pass i lördags. Skall bli kul att intervjua denne, då detta pass är hyfsat ansträngande också!
Vi ses!
Tillbaks till Innehåll

Lördag 24 september – Finnen – Power hour
Finnen är en morgonpigg individ och har valt ett pass klockan 09:00 en lördagsmorgon. Vad har denne för ”liv” på fredagskvällar? Dagens pass blir dennes fjärde och även detta blir en debut. Han har inte deltagit i denna typ av pass förut.
Majoriteten i detta pass är morgonpigga damer. Endast tre blyga (nåja) herrar närvarar och trycker i ”killhörnan”.
I torsdags fick Finnen bitter erfara att antalet repetitioner har en påverkan avseende vilka tyngder man kan välja. Detta pass är annat än att göra tre repetitioner med ”maxlast” i skivstångshallen!
Finnen väljer en gul boll för säkerhets skull även om den känns ”fjäderlätt” för den välbyggda alteten.
Ledaren Lina informerar om upplägget av passet – 2 rundor – 12 övningar/runda och 45 och 25 sekunders intervaller per varv. Tempot kommer att bli högt.
Finnen känner en viss oro inför övningarna, då han minns den pärs som han fick uppleva på torsdagens skivstång-intervall. Denne vill ju inte heller vika ner sig i denna församling!
Ledaren Lina driver också på med full entusiasm, så det är inga problem att stimuleras till att ta i lite extra.
Finnen verkar dock ha vaknat på rätt sida denna morgon, då denne känner att passet går bra att genomföra utan något behov av syrgas efteråt. Undertecknad undrade om denne har maskat, men detta förnekas å det bestämdaste. Pulsen har fladdrat upp till 90% av max enligt dennes pulsklocka. Undertecknad är fortfarande lite misstänksam och frågar om pulsklockan är köpt på rea. Påpekar också att undertecknads Power hour pass är tre varv och inte som nu två!
Nåväl, får ge upp avseende undertecknads misstankar, då detta är ett lag och då skall väl deltagarna i laget hålla ihop?
Passet avslutas med nedvarvning och stretchning. Speciellt en övning är lite utmanande, då den del där ryggen byter namn, skall placeras på bollen och det skall stretchas i höften. Viss balans krävs och Finnen lyckas trots lite balansutmaningar, hålla sig stationerad på nämnda boll. Samtidigt småler han lite åt en tidigare episod, där hans lagkamrat tillika undertecknad, förargligt hamnade på tidigare nämnda kroppsdel i ett tidigare sammanhang denna vecka.
Finnen menar att detta pass kan vara ett bra komplement till dennes vinterträning. Kan ändå inte låta bli att fråga ”komplement till vad”? Det är svårt att vara snäll när man är liten!
Tillbaks till Innehåll
Måndag 26 september – Ukko – Cirkel gym
Andra veckan på Träningskampen har börjat. Känner att det redan är lite mer av slentrian. Den inledande euforiska entusiasmen har dämpats. Nu skall det ”bara” bockas av pass.
Det är väldigt mycket folk i lokalerna denna tidpunkt. Många pass skall genomföras och i Multihallen är det också många utövare. Samtidigt står också förhoppningsfulla reserver på kö, för att komma in på fullbokade pass.
Kvällens pass är fullbokat, varför det ska bli fullt på alla 20 stationerna. MEN stationen efter undertecknad är tom.
Det är lite svårt att höra ledaren Susanne, då det dånar mycket annan musik i hallen. Det blir en genomgång av alla stationerna och idag är det två balansbräde övningar! Går i par med en dam från samma företag. Hon vill ha de lättaste vikterna på de olika övningarna. Före är ett par med en riktig atlet. Denne lastar på rejält med vikter och undertecknad får antingen slita hårt, eller slösa tid på att lätta av vikter.
Passet har mycket tonvikt på armar och dessa blir rejält möra under passet. Armar är inte undertecknads starkaste gren.
Klarar av balansövningarna inledningsvis, även om en är svår, när en tung boll skall hivas upp och ner, samtidigt som det gäller att hålla balansen på brädan.
Första varvet avverkat och det darrar i armarna. En kort paus och sedan är det på det igen. Susanne tjoar hela tiden att ”detta är roligt”. Tveksamt om hon övertygar.
Biter i och svetten lackar. Sista stationerna känns tunga. Den absolut sista stationen är balansbräda med pinne ovanför huvudet. Hoppar upp på brädan, får bakvikt och hamnar återigen på arslet. Djävla skit!
Hoppas att ingen ser undertecknads fadäs och försöker efteråt försvinna ur åsyn vid en vägg.
Nedvarvningen blir av det förvirrande slaget, då Susanne försöker läsa en del information, samtidigt som övningarna skall genomföras. Det blir till slut en hel nedvarvning.
Ännu ett pass avslutat och kan prickas av i loggboken.
Ligger på plus nu, när undertecknad igår klarade av hälften av lagets insats. Varje pass som undertecknad genomför från och med igår, innebär att Finnen behöver göra mindre. Diskuterade detta idag, men då kom den Finska sisun fram och denne menade att här skulle minsann också göras flera pass!
Imorgon blir det rast och vila, då undertecknad måste åka på en resa inom jobbet. Förhoppningsvis blir det träning återigen på onsdag.
Vi ses!

Tillbaks till Innehåll

Tisdag 27 september – Finnen – Multihallen individuell träning
Idag har Finnen en behaglig dag. Ukko är på tjänste-resa och besvärar inte på jobbet med en massa galna idéer eller besvärande frågor angående lagets prestationer. Finnen slipper även Ukkos favoritfras, som är för vanligt förekommande och tjatig – ”Jag har tänkt…..”.
Nu kan Ukko besvära sina applikations-användare på annan ort istället.
Finnen värmer upp med lite joggning på löpbandet. Känns lugnt och avslappnat och denne behöver inte ta hänsyn till några ”obligatoriska” övningar likt grupp-träningar.
Finnen har ett eget individuellt program anpassat för en Finsk ”karl”. Denne lastar på tunga vikter och gör de repetitioner som känns lagom! Denne tycker åsynen av en Finsk stark karl är mera imponerande, än en genomsvettig, med hängande tunga och flämtande andhämtning, som grupp-träningarna innebär.
Finnen trivs också bäst i denna ”tupp” miljö med grabbar som kan lyfta tunga vikter.
Passet är bekvämt, då det räcker med att bara lyfta tungt och sedan sluta när det behövs. Förmågan att lyfta tunga vikter är viktigast!
Ett Multihall pass kan prickas av och laget har fullföljt denna typ av pass i och med detta.

Tillbaks till Innehåll

Onsdag 28 september – Ukko – Cirkel fys
Gårdagen innebar inga fysiska övningar, då undertecknad var upptagen med jobb. Istället blev det en middag, bestående av en alldeles för stor pizza och med 10 cm fyllning (nästan). Till detta intogs onyttig dryck. Absolut inte mat som skall konsumeras för mest effektiva återhämtning, men definitivt en morot att fortsatt träna. Det kändes som 5 kg satte sig direkt på midjan!
Dagens pass är fullbokat och det blir svårare att arbeta ”effektivt” (läs maska). En vilodag igår borde teoretiskt innebära att kroppen är piggare idag. Har observerat detta fenomen tidigare, att efter en period av återhämtning, så är det mycket tungt att komma tillbaks till ”normal” arbetsinsats.
Känner att det idag går trögt att få igång kroppen redan på uppvärmningen. Ventilationen är på och för första gången detta år så fryser undertecknad i blåsten från en ventilationsutgång.
Första station är det som undertecknad kallar balansbräda men som heter Bosu! Nu kan undertecknad bli en i gänget, när det går att snacka snacket!
Dagens balansövningar går elegant, utan närkontakt mellan kroppsdelar och golv. Låren blir som klubbor, redan efter första varvets växelhopp. Det verkar som undertecknad aldrig skall vila, utan bara köra på?
Första varvet går ganska bra, men de följande är tunga. På sista varven finns det ingen kraft i låren, när det skall hoppas upp över bockar (vad heter detta enligt snacket?) och kravlas under låga häckar.
Överlever även denna gång, men det blir inte många stilpoäng idag. Tackar övriga i gruppen och hjälper till att lasta undan alla redskap och vikter. Försöker sträcka ut stela muskler under nedvarvningen, för att skrida ut med ungdomlig spänst från passet! Det ser så illa ut att gå med krummad rygg!
Prickar av passet i loggboken. Imorgon blir det sista passet i denna kamp. Det blir en riktig genomkörare – HIT!
Vi ses!

Tillbaks till Innehåll

Onsdag 28 september – Finnen – Cirkelgym X

OK, en ny upplevelse för Finnen avseende Cirkelgym X. Finnen är förvarnad angående bokstaven X betydelse och hur stationerna skall genomföras. Denne undviker därmed att skämma ut laget, såsom Ukko gjorde vid dennes debut på samma pass.
Inledningen blir stressad då ett möte på jobbet drar ut på tiden. Finnen hinner precis byta om till träningskläder.
Finnen gör antagandet att passet är mera gym-liknande och väljer därför en vanlig bomulls-tröja, istället för en funktionströja, som brukar användas för svettiga övningar. Valet av en bomulls-tröja kommer visa sig vara ett misstag.
Finnen träffar på en bekant och bildar par med denne, samt två av dennes kvinnliga bekanta. En av damerna är troligen syster. Damerna är landstingsanställda och Finnen passar på att fråga om dessa kan livräddning, utifall detta skulle behövas denna afton.
Passet verkar uppskattas mest av damer och Finnen reflekterar att detta kanske är himmelriket för ensamma killar i olika åldrar. Ukko ber Finnen utveckla vad denne refererar till avseende himmelrike, men får mest lite svävande svar. Dras ensamma killar till svettiga damer eller vad kan det vara frågan om?
Uppvärmningen är lång och Finnen får upp värmen ordentligt. Denne börjar ana att detta kan bli en svettig afton. Finnen har bränt sig från tidigare skivstång-intervall, där antalet repetitioner däckade denne. Detta pass innebär ett val av lättare vikter vid apparaterna. Finnen gör ett klokt beslut, då den korta pausen mitt i programmet får ägnas åt att hämta pappershanddukar, då svetten forsar och bomullströjan bekräftar det dåliga klädvalet. Finnen är av det husliga slaget och vill inte befläcka golvet med svett-fläckar. Dennes fru har hittat en guldklimp!
Passet tar sin tribut och pulsmätaren visar över 90%. Finnen undrar om det verkligen kan vara möjligt att uppnå denna puls-nivå då de enstaka övningarna i sig inte är extrema. Igen så är det antal upprepningar som driver upp puls och tröttar. Övningen ”idioten” är en ”killer” och där finns det inga tvivel mellan upplevelse och puls.
Finnen tycker passet är genomgående roligt och utmanande, med en bra ledare. Ledaren är en kille för omväxling skull. Det verkar också vara mest damer som attraheras att bli ledare inom föreningen? Finnens hustru genomför Indoor Walking i rummet bredvid och informerar efteråt att hon hade koll via fönstret. Finnen får beröm för sin inställning och framförallt pappershanddukar rutinen! Finnen är något konfunderad hur det förstnämnda skall tolkas, men denna ovisshet kanske är spänningen och mystiken i en relation?
6 pass avklarade och Finnen känner sig nöjd!
Tillbaks till Innehåll
Torsdag 29 september – Ukko – HIT
Dags för det sista passet för undertecknad i denna kamp. Avslutar med ett rejält pass som leds av ”drill sergeant” Kattis! Tanken med jämförelsen är inte nedvärderande, utan lite glimten i ögat!

stor-gaphals

Kattis är en energisk ledare!
Passet är nästan fullt, vilket är dubbelt så många som förra gången. Är mentalt och taktiskt bättre förberedd, jämfört förra gången. Att öppna max, vilket uppmuntras av Kattis, slutar i andnöd. Mjölksyran kommer då som en klubba.
Uppvärmningen innebär mycket löpning och ben-övningar. Andning och svettning kommer igång raskt. Det känns nästan som en station i sig.
Det blir en liten paus, när frivändning med stång tränas med trä-pinne. Övningen skapar ett bedrägligt lugn.
Gruppen placeras ut på de fyra stationerna max sju på varje. Hamnar i en grupp med stadiga seniora grabbar. Det kommer krävas mycket för att hänga med dessa. Börjar vid en annan station denna gång. Vill gärna ta de tyngsta först, men det är svårt att säga att någon station är lättare än någon annan.
Det går tungt på alla stationer. Den enda som går bra är krokodil-gången även om förflyttningen inte är stilren. Benen har ingen spänst alls idag.
Undanplock och en ytterligare sista intervall-övning – Idioten med boll-burpees och varannan situps. Övningen genomförs parvis där en ”vilar” genom att göra situps och den andre springer och gör boll-burpees. Sedan växlar man och gör den andra övningen. Denna gång går det lite raskare och blir inte hopplöst efter.
Känns bra att klara av passet, då det är riktigt jobbigt. Nedvarvning och stretchning avslutar och känner en viss lättnad att nu är laget i mål med lite råge.
Sista passet loggas och i morgon är det utlottning av priser. För de som vill, blir det lite festligheter också. Det kan vara intressant att se alla medlemmar i ”civilt” tillstånd, istället för ”halvnakna”, svettiga, flåsiga och röda ögon. Å andra sidan om festen har bra drag, så kanske medlemmar med bra ”fest-kondis” hamnar i tidigare nämnda ”tillstånd” under småtimmarna! Detta är dock en annan historia och redovisas inte i denna rapport.
Nu var det slut med rapporter och nedan följer ett slutord.
Tillbaks till Innehåll

Slutord

Träningskampen för världens barn är nu genomförd av laget Ukko och Finnen och vill avsluta med några reflektioner.
Det blev fler pass än normalt under denna period, så det har väl gett en viss positiv effekt?
Har provat andra typer av pass och några är intressanta att fortsätta delta i och några var kanske lite mera sådär för undertecknad.
Har deltagit i en gemensam social aktivitet inom föreningen och detta har inneburit något mera samtal med andra medlemmar. Normalt är undertecknad mycket tyst på passen då 99% är obekanta deltagare.
Lagkamraten Finnen, hade inte kommit igång med höstsäsongen och i och med att han fick en påstötning att vara med i denna kamp, så kom denne igång tidigare eller överhuvudtaget.
Aktiviteten fokuserar på Världens barn och det är väl det som är det viktigaste i denna aktivitet. Många barn lever i svåra situationer och behöver stöd. Hoppas de pengar som samlats in kommer till nytta. Det känns bra att på något sätt bidra till något gott i världen.
Sist men inte minst kan nämnas vad som förändrats för undertecknad. I inledningen beskriver undertecknad att deltagande i sådana här aktiviteter är sällsynta. Det finns alltid något annat att göra som är mera ”viktigt”.
Undertecknad blev som sagt tidigare nämnts, tilltalad av en okänd kvinna i föreningen, om ett deltagande i aktiviteten Världens barn och första reaktionen var ursäkter samt nej.
Senare på kvällen så började undertecknad tänka efter och kom till slutsatsen att delta.
Deltagandet har inneburit det som nämns ovan, men också att undertecknad reflekterat över hur egen tid spenderas och att det finns andra saker att göra i tillvaron.
Denna insikt har varit ett uppvaknande och inneburit uppfriskande.
Så tack okända (vet vem du är till utseendet) kvinna att du frågade och på så sätt initierade ovan personliga förändring! Det är väl så vi skall fungera, att individers engagemang skapar något positivt hos andra? Om alla gör på detta sätt, så kan det bli ganska trivsamt i tillvaron!

Tillbaks till Innehåll

2014 Rapporter

Orientering

Orienteering in Kolmården forest – Organizer GOIF Tjalve – August 2014

Last Saturday the orienteering travel group (your humble reporter and Jacek L) decided to join GOIF Tjalve orienteering competition in the dark and wild Kolmården woods.
The terrain is usually very nice and challenging both from physical and orienteering perspective.
Look at the film and you will get answer for the questions:
• How does a shower in open air for men look like?
o Is it tidy or messy after used by rough mannered men
• What has been baked and offered as lunch and refreshments
• What awards are given to good performers?
o A new car?
o A price check for 2 million SEK?
• What new fast food chain has been established in the area?
• How did the deep forest look like?
• How did the travel group perform?
o Any causalities?
o Any mistakes?
The competition was nice with a finish area in the woods and located close to a nice lake.
The weather was OK, not so much sun but easy to run.
See the result for the travel group:
http://obasen.orientering.se/winsplits/online/sv/default.asp?page=table&databaseId=32513&categoryId=42&ct=true
See the film: Link on main menu
Tillbaks till Innehåll

Rapport från Orienteringstävling L100 utanför Knivsta eller mysteriet med mannen utan byxor och som inte målstämplade – Augusti 2014

Filmen publicerad på Youtube – Se länk huvudmeny

Resesällskapet och vår Polske vän hade beslutat att åka till Knivsta för att springa en orienteringstävling i lördags 16 Aug.
Ville göra ett ”event” av detta för publicering på sociala medier och naturligtvis få en trevlig upplevelse i skogen.
Har ett speciellt minne av denna skog då detta var platsen för andra etappen på femdagars 2001. Denna etapp var den längsta och mest orienteringskrävande etappen under detta femdagars och undertecknad lyckades vinna. Denna seger är den enda i undertecknads historia på en femdagars tävling. Se resultat
http://oxtract.se/res/1913/class/70141/
Dagens tävling bjöd på samma utmaningar men ålder, ömmande fot, ”upper body injury”, sämre kondition, etc. gjorde detta till en något mer ansträngande övning än 2001. Undervegetationen upplevdes som mycket besvärande jämfört med 2001 då undertecknad ”flög” fram genom skogen.
Det var också trevligt att springa här idag då många i ur den Svenska eliten samt världsmästaren i orientering beslutat sig för att springa denna tävling. Svenska mästerskapen i Orientering skall gå här senare i höst och många ville känna på denna terräng och får erfarenhet inför mästerskapet.
Tävlingen var medeldistans vilket innebar att undertecknad och vår Polske vän sprang samma längd i klassen Öppen 8 som Elitklassen för herrar. Det fanns möjlighet att jämföra totaltiderna och därmed bli medveten om vilken fart det var jämfört världsmästaren och undertecknad. Det var en viss skillnad!
Det är också kul att man kan delta i sådana här små och trevliga tävlingar där världseliten är väldigt tillgängliga och delar samma enkla förhållanden. Jämför sporter som fotboll, golf, tennis, etc.! Där är det nog inte samma möjlighet att komma nära ”stjärnorna”.
Filmade dagens event med den nya kameran som var fastsatt på huvudet. Tyvärr så är huvudställningen fortfarande lite ostabil och även denna gång blev det för mycket vinkel mot marken och skakningar i filmandet.
Kameran väcker också ganska mycket uppmärksamhet och kommentarerna blir alltifrån nyfiket intresse till skakandet på huvudet.
Innehållet i filmen blir lite bilder från skogen, världsmästarens framfart på upploppet, vår Polske väns slut-finish och förklaringen till mannen utan byxor!
Studera videon så kommer det senare att förklaras!
Har klippt in kartbilder från hur framfarten varit i skogen och hur kontrollerna har tagits.
Tycker det var ett orienteringstekniskt godkänt lopp med endast en ”större” miss på ca 1,5 min, någon extra sväng samt lite osäkerhet innan någon kontroll. Terrängen var lagom jobbig med lite undervegetation och några upp- och nerstigningar. Det var bra orienteringstekniska utmaningar. Numera är dock de flesta terrängtyper utmanande för undertecknad då kraften inte är så som den varit. Tävlingen 2001 var 3 km längre än dagens så man kan se att farten förändras med åren! Se resultat
http://obasen.orientering.se/winsplits/online/sv/default.asp?page=table&databaseId=32352&categoryId=44&ct=true
Nedan följer en kommentar till varje kontroll:
1. Hamnade i en brant uppgång från vägen som sinkade
2. Rätt på
3. Svängde något för långt till höger och var lite osäker
4. Rätt på
5. Var osäker innan kontrollen då det fanns lite fler små höjder än vad som fanns på karten. Stördes lite av en löpare från OK Linne som bubblade om sin bristfälliga orienteringsträning. Han sprang fortare men var en sämre kartläsare märkte undertecknad
6. Långsträckan gick bra och rätt på
7. Kom för långt vänster på åsen och fortsatte åt vänster innan detta korrigerades och sprang upp höger och högre upp på åsen. Detta var den enda riktiga missen.
8. Lite tung backe men gick rätt på
9. Rätt på men lite osäker under sträckan. Såg den markanta höjden innan kontrollen som en säker hållpunkt. Vid kontrollen fanns det en likadan sten innan men inte på kartan som förvirrade lite. Tidigare nämnde medtävlare vid kontroll 5 kom ikapp igen med hjälp? av en annan löpare. De stormade snabbt förbi mot 10:an
10. Lurig kontroll i sluttningen som spikades. Märkte senare att de båda ”unghingstarna” missade kontrollen och var före dem igen
11. På vägen till 11:an passerades undertecknad av Linne-löparen. Rätt på
12. Enkel kontroll och här kunde man ”springa så fort man orkade”. Tyvärr så märks det ingen skillnad längre då undertecknad trycker på ”gasen”
13. Mål: Här var det också bara att ”ösa utav bara h-e”. Fick viss uppmärksamhet då undertecknad var bland de tidigare i mål och kanske även kameran på huvudet skapade ett visst intresse?
Såg en stund senare att den andre löparen som observerats vid 9:e kontrollen dök upp och hade gjort några ”kringlor” på slutet.
Duschen var nära och var först i den. Vädret var varmt och luften var klar då det verkar ha regnat rätt kraftigt natten innan.
Satt och väntade på att övriga skulle komma i mål. Fick först se årets världsmästare i långdistans orientering forsa in i mål och dokumenterade detta. Han är Fransman men har ”fjällan” i Uppsala så han bor där numera. Han springer för den Finska klubben Kaleva Rasti och har stora framgångar i de stora stafetterna.
Det finns ett visst intresse från klubbarna i regionen att få honom i sina klubbars verksamhet! Speakern intervjuade honom efter dagens lopp och lovade på stående fot en plats i deras Tio-Mila lag om han gick över till klubben – L100 (Långhundra)!
Efter en stund så kom reskamraten inflygandes med kartfodralet fyllt med kantareller! Så var det med tävlandet denna dag. Området är svampsäkert och alla i gruppen såg kantareller i skogen trots den torra sommaren.
Sprang i Norra delen av kartan för två år sedan och då passerades savanner av kantareller!
Efter ytterligare en stund så anlände vår Polske vän och chaufför. Trots en kanske något lång tid ute i skogen så anlände denne med som vanligt ett brett leende på läpparna. Detta är en aktivitet som verkar vara som handen i handsken för vår vän.
Vid målgången så började den riktiga ”mysteriet/underhållningen”!
Såg att han inte stämplade vid målgången! Varför inte?
Strax efter att han gått i mål så annonserade speakern i högtalaren att man hade upphittat vår Polske väns stämplingspinne och att denna gick att återfå i speakervagnen.
Trodde vår Polske vän kanske var förbannad vid målgången och kastade pinnen all världens väg efter ett lopp som inte gått enligt förväntan? Leendet kanske inte var äkta i alla fall och det fanns en frustration som var tvungen att komma ut?
Förklaringen kom då denne berättade att skosnöret hade gått upp vid kontroll 7 och vid återställandet av detta, hade han lagt ifrån sig sina orienteringstekniska tillbehör, sprungit vidare och vid nästa kontroll insett att pinnen hade glömts vid platsen för skoknytandet!
Det blev att springa tillbaks för att leta efter pinnen som dock inte gick att hitta. Det visade sig senare att någon annan vänlig löpare hade tagit vara på denna och sedan lämnat in den till tävlingsarrangören. Det var för väl att den kom till rätta till slut.
Tyvärr innebar det att vår Polske vän var tvungen att fortsätta dagens bana utan att få ett resultat då pinnen måste användas för dokumentation av närvaron vid kontrollerna.
Var det slut med ”underhållningen” efter detta? Nja, det återstår att förklara mysteriet med mannen utan byxor. Se filmen.
Sedan blev det lite förvirring och onödig omväg hem då det blev en högersväng istället för en vänstersväng vid ett vägkors. Båda de seniora ”stigfinnarna” valde att inte lita på bilens GPS utan valde det alternativ som man tyckte var den rätta vägen tillbaks till hemtrakterna. Nåja, Uppsala är en vacker stad!
Mellan Enköping och Strängnäs kunde både resesällskapet och en mängd intresserade efter vägkanten studera de många motorcyklar som deltog i dagens Mälaren Runt event.
Slut på en trevlig dag!
Tillbaks till Innehåll

Upplevelser i Naturreservatet Kråksten Fagersta – Fagersta OK Orientering September 2014

I senaste numret av orienterarnas tidning Skogssport så fanns det en artikel som handlade om hur man skall ha tillgång till olika naturreservat och vilka arrangemang man kan genomföra utan att de fina värdena i området tar skada.
Slentrianmässigt brukar länsstyrelserna säga nej vid sådana ansökningar men för detta arrangemang så hade man sagt ja. Man vill nog göra en utvärdering hur detta försök utfaller och om det blir skador efter ett sådant arrangemang.
Enskilda har alltid tillgång till Naturreservat men vad händer när det blir stora grupper och arrangemang?
Arrangören hade räknat på ca 300 deltagare då det finns andra arrangemang i regionen samtidigt.
”Tyvärr” så medförde artikeln och bilderna i Skogssport att lite fler lockades till tävlingen. Bilderna av skogen var mycket vackra och medförde åtminstone att undertecknad bestämde sig för att delta i denna tävling.
Undertecknad tävlar inte längre utan springer s.k. Öppen klass där man kan anmäla sig på plats samma dag som tävlingen arrangeras. Ibland är det skönt att ligga kvar i sängen lite extra länge om inspirationen inte finns!
Arrangören hade organiserat genomtänkta banor för att undvika slitage genom att många löpare springer på samma ställe. Banorna innehöll långsträckor som spred ut löparna och på så sätt minimerades slitaget.
Skogen var fantastisk vacker och det är en förmån att vi i Sverige kan röra oss fritt i sådana här områden. Även om undertecknad springer och en viss koncentration måste ägnas åt kartläsningen så fanns det möjligheter att observera och njuta av omgivningarna.
Det var en öppen spontan storskog med vitmossa, ljung, mjuka mossar, ormbunkar i höstskrud och olika färger.
Har filmat nästan hela loppet och filmen går i rasande fart (inte i verkligheten!).
Länken till filmen ser Ni nedan.
Har bromsat upp hastigheten på några ställen som undertecknad minns var njutbara. Det finns flera och tryck på stopp om Ni som tittare råkar se något som Ni finner intressant.
Måste jobba mer med kameravinkeln då det blir lite för mycket markbilder. Kanske är det huvudet som dippar när det blir för ansträngande?
Det var en bit att gå till de olika faciliteterna idag då tävlingscentrum var beläget mitt i skogen. Det blev en promenad från parkeringen och sedan även till starten.
Starten började bra! Direktanmälan kan börja starta 30 minuter innan ordinarie start med tävlingsklasser. Undertecknad var nästan först till starten och vid ankomsten så kom startchefen fram och frågade – ”Är det Du som är den där H21:an som skulle starta tidigare”.
Efter en sådan fråga fanns det inget som kunde ta ner humöret på undertecknad resten av dagen! Kanske räcker hela veckan! Kan en ”senior” löpare få en bättre fråga?
Det hände lite mer ”gulliga” anekdoter under tävlingen och har stulit nedan från reskamratens upplevelser i skogen.
”Här kommer en liten anekdot upplevd på dagens orienteringstävling:
Jag och Patryk (undertecknads arbetskamrats son) hade tagit oss an Öppen 1.
På väg till tredje sista kontrollen kom en liten flicka fram och frågade gråtande var hon var. Naturligtvis visade jag henne det men det var fortfarande lite snyft så i ett försök att lugna ner henne berättade jag att jag höll på att lära Patryk att orientera och att han kommer från Polen.
Jaha, jag är från Surahammar, sa flickan (lite gladare) och så tog vi sällskap till de sista kontrollerna då det visade sig att vi hade samma. Världen kan vara stor och liten……..”
Alla i resesällskapet var nöjda med naturupplevelserna och prestationerna i skogen. Precis innan avfärd så började det börja komma lite regn som senare ökade till rejäla skurar. Detta slapp resesällskapet som tur var!
Innan hemfärd så togs en liten omväg till Elsa Anderssons konditori i Norberg för lite ”After work”.
Något förvånade insåg resesällskapet att många hade kommit på samma ide att hitta hit. Det var köer till servering och borden. Funderade om det var något annat arrangemang i Norberg?
En förklaring kan vara att det är många besökare som kommer till området för att titta på resultatet av den stora skogsbranden. Det var i alla fall många ”tittare” på vägen via Ängelsberg ner till Ramnäs.
I området som brunnit ner fanns det liknande skogar som de som resesällskapet besökt idag och även fina orienteringskartor. Alla dessa värden är borta och det kommer nog att bli svårt att återställa detta till ny spontan-skog. Ny skogsplantering innebär att det blir mera s.k. ”virkes-åkrar” än naturlig vacker skog. Lite tråkigt.
Alla kom hem nöjda och glada till Eskilstuna!
Filmen

Länkar till resultat:
http://www.mapandcoach.se/mapcoach/index.php?page=map_player&display=mapplayer&id=1042&setlang=sv
http://www.mapandcoach.se/mapcoach/index.php?page=map_player&display=mapplayer&id=1042&setlang=sv
http://www.mapandcoach.se/mapcoach/index.php?page=map_player&display=mapplayer&id=1042&setlang=sv
Tillbaks till Innehåll

Tjällmo-Godegård orientering och besök i gamla Norrköping – September 2014

Ett fall för Barnombudsmannen, lunch och rundvandring i gamla Norrköping.

Resesällskapet, som utökats med en ”återvändare”, besökte länet och började med Tjällmo-Godegårds orienteringstävling i en fantastiskt vacker skog. Skogen finns i ett Militärt övningsområde norr om Borensberg.
Undertecknad hade glömt den normala huvudställningen för ”action-kameran” varför det blev lite bilder från sidan av denna gång
Det blev några trevliga bilder på de minsta utövarna av orientering. Visserligen kunde kanske ett moment i tävlingen var ett fall för Barnombudsmannen!
Det kunde också konstateras att det växte svamp i denna skog!
Besöket i länet avslutades med en födelsedagslunch med en av de mera löst kopplade medlemmarna i resesällskapet.
Gamla Norrköping är en trevlig upplevelse.

Filmen: Se länk huvudmeny

Resultat:

http://obasen.orientering.se/winsplits/online/sv/default.asp?page=table&databaseId=33025&categoryId=40
http://obasen.orientering.se/winsplits/online/sv/default.asp?page=table&databaseId=33025&categoryId=41

Karta: Se länk huvudmeny

Tillbaks till Innehåll